Cıscıbıl Kral

Bir varmış bir yokmuş, sert ama aslında saf bir kral varmış. Tek bir emrine itaat etmeyen bile anında kırbaçlanır veya zindana atılırmış. Ama onu övenlere hemen güvenirmiş ve kalesindeki giysileri ve yiyecekleri, köfteleri, baklavaları ve arada bir kese altın verirmiş. Kral en güzel giysilerin ve mücevherlerin kendisin olmasını istermiş.  

Zamanla etrafındaki her insan kralın bu tavrını anlamış ve ona göre davranmaya başlamış.

Bir de açgözlü veziri varmış. Kralın kaftanını boynundaki altın kolye ve parmaklarındaki zümrüt yüzükleri de elinden almak için baş terzi ve tüm hizmetkarlarla bir anlaşma yapmış.

Terzi bir gün krala “Size özel bir kumaştan bir kaftan getirdim. Bu kumaşı sadece akıllı olanlar görebilir aptallar göremezler. Ama tüm yüzüklerinizi çıkarmanız ve kaftanın tam vücuda oturması gerek” demiş, “Sadece tacınız başınızda kalacak!” Kral çırılçıplak soyunmuş ve hayali kaftanı giymiş.

Vezir “Aman efendim çok yakıştı!” deyivermiş.

Tüm vezir yardımcıları, terzi yardımcıları, hizmetkarlar “Çok güzel oldu kralım” diye bağırmışlar. Bu giysiyi sadece akıllıların görebileceği ağızdan ağıza yayılmış. Her gören kralın yeni kaftanını öve öve bitirememiş.  Kral da aynanın önüne geçmiş ve herkesin övdüğü bu kaftanı göremeyince bir an şaşırmış ama aptal olmak istemediğinden kendisine kaftanın çok yakıştığını kabullenmiş.

Etraftaki insanlarla bahçede gezmeye çıktığında halk da “Yaşa, varol sultanım, çok yakıştı” diye bağırmış.  Sadece bir küçük çocuk “Kral çıplak” diye bağırıvermiş. Herkes gülmeye başlamış ve başında tacı olan çıplak kral ortada kalıvermiş.

Bu bir masal ve 1800’lü yıllarda Anderson diye bir Danimarkalı yazmış. Tabii böyle bir kral yok. Ama böyle yönetilen devletler var. Biri örneğin ABD. İki titrek ihtiyar başkanlık yarışında, her biri 80 yaş civarında. Birinin ismi Biden, birinin Trump. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler “kral adayları etrafında saf tutmuşlar”. Herkes kralın çıplak olduğunu görüyor ama herkes kaftanlarını övüyor.

Böyle bir kral yok ama böyle devletler var. Örneğin bir korsan veya haydut devlet. Halk kendilerine tarih boyunca yapılan haksızlıklardan o kadar korkmuş ki bir daha haksızlık yapılmasın diye onbinlerce bebeği kadını bombalayıp öldürüyor ve kimse kral çıplak diyemiyor. Bu korsan veya haydut devlet uluslararası anlaşmalara aykırı olarak atom bombası yapıyor ama diğer devletler bu hukuka aykırı diyemiyorlar.

İsrail; ABD’li temsilcilere, senatörlere açıkça yasal rüşvet veriyor. Dolayısıyla ABD kasasından milyarlar İsrail’e akıyor. Verdikleri rüşvet milyonlar mertebesinde, aldıkları milyar dolarlar boyutunda. Çok az sayıda insan çıkıp “Kral çıplak” diyebiliyor. Diyenler dinlenilmiyor, cezalandırılıyorlar. Temsilciler ve hizmetkarlar bir düzen kurmuşlar, kendi yalanları ve çıkarları doğrultusunda ABD halkı soyup soğana çevriliyor. İsrail’de sağlık hizmeti halka bedava, ABD deki halka para ile ve ABD İsrail’e yardım ediyor. Kral çıplak ki ne çıplak…

Tabii artık kral yok ama gücün sahibi olan oy veren halk var. Halk çıplak ki, ne çıplak!

Bilim adamları sürünün davranışının matematiğini yazıyorlar ve Nobel ödülü alıyorlar. Halkın tepkilerini yazan Osmanlı topraklarında doğan Canetti isimli bir yazar, 1981’de Nobel ödülü alıyor.  Halkın yalanlar etrafında toplanıp yalanlarla yaşamasını yazan bir düşünür Hannah Arend, ünlü oluyor. Halk silkinip doğru lider bulamıyor. Doğrucu bir lider derin devletin de işine gelmiyor. Bunu engelleyen, sülük gibi halklara yapışık çeşitli derin devletler var. Halka masal anlatıp bir dizi kahramanı komedyeni “Halk kahramanı” diye bir ülkenin başına getiriyorlar ve o ülkede yüzbinlerce insan ölüyor. Al sana Ukrayna! Ve Başkan Zelinski hikayesi! Silah tüccarları ve fabrikaları milyarlar kazanıyorlar.

Daha önce politikacılar -haydi isim vereyim Tony Blair- İngiltere Başbakanı ve Bebek George Bush ABD Başkanı resmen yalan söyleyip, “Kitle imha silahları var” deyip Irak’ta yüzbinleri öldürüyor ve orayı istila ediyorlar. “Kral çıplak!” dediğin anda hapsi boyluyorsun. Bu kumaşları sadece akıllı olanlar görebiliyor, aptal olanlar “kral çıplak” deyip hapsi boyluyorlar!

Önemli olan sanki kral çıplak demek değil etraftakilerin de aynı olayı görüp gülebilmeleri.