Sosyal sorumlulukta güç birliği yaptılar, 750 bin çocuğu bilimle buluşturacaklar

Deprem bölgesinde yüzyılın dayanışmasını yaşanıyor. Herkes elinden gelini yapmaya çalışıyor. Türkiye’nin önde gelen kuruluşları bütün güçleri ile bölgede yer alıyor. Çok anlamlı projeler destekleniyor. Bunlardan birini de Türkiye İş Bankası ve Petrol Ofisi Grubu “Bilim Kuşağı Atölyeleri” projesi olarak hayata geçirmeye başladılar. Proje ile bilimi seven, keşfeden, merak eden, sorgulayan nesiller yetiştirilmesine destek olmak amaçlanıyor. 3 yılda 8-13 yaş arası 750 bin çocuğa ulaşılması planlanıyor. Muhteşem bir adım…

Bilim Kuşağı Atölyeleri’nin Türkiye’nin geleceğini tasarlayacak çocuk ve gençlerin bilim ve teknolojiye liderlik etmelerinde kıvılcım etkisi yaratması mümkün. Deprem bölgesinde geliştirilen Umutkent’in Malatya bölümünde depremzedelerle sanat ağırlık gönüllü bir çalışma için bir araya gelen iş insanı Senur Akın Biçer şu tespiti yapmıştı:

-Orda çocukların gözünde ışıltı gördüm. Zorluklar onları daha üstün yapmıştı. Daha becerikli daha zekiydiler.

Bu tespit ile yapılan bu çalışmayı birleştirdiğimiz de şu sonuca varmak hiç de zor olmuyor:

-Bilim Kuşağı Atölyeleri’nden yeni Aziz Sancarlar çıkabilir…

Hele projenin arkasında YGA gibi çok anlamlı projelere imza atmış bir sivil toplum örgütünün olması beklentiyi doğruluyor. YGA mutlaka buradan çok önemli projeler çıkaracak ve yeni bilim insanlarının arasına bölgeden çocukları da katacak. Peki gelelim projenin mimarlarına… Önce 100. yılını kutlayan İş Bankası büyük deprem sonrası yaraların sarılması için bölgeye gider…Genel Müdür Hakan Aran sonraki gelişmeyi şöyle anlatıyor:

“Proje geçen yıl yaşanan deprem felaketinin açtığı yaraları sarmak, deprem bölgesindeki çocukların hayal kurmaya teşvik etmek, geleceğe güvenle ve umutla bakan bireyler haline dönüştürmek ve bölgede istihdamı artırmak amacıyla geliştirildi.”

İş Bankası’nın geliştirdiği projeyi öğrenen Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu hemen Hakan Aran’ı arar ve destek olmak istediklerini söyler. Hakan Aran destek yerini “Gelin birlikte yapalım” önerisini getirir. Aslında bu bir sosyal sorumluluk projesinde ilk ilk olarak kayıtlara geçer…

Süreci Mehmet Abbasoğlu şu sözlerle aktarıyor:

“Evet doğru ben projeyi öğrenince değerli dostum Hakan Bey’i aradım ve bu konuda kendisinden feyz almak istedim. Hakan Bey benim hiç tahmin etmediğim şekilde bir öneriyle geldi teveccühte bulundu. Bu projeyi Petrol Ofisi grubu ve Türkiye İş Bankası olarak beraber gerçekleştirelim bu da bana göre bu tür projelerin yüksek yüklenmesinde tüm sektöre güzel bir örnek oluşturdu. “

Böylece çocuklara yeni ufuklar açmayı hedefleyen bilim projesi ile bir ilke imza atılırken hem de sosyal sorumluluk konusunda da yeni bir adım atılmış oluyor. Son noktayı da Hakan Aran şu sözlerle koyuyor:

“Amacımız paylaşarak yükünüzü azaltmak değil bütçeyi yeni halka ekleyerek aslında projenin değdiği insan sayısını çocuklarımızın sayısını artırmak. Başka katılmak isteyen olursa kapımız açık. Projede bizim adımız olsun gibi bir anlayışımız yok. Çocukların hayallerine destek olalım. Bu çok önemli. Bu projeye kamuda katılmalı. Herkese açık. Çocuklar için hep birlikte el ele vermeyiz.”

BİLİM NEREDE ONLAR ORADA

Bilim Kuşağı Atölyeleri projesine tam destek veren YGA nerede bilim varsa orada görev alıyor. Bilimle hayatı buluşturmaya çalışan çok etkin bir sivil girişim…2000 yılında İstanbul’da kurulan, İngiltere (2022) ve İtalya (2019) ofisleri bulunan uluslararası bir sivil toplum kuruluşu…

Bugün dünyanın yüzleştiği iklim değişikliği, eğitimde fırsat eşitsizliği, cinsiyet ayrımcılığı gibi süregelen sorunların temelinde, bilimsel bakış açısı ve vicdan eksikliği olduğunu düşünüyor. Bunun için YGA, Türkiye’nin ve dünyanın en parlak gençlerini, doğru yetkinlikler ve vicdanla donatarak, süregelen bu sorunlara, köklü çözümler geliştirmelerini sağlamayı hedefliyor. Çift kanat felsefesini merkeze alan YGA çok sayıda yeniliğe imza attı ve atmaya devam ediyor.