Döngü Kooperatifi “İklim Krizi ve Tarıma Etkileri” eğitimini düzenledi

Döngü Kooperatifi’nin İzmir’in Tire ilçesine bağlı Kahrat Köyü’nde düzenlediği eğitim serisinin ikincisi “İklim Krizi ve Tarıma Etkileri” eğitimi, kadınların yoğun ilgisiyle tamamlandı.

2018 yılında İzmir’de kırsaldaki kadınların ve gençlerin konumunu güçlendirerek kırsal kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla kurulan Döngü Kooperatifi, tarımsal üretimin desteklenmesi ve güçlendirilmesi, köylünün topraklarını işlemeye devam etmesi için çözümler ve modeller sunmaya devam ediyor. Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında desteklenen Döngü Kooperatifi, keten bitkisi odağında sürdürülebilir tarımsal yaklaşımları uygulayabilme ve iklim koşullarına dayanıklı tarımsal gelir modelleri geliştirebilme becerilerine sahip kadın ve genç topluluk liderleri yetiştirilmesini hedefliyor.

Döngü Kooperatifi, “Sürdürülebilir Tarım ile Kırsalda Kadın Liderler: Ketenin Döngüsü” projesi kapsamında “İklim Krizi ve Tarıma Etkileri” konulu eğitimi kadınlarla birlikte gerçekleştirdi.

Tire’ye bağlı Kahrat Köyü’nde iki gün süren eğitimde, Sürdürülebilirlik ve İklim Eylemi Danışmanı Prof. Dr. Canan Madran; iklim krizi hakkında bilgi vererek, etkilerini anlattı. Madran, geri dönüşüm yöntemlerinden bahsederken, kompostun önemi ve uygulanması konusunda ayrıntılı bilgiler paylaştı. Köydeki kadınların aktif katılımıyla gerçekleşen eğitimde, katılımcılar öğrendikleri bilgileri kullanarak Kahrat’ta konuyla ilgili gördükleri sorunları fotoğraflayarak, çözüm yollarını tartıştılar.

İki gün süren ve büyük ilgi toplayan eğitimin son bölümü, Döngü Kooperatifi’ne destek veren Gizem Bayat Gülcüoğlu’nun Kahrat köyündeki arazisinde gerçekleşti. Döngü Kooperatifi Başkanı Zeynep Derece, tarlada boy vermeye başlayan keten filizlerinin yanında, keten tohumunun ekiminden filizlenmesine kadar geçen süreci anlattı, keten üretimi ile ilgili bilgiler verdi.

Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında destek almaya hak kazanan proje boyunca, Tire’nin Kahrat köyünde gerçekleştirilecek keten üretimi konusunda hem teorik hem de sahada uygulanan pratik bilgiler aktarılarak, kuraklık sorunu ile karşı karşıya olan bölgede susuz yetişen alternatif bir tarım ürünü olan keten bitkisi konusunda farkındalık yaratılması hedefleniyor. Kırsalda iklim krizinden en olumsuz etkilenen gruplar arasında yer alan kadınlar ve gençler için keten odağında sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak ve yeni gelir modelleri hakkında bilgi vermek üzere çalışan Döngü Kooperatifi’nin, proje kapsamında köyde uygulayacağı eğitimler “Kırsalda Kadın Girişimcinin Gücü” ve “Tohumdan Hasata Keten Tohumu” başlıklarıyla devam edecek.