KalDer İzmir Şubesi 2024 yılı ekonomisini masaya yatırdı

KalDer İzmir Şubesi’nin düzenlediği ‘KalDer Sohbetleri’nin konuğu Hugo Boss Mali ve İdari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Öztayıncı oldu.

KalDer İzmir Dernek Merkezi’nde ‘2024 yılı Ekonomik Görünüm’ başlığı ile yapılan toplantıda 2024 yılını değerlendiren Öztayıncı, “Sıkılaşma politikalarının sonucu, iç talepte düşüş ve artan işletme maliyetleri etkileri ile işsizlikte yukarı yönlü hareketler görebiliriz. Enflasyonu düşürmek istiyorsak bu acı ilacı içeceğiz” dedi.

Toplantının açılışında konuşan, Hugo Boss Genel Müdürü ve KalDer İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Arif Kaya, 2024 yılını değerlendirerek Türkiye’nin sağlam bir ekonomi olması için atması gereken adımlara dikkat çekti.

Kaya: “İhracatta katma değerimizi artırmalıyız”

Türkiye’nin ürettiği bütün ürün ve hizmetlerde katma değerini artırmasından başka bir şansı olmadığını açıklayan Kaya, “Türkiye’de işçilik maliyetleri önceki yıllarda Almanya’nın yedide birine eşitti. Şu anda bu oran üçte bire kadar geriledi. Türkiye işçilik avantajını kaybediyor. O nedenle ihracatta katma değerini yükseltmesi gerekiyor. Son yıllarda özellikle tekstil sektöründe İhracatta azalış var. Karlılık düştü, finansal maliyetler yüksek, bazı firmalar karlılık olmadığı için ihracatı bırakıyor. Bu ciddi bir sorun” dedi.

Öztayıncı: “Altın değerlenmeye devam edecek”

Toplantıda ‘2024 yılı Ekonomik Görünüm’ sunumunu yapan Hugo Boss Mali ve İdari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Öztayıncı küresel ekonomi ile ilgili bilgi vererek bunun Türkiye ekonomisine yansımalarını ele aldı.

ABD başkanlık seçimlerinin küresel ekonomiyi etkileyeceğine dikkat çeken Öztayıncı, “ABD başkanlık seçimleri her zaman küresel ekonomiye etki etmiştir. Bunun etkilerini 2024 yılında hissedeceğiz. Türkiye’deki yerel seçimlerde bizim ekonomimize etki edecektir” dedi.

Dünya ekonomi tarihine baktıklarında doların istikrarlı bir şekilde değer kaybettiğini vurgulayan Öztayıncı, “1 ons altın karşılıksız para basımı sonrasında 80 yılda 35 dolardan 2.000 dolara geldi. Karşılıksız basılan USD; altın karşısında değer kaybı getirecek ve Altın dolar karşısında değerlenmeye devam edecektir. Türkiye’de ise döviz kurlarında artış; enflasyon ile dengelenecek ve yükseliş kademeli olarak devam etmesini bekliyoruz. Geçen yıl seçim sonrasına benzer bir hareketi Mayıs itibari ile görebiliriz” diye konuştu.

Öztayıncı: “Dolar yıl sonunda 42-45 TL olacak”

Enflasyonun toplumu fakirleştirdiğini, özellikle orta ve alt gelir grubuna olumsuz etki

yaptığının altını çizen Öztayıncı, “1.4 trilyon dolarlık yurt içi hasılanın yüzde 20’lik kısmını toplumun yüzde 50’si alıyor. Üst gelir grubunun gelirden aldığı pay pandemi sonrasında sürekli artıyor. Bu durum; yüksek barınma maliyetleri ile birlikte sosyal dengeyi ne yazık ki olumsuz etkiliyor” dedi.

Seçim sonrasında yeni vergilerin ve kredi kartı düzenlemelerinin gelebileceğini ifade eden Öztayıncı, “Sıkılaşma politikasının etkilerini yılın ikinci yarısında daha çok hissedeceğiz; acı ilacı içmek durumundayız. Dolar/TL de 2024 sonu 42-45 TL seviyesine gelmesini bekliyorum. İşsizlik tarafında artış ve iç talepteazalış görülecektir. Bunlar beklenen olumsuzluklar. Ancak enflasyonu düşürmek istiyorsak bu önlemleri almak durumundayız” diye konuştu.