Özgener’den enflasyonla mücadele çağrısı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, ekonomik programa olan inancın tazelenmesi ve enflasyon yeterince düşmeyecek’ algısının tersine çevrilmesi gerektiğini savundu.

İzmir Ticaret Odası ocak ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Selami Özpoyraz başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Mecliste 4, 8, 12 yıl ve üzerinde görev yapan kıdemli üyelere plaket takdimi yapıldı.

Ekonomide geçtiğimiz yıl alınan kararların sürdürülmesi gerektiğini belirten Özgener, küresel ekonomide yaşanan makroekonomik gelişmelerin Türkiye’yi daha fazla etkilediğini belirtirken, yurt içinde istikrarın her zamankinden daha önemli bir hale geleceğini vurguladı. Özgener, “Son 3 yıldır ülkemiz ekonomisi ile ilgili katma değerli finansal ve reel tüm yatırımların azalmasına sebep olan enflasyon probleminden kurtulmak için, geçen sene atılan adımların kararlılıkla devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Enflasyonla mücadele kararlılığının gösterilmesi açısından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından politika faizinin yüzde 45’e yükseltilmesinin önem taşıdığını söyleyen Özgener, PPK Karar Özeti’ndeki “dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılaştırma düzeyine ulaşıldığına” ilişkin ifadeden, en azından seçimlere kadar faize yönelik bir pozisyon alınmayacağının anlaşıldığını belirtti.

 

“Düşmeyecek algısı tersine çevrilmeli”

Firmaların maliyet artışlarını gündeme getiren, asgari ücret zammından sonra enflasyondaki beklentilerin kontrol altına alınması ve önümüzdeki dönemde nasıl azaltılacağı konusunun önemini koruduğunu belirten İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Özgener, ücret artışlarıyla birlikte kamu bütçesinde Aralık ayında görülen yüksek oranlı açığın ve halihazırda yavaşlamayan iç talebin dezenflasyonist süreci daha da zorlayabileceğini öngördüklerini söyledi. Mahmut Özgener, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu şartlar altında; ekonomik programa olan inancın tazelenmesi ve enflasyon yeterince düşmeyecek algısının tersine çevrilmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü piyasada fiyatların tekrar yükseleceğine dair algı, tüketici talebini erkene alıyor ve bu durum fiyatların devamlı güncellenerek bir sarmal oluşmasına ve sonucunda enflasyonun yükselmesine yol açıyor. Ekonominin soğumasına yönelik büyümeyi yakından etkileyen kredi politikaları ve cari açıktaki iyileşmenin yakından takip edilmesi gerekiyor. Bunlara ek olarak, ülkemiz ekonomisine dair makroekonomik istikrarın sağlanacağına olan güvenin pekişmesi için de, yapısal reformların mutlaka devreye girmesi gerektiğini düşünüyorum.”

 

“Ücret artışı çözüm olmadı”

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Özgener, fiyatların yüksek seyrettiği dönemde, verimlilik başta olmak üzere ekonominin uzun vadeli perspektifine ilişkin birçok konuda istenilen adımlar atılamadığını, asgari ücret artışına rağmen toplumsal refahta kayıp yaşandığını ve ücretlerin yaşam koşullarını karşılama düzeyinin azaldığını gözlemlediklerini de ifade etti. Her kademedeki çalışana aynı oranda ücret artışı yapılamadığına da işaret eden Özgener, “Asgari ücretli bir çalışan ile orta düzey yöneticinin ücretlerinin yakın seviyeye gelmesinin iş verimliliğini düşürmeye başladığını görüyoruz. Bu durumun işletmelerin operasyonel kapasitelerinin azalmasına neden olduğunu da üyelerimizden geri bildirim olarak alıyoruz. Bu çerçevede, asgari ücret artışının çalışanların alım gücünü beklendiği oranda arttırmadığını, başta KOBİ’ler olmak üzere birçok firmayı olumsuz etkilediğini görüyoruz. Bununla ilgili olarak KOBİ’lerin dayanıklılığının daha fazla zorlanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü firmaların maliyet artışı kaynaklı daralmaya gidebilecekleri, kayıt dışı çalışmanın artış gösterebileceği ve bu durumun da iş gücü piyasalarını ve dolayısıyla ülkemiz ekonomisini olumsuz etkileyebileceğini görüyoruz” uyarılarında bulundu.