Şeriat yürüyüşlerine karşı EBSO’dan sert çıkış

Türkiye’de önce Filistin’e Destek Mitingi, ardından adliye koridorları, son olarak da İstanbul Arnavutköy’de “şeriat istiyoruz” diye yürüyüş yapılmasına karşı Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) tepkisi sert oldu. EBSO Meclisi, “Türkiye laiktir, laik kalacak” mesajı verdi.

EBSO Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, şeriat özentilerini gündeme taşıdı. Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde önce Galata Köprüsü’ndeki “Şehitlerimize Rahmet, Filistin’e Destek, İsrail’e Lanet” mitingi, Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nde Atatürk’e hakaret suçlamasıyla tutuklu olan Ahmet Bostancı’nın tahliyesi sırasında, son olarak da İstanbul Arnavutköy’de “şeriat isteriz” sloganları atarak yapılan yürüyüşlere dikkat çeken Gökçüoğlu, “Bu kalkışmaya normal talepmiş gibi davranılıyor. Güvenlik güçleri izlemekle yetiniyor, cumhuriyet savcıları da kayıtsız kalıyor maalesef. Halbuki bayramlarımızı tel çitler arasında kutluyoruz. İstanbul’da yürüyüş yapmak isteyen TOKİ mağdurlarına polis müdahale ederek izin vermedi. Toplumu bölmeye, sistemi bozmaya yönelik yürüyüşleri ve bu söylemleri de, bu anlayışı da reddediyoruz. Türkiye laiktir, laik kalacaktır” dedi.

“Bir noktaya eğilim bizi geri götürür”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 20 Ocak’ta atama ve görevden alma kararnamesiyle aralarında İstanbul ve Ankara’nın da bulunduğu 28 ilin milli eğitim müdürünün değiştirilmesine de değinen EBSO Meclis Başkanı Gökçüoğlu, yeni müdürlerin tamamının imam hatip çıkışlı olmasına işaret etti. Gökçüoğlu, “Biz nitelikli eğitimden, katma değer yaratacak sistemin oluşturulmasından bahsederken sadece belli bir noktaya eğilimin bizi geriye götüreceğine inancımı tekrarlamak isterim. İstanbul ve Ankara dahil bazı şehirlerde pilot olarak başlatılan, ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin ödevlerini yapmaları için hafta sonu camiye götürülmesi, ardından namaz kıldırılması planlı, programlı adımların sadece bir parçasıdır” ifadelerini kullandı.

Atatürk’ün 17 Aralık 1927’de Ankara’da yaptığı; “Efendiler, biz tekke ve zaviyeleri din düşmanı olduğumuz için değil, bilakis bu tip yapılar din ve devlet düşmanı olduğu, Selçuklu’yu, Osmanlı’yı bu yüzden batırdığı için yasakladık. Çok değil yüz yıla kalmadan eğer bu sözlerime dikkat etmezseniz göreceksiniz ki; bazı kişiler, bazı cemaatlerle bir araya gelerek, bizlerin din düşmanı olduğunu öne sürecek, sizlerin oyunu alarak başa geçecek ama sıra devlet bölüşmeye geldiğinde birbirine düşeceklerdir.” konuşmasını da hatırlatan İbrahim Gökçüoğlu, şöyle konuştu:

“İnsan düşünüyor, yaklaşık 100 yıl önce bugünleri nasıl harfiyen ifade etmiş. Ülkemiz üzerinde, Batılı belirli ülkeler öncülüğünde eski Sevr hayallerini içeren bir projenin adım adım artarak uygulanmakta olduğunu, milletçe yaşadıklarımız ile hissediyoruz. Daha geç olmadan bu oyunu bozmak, bizlere emanet edilen Cumhuriyet değerlerini korumak ve gelecek nesillere bırakmak sorumluluğu ile davranmak mecburiyetinde olduğumuzun bilincine varmamız gerekiyor artık. Ülkelerini, Cumhuriyet değerlerini korumak için çok sayıda sanatçımız, gazeteciler, akademisyenler, yazarlar, avukatlar vb.  ya canlarını verdiler ya da gelirlerinden fedakarlık ederek dik duruşlarını koruyorlar. ‘Bizler ne yapıyoruz’ diye hepimizin düşünmesi lazım.”

“Şehitlerimiz için milli yas ilan edilmedi”

EBSO Meclis Başkanı Gökçüoğlu, Kuzey Irak’taki Pençe-Kilit operasyon bölgesinde 20 günde iki ayrı üs bölgesinde 21 şehit verilmesine rağmen milli yas ilan edilmemesini de eleştirdi. Böylesine acı bir tablo karşısında şehitlerimiz için milletin ısrarına karşılık milli yas ilan edilmediğini söyleyen Gökçüoğlu, “Askerliği paralı hale getirerek bunu bir iş sözleşmesine dönüştürme ve şehitliğe iş kazası gibi bir yaklaşım varsa bu kabul edilemez. Üstelik her bir evladımız sözleşmeli de değil. Geçmişte birileri için yas ilan edilip, Mehmetçiğimize yapılmaması şüphesiz ki acımızı daha da artırmıştır” dedi.

Yorgancılar: Yapılan her saldırı insanlığa

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, Türkiye’nin üstünden terör belasının kalkmasını diledi. Yorgancılar, “Biz böyle değildik. Camide hoca mı bıçaklanırdı, kilisede cinayet mi işlenirdi? İbadet yerine terör saldırısı yapılıyorsa pes… Yapılan her saldırı insanlığadır. Bizden başka hiçbir ülkede bu kadar terör saldırısı yok. Ortadoğu’da terör olayları var, İsveç kaynaklı Kur’an-ı Kerim yakma olayları yaşıyoruz. İsveç’in NATO’ya üyeliği onaylandı, bakalım bir daha oluyor mu?” diye konuştu.