AB’den Polonya’ya 137 milyar Avro yardım

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından gerçekleştirilen bir basın toplantısında dikkat çeken bir açıklama yapıldı.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından gerçekleştirilen bir basın toplantısında dikkat çeken bir açıklama yapıldı.

Ursula von der Leyen tarafından yapılan açıklama, önümüzdeki hafta içinde resmileştirilecek bir kararla, Polonya için geçtiğimiz yıl durdurulan Avrupa Birliği karşılıksız yardım, kredi ve fon aktarımlarının yeniden başlayacağı yönündeydi. Para musluklarının açılacağı haberi Polonya ve Doğu Avrupa basınında “Polonya’ya Avro yağmuru başlıyor” manşetleriyle yer aldı.

Polonya, tarihinin en büyük fon aktarımına kavuşuyor. Bu açıklamaya göre, Polonya’ya 2027 yılına kadar toplam 137 Milyar Avro girecek. Bu miktarın 25,3 milyar Avrosu karşılıksız, yani geri ödenmemek üzere yardım, 34,5 milyar Avro çok elverişli koşullarda kredi ve 2027 yılına kadar ödenmesi gereken 76 milyar Avro da kalkınma fonu desteği.

Böylece Polonya üç yıl içinde 137 milyar Avro gibi dev ölçekli bir sermaye girişine kavuşacak.