CHP’den Can Atalay tepkisi

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürüldüğü günün utanç günü olarak tarihe geçtiğini söyledi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Toplantının gündemine ilişkin açıklamada bulunan Yücel, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi.

Atalay’ın milletvekilliğinin düşürüldüğü 30 Ocak gününün ülkenin hukuk ve siyaset tarihine “utanç” günü olarak yazılacağını ifade eden Yücel, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararlarının ardından derhal serbest bırakılması gereken Atalay’ın, milletvekili seçildiği günden bu yana, 8 aydır hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu belirtti. Atalay’ın Hatay halkının iradesiyle milletvekili seçilip mazbatasını aldığını ve Anayasa’ya göre dokunulmazlık kazandığını aktaran Yücel, şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi, 2 kez Can Atalay’ın siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ve derhal tahliye edilmesi gerektiğine karar verdi. 22 yıldır tek başına iktidar olmanın güç zehirlenmesini yaşayan AKP ve ona sonradan eklemlenen küçük ortağı MHP, bu hukuksuzluğa bir gerekçe aradı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesiyle Yargıtay 3. Ceza Dairesi bu hukuksuzluğun maşası oldu.

Can Atalay olayında bir kez daha görüldü ki, yargı maalesef siyasetin elinde oyuncak haline geldi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, hukuken hiçbir hükmü olmayan kararlarında, kuvvetler ayrılığı ilkesini yok sayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne had bildirme cüretinde bulundu. Milletvekilliğinin düşürülmesi için gereken kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulamayan iktidar, hukuk ve usul tanımamazlıkta kendisini bile aştı ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanının imzası ile gönderdiği yazıyı Meclis’te okuttu.”