İZİKAD, Akdeniz iş dünyasını İzmir’de buluşturdu

İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Akdeniz ülkelerinin önde gelen iş dünyası temsilcilerini 'Akdeniz’in Sürdürülebilir Geleceği'ni konuşmak için İzmir’de bir araya getirdi.

Türkiye’de ilk defa 24 Akdeniz ülkesi ve çevre ülkelerden 1000’den fazla iş insanının katılacağı Akdeniz Havzası İş Dünyası Zirvesi İzmir Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. İki gün sürecek zirvenin açılış konuşmasını yapan İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, “Biz tarih boyunca medeniyetlerin gelişmesine, yayılmasına, paylaşmasına birçok başlığın öncelikli olmasına ev sahipliği yapmış bir havzanın insanlarıyız. Lübnan’dan İspanya Cezayir Tunus, Fas’a Slovenya’dan Libya, Malta ve Mısır’a uzanan coğrafyada, enerji dolu, paylaşan, üreten, varlığı ile gücünü kanıtlamış topraklarda yaşıyoruz. Ortadoğu’nun batısında oturan ve ayrı diller konuşan toplumlar Akdeniz’deki çeşitliliğine dikkat çeker. Bu çeşitlilik halklar, kültürler, doğal özellikler, yaşam ve üretim biçimleri olarak büyük zenginliktir. Dünyanın büyük okyanuslarıyla karşılaştırıldığında küçük sayılan Akdeniz, büyük coğrafi farklılıklar yelpazesini barındırır ki esas zenginlik bu çeşitliliktir; esas güç bu çeşitliliğin birleşerek tek yumruk olmasıdır” dedi.

Dünyada sürdürülebilir kalkınmanın 17 amacı olduğunu hatırlatan Sezgin, “Peki ya bu amaçların 169 hedefi ve bu hedeflerin 202 göstergesi olduğunu da biliyor muyuz? Bunun ne kadarını beraber yapabiliriz. Nasıl ortaklaşabiliriz? Yeni oyunlar, yeni ortaklıklar kadın erkek omuz omuza yeni birliktelik fikirlerini ortaya atmalıyız. Biz bugün bu ticaretin arkasında yeni çözümleri düşünmek zorundayız. Bunları birlikte yaptığımızda bu coğrafya çok daha fazla kalkınacaktır” diye konuştu.

“Hedefimiz sürdürülebilir ortaklıklar”

İzmir İktisat Kongresi’nden aldıkları ilhamla kadın girişimciliği öncülüğünde Akdeniz Havzası iş insanları network koordinasyonun geliştirilmesinin ekonomik kalkınmadaki önemini yüksek sesle vurgulamak için büyük bir adım attıklarını kaydeden Sezgin, “Aynı denize baktığımız bu coğrafyada tarih, tarım, turizm, sanat ve edebiyat, doğa, mutfak kültürü ve misafirperverliğimiz benzerliklerimizden sadece bazılarıdır. Hedefimiz Akdeniz Havzasında sürdürülebilir ticaret ortaklıkları kurmak ve bu ortaklıkları her birimiz adına güçlendirmek. İZİKAD MID OF MED Akdeniz Havzası İş Dünyası Zirvesini tarihi liman kentimizde, “Ticaret refahı artırır iletişimi iyileştirir” temasıyla gerçekleştireceğimizi duyurmaktan gururluyuz” ifadelerini kullandı.

“Kurulacak ağlar, kuvvetli bağlara dönüşsün”

“Zirvede söylenecek sözler, alınması gereğini söyleyeceğiniz önlemler doğrudan ticaretin nabzıdır, bu en büyük doğrudur” diyen Sezgin, “Bugün yapacağımız Akdeniz iş dünyası Zirvesi çok önemlidir. ilk ama sürdürülebilir olması en büyük amacımızdır. Bu kadar önemli bir zirvenin gerçekleşmesi için aylardır çalışan ve açılış konuşması yetkisini bana veren İzmir İş kadınları yönetim kuruluma ve üyelerime teşekkürü bir borç bilir, kuracağımız ağların kuvvetli bağlara dönüşmesini dilerim. Yolumuz açık olsun” dedi.

“Kadınların öncülüğünde güçlü işbirliği başarılacak”
İzmir Valisi Süleyman Elban ise “Akdeniz havzası medeniyetin beşiği olduğu gibi ticaretin de beşiği olmuştur yıllarca. Kıyılarında yaşayan toplumlar sürekli Akdeniz’i kullanarak işbirliği içerisinde bulunmuşlar, ticaret yapmışlardır. İzmir Anadolu’nun ticari kalbi ve Akdeniz’in en önemli liman şehirlerinden biri oldu. Bugünkü zirve ile sıkı bir işbirliği, güçlü ticari işbirliğinin başlayacağını düşünüyorum. İzmir bu konuda bu işe önderlik edecek çok güçlü bir kapasiteye sahip. Bu işe öncülük edenlerin başında kadınların gelmesi bu işin başarılacağına olan inancımızı daha çok kuvvetlendiriyor. Bu zirve ile birlikte Akdeniz’in güzel mavisinin, içindeki canlıların üzerindeki tehdidin azalacağını, Akdeniz’in tekrar barış, güzellik havzası, turizm destinasyonların daha da geliştiği, kaynağını Akdeniz’den alan güzel Akdeniz mutfağı ve kültürünün daha da canlanacağını düşünüyorum. Bu zirve bu nedenle çok önemli. Burada alınacak kararlar çok kıymetli. Bu değerlerin geliştirilmesi ve yüceltilmesi anlamında zirvenin büyük katkılar vereceğini düşünüyorum” diye konuştu.

“İzmir kadın şehridir”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Aydın da bu zirvenin en çok İzmir’e yakışacağını vurgulayarak, “Bu zirveyi en çok İzmir hak etmiştir. Çünkü İzmir, adını amazon kraliçesi Smirna’dan alan bir şehirdir. Bu projenin paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz. İzmir barış, şehridir. Hoşgörü ve çok seslilik bu şehrin mayasında var. Bu şehir, kadın şehridir. Kadınların öncü olduğu şehirdir. Kadınları bu şehirden desteklemek asli görevidir. İzmir Akdeniz’in en önemli liman şehri. İzmir Akdeniz’e, Akdeniz İzmir’e can vermiştir. Demokrasi bu topraklarda doğmuş ve buradan dünyaya yayılmıştır. İnanıyoruz ki kadınların özgür olmadığı bir yerde erkekler de özgür değildir. Kadına yönelik şiddet politiktir. Akdeniz hiçbir zaman sadece coğrafi bir bölge olmamıştır. Coğrafyamız, tüm insanlık için uyumu, demokrasiyi, barışı içinde barındıran bir mirastır. Akdeniz kültürünün dünyaya yön veren kucaklayıcı kültüründe bir aradayız. Akdeniz’in kalbi bu zirve ile İzmir’de atacak” sözlerine yer verdi.

İZMİR’DE BÜYÜK POTANSİYEL VAR

Akdeniz Havzası İş Dünyası Zirvesi’nde “İzmir’de İş Ortamı ve Fırsatlar” isimli panel gerçekleştirildi. İzmir’in, limanları, 16 organize sanayi bölgesi, 2 serbest bölgesi ile güçlü bir üretim, ticaret ve ihracat merkezi olduğunu ve daha fazlasını başaracak potansiyele sahip olduğu vurgulandı. Panelin moderatörlüğünü üstlenen Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, “İhracatın başkenti tarihte İzmir olmuştur. Bugün bunu devam ettirme potansiyelimiz var” dedi.

“Sanayide 2’inci başkent”

Panelde konuşan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, İzmir’deki Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili değerlendirmeler yaptı. “İzmir’in sanayinin başkentlerinden biri olduğunu dile getiren Tezcan, “Türkiye’nin sanayideki ikinci başkenti. Türkiye’nin en çok üreten şehirleri arasında ikinci sırada yer alıyor. İzmir’e bağlı 16 OSB var. Bu 16 organize sanayi bölgesinde doluluk oranı yüzde 96. 3 serbest bölge var. Orada da yüzde 100 doluluk oranı var. OSB’lerde 2 bin 300 farklı sektörde hizmet veren sanayi tesislerimiz var. Bunlar ülkemizin lokomotifi durumda. Dünya pazarında çok kıymetli ürünleri pazarlayan yapıya sahip. Bölgelerimizde dünya devlerini ağırlıyoruz” diye konuştu. Tezcan konuşmasını şöyle sürdürdü: “İzmir’de hem turizm hem de sanayi var. Hem ciddi bir turizm potansiyeli var hem de sanayi ile bütünleşiyor. İklimi koruyarak çevresine en az zararı vererek üretim yapan çevre dostu bir şehir İzmir. Bizler çok değerli üretimler yapıyoruz. Dünyanın birçok ülkesine hizmetler sunuyoruz. Bölgemizdeki insanlarımıza Türkiye’mize ve dünyamıza çok önemli iş imkanları sağlıyoruz.” Aliağa OSB’ye ilişkin de bilgiler veren Tezcan, “Aliağa’da Türkiye’nin en büyük demir çelik ihracatı sağlanıyor. Aliağa bir yarımada. Aliağa OSB’de 10 milyon metrekarelik alanın yüzde 96’sı dolmuş, faaliyet halinde 116 sanayi tesisi var. Yaklaşık 40 bin kişiye istihdam sağlanıyor” dedi.

“Serbest bölgeler şehri İzmir”

Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. CEO’su Faruk Güler, “Ülkeler arasında bağ kurmanın yolu ülke sanayicilerinin yaptığı yatırımlardır. Yabancı yatırımcı yatırım yaptığı ülkede, kalıcı olarak, o ülkenin vatandaşı gibi davranır. Dolayısıyla kültürel ilişkiler çok daha düzgün gelişir. Ülkelerin birbirini anlamaları, iş yapmaları, yatırım yapmaları çok önemli. İzmir’i bir serbest bölgeler şehri yapalım diyerek yola çıktık ve bugün 3 serbest bölgemiz var. Türkiye’de en fazla serbest bölgesi olan şehir, İzmir. 4’üncüsü yolda. Serbest bölgeler ülkeler arası ilişkilerin devamlılığında çok önemli. Çünkü yabancı yatırımcıların yatırım yapabileceği düzgün organize edilmiş yerler. Yabancı yatırımcılar geldiğinde burada her şeyi ile hazır bir sanayi bölgesi buluyor. En önemlisi de teşvikli bölgeler olması. Bu teşviklerle bazı şartlar oluyor, daha düzenli. Yabancı yatırımcılara hazır hizmetin verilmesi açısından önemli. Akdeniz paylaşılamayan, çekişmelerin çok yoğun olduğu bir yer. Çekişmeleri azaltmanın yolu ticaretin ve yatırımın hızlanmasıdır. Buna ciddi önem vermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Şehrimizi çok iyi tanıtmalıyız”

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir’in tarım, ticaret, sanayi, teknoloji, yenilebilir enerji ve pek çok özelliğiyle öne çıktığını vurgulayarak, “İzmir 8 bin 500 yıllık bir ticaret şehri. Tarihte her zaman ticaret yapacak bir şey bulmuştur. Bugün İzmir bir sanayi şehridir. Türkiye’nin tarım ihracatının yüzde 25’ini geçekleştiriyor. İzmir bir liman kenti. İzmir bir fuarlar şehri, sanayi şehri, ticaret şehri tüm bunların hepsine sahip bir kent ve altyapısına sahip bir kent. İzmir sürdürülebilirlik ve yazılım konularında çok başarılı. İzmir, geleceği hazırlamakta çok marifetli. Ne gerekiyorsa onu yapan çabuk adapte olan bir şehir. İzmir yenilebilir enerjide Türkiye’nin başkenti. Türkiye’de rüzgar tirbünlerinin kanatlarını yapan 4 fabrikamız var, bunların 4’ü de İzmir’de. Kuleyi yapan 7 fabrika var, 5’i İzmir’de. Yenilenebilir enerji denilince akla ilk İzmir geliyor. Güneş paneli imalatları da başladı. Aliağa’da çok önemli bir fabrika kuruluyor. Geleceğin enerjisi, geleceğin üretimlerini yapabilen bugünden hazırlayan bilen bir kent. 56 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var İzmir’in. Bu çok önemli bir rakam ve İzmir hangi zamanda olursa olsun ticareti ihracatı her zaman organize etmiş bir şehir. Şehrimizi çok iyi tanıtmalıyız, imkanları iyi sunmalıyız. İzmir’imizin kıymetini bilelim” dedi.