Kursiyerlere gelinlik sektöründen çalışma daveti

Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği’nde dernek yöneticileri ve sektör temsilcileri ile bir araya gelen kursiyerler sektörün çalışma şartlarını ve istihdam imkanları hakkında bilgiler edindi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Stratejileri ve Yerel Çözümler Şube Müdürlüğü Sakin Mekân Agora’da İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü, Dokuz Eylül Rotary Kulübü, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği işbirliğinde devam eden “Altın İğne Projesi”nin ikinci etabında “Gelinlik Abiye Giyime Hazırlık ve Süsleme İşlemleri” kursu ikinci dönem kursiyerleri sektörle bir araya geldi. Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği’nde dernek yöneticileri ve sektör temsilcileri ile bir araya gelen kursiyerler sektörün çalışma şartlarını ve istihdam imkanları hakkında bilgiler edindi.

Ege Giyim Sanayicileri Derneği’nin (EGSD) organize ettiği, Sakin Mahalle Programı kapsamında ikinci dönem kursiyerleri, Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği’nde bir araya gelerek gelinlik ve abiye giyim sektörü üreticileri ile buluştu. Gelinlik ve abiye giyim üretim atölyelerini ziyaret eden kursiyerler, ürünlerin üretim süreçleri, çalışma koşulları ve mesleğin püf noktalarını yerinde inceleme fırsatı buldu.

Kulu: “Nitelikli çalışana ihtiyacımız var”

Toplantıda konuşan Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Kulu gelinlik ve abiye giyimin İzmir’in en öne çıkan değerlerinden biri olduğunu söyledi. El işçiliği ile üretilen gelinliklerin tüm dünyada kabul gördüğünü ve İzmir’in bu sektörde Dünya’da ilk üçte olduğunu ifade eden Kulu, “Ancak yeni çalışanlara, nitelikli istihdama ihtiyacımız var. Bir anlamda çalışanlarımız sanat icra ediyor, tamamen el işçiliği ile yürüyen bir sektör. O sebeple işinde başarılı olan çalışanın önü çok açık” dedi.

Tiyanşan: “Meslek büyük bir kazanım”

Sektörün dinamiklerinin anlatıldığı toplantıda konuşan Dokuz Eylül Rotary Kulübü Proje Koordinatörü Nilgün Tiyanşan, her işte olduğu gibi bu işte de sebat edildiği takdirde başarıya ulaşılacağını kursiyerlere anlattı. Mesleki bilgi ve yetkinlik gerektirmeyen işlerin günümüzde tercih edildiğini ancak bunun büyük bir kayıp olduğunu vurgulayan Tiyanşan, “O işlerde 10 sene sonra da aynı noktada, aynı maaşta olacaksınız. Ancak bir meslek edindiğiniz takdirde özellikle bu sektörde büyük bir kazanım elde etmeniz mümkün” diye konuştu.

Daha sonrasında kursiyerler gelinlik ve abiye giyim firmalarını gezerek sektörü yakından tanıma fırsatı buldular. Çok paydaşlı örnek bir eğitim modeli olan, Sakin Mekan Agora’da yıl boyunca ücretsiz olarak kurslar devam etmektedir.