AYM CİMER kararnamesini de kısmen iptal etti

Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kararnamesinde yer alan 37 düzenleme arasında CİMER'in usul ve esaslarının belirlenmesi de bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk düzenlemesi olan ve Cumhurbaşkanlığı ile bakanlıkların teşkilatlarını düzenleyen 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne ilişkin 37 ayrı iptal kararı verdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre iptal kararları arasında, CİMER’in usul ve esaslarının belirlenmesine ilişkin olan 14 sayılı İletişim Başkanlığı Teşkilatı hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3. maddesinin 3. fıkrası da yer aldı.  

Anayasa Mahkemesi’nin; Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile 131 milletvekilinin açtığı iptal davasında 18 Ocak 2024’te oybirliğiyle karar aldı. 

14 sayılı İletişim Başkanlığı Teşkilatı hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3. maddesinin 3. fıkrası; yurttaşların talep ve şikayetlerini kamu kurum ve kuruluşlarına iletmesini sağlamak amacıyla kurulan CİMER’in usul ve esaslarının Cumhurbaşkanlığı’nca çıkarılacak olan yönetmelikle belirlenemeyeceği gerekçesiyle iptal edildi. Karar, 9 ay sonra yürürlüğe girecek.