Sezgin: İlhamı İzmir İktisat Kongresi’nden aldık

İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) ev sahipliğinde gerçekleşecek Akdeniz Havzası İş Dünyası Zirvesine dair bilgi veren İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, İzmir İktisat Kongresi’nden ilham alarak kadın girişimciliğinin desteklenmesinin ekonomik kalkınmadaki öneminin altını bu önemli zirve ile çizeceklerini belirtti.

İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin Gözlem Gazetesi Yayın Kurulu toplantısına katıldı. Sezgin, İZİKAD’ın ev sahipliği yaptığı, İzmir’de düzenlenecek ve ticaretin önündeki engelleri kaldırmayı amaçlayan MİD OF MED-Akdeniz Havzası İş Dünyası Zirvesine dair bilgi verdi. Sezgin, 28-30 Ocak tarihleri arasında İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, “Akdeniz’de Barış İklimi İçin Uluslararası Ticaretin İyileştirebilir Rolü” temasıyla düzenlenecek zirvenin, Akdeniz ülkeleri ile İzmir arasındaki ticaret hacminin artırılması hedefini taşıdığını, bölgesel iş birliğini güçlendirmeyi amaçladığını kaydetti. Zirveye 24 Akdeniz ülkesinden ve çevre ülkelerden binin üzerinde iş dünyası alanında faaliyet gösteren temsilcinin katılacağını dile getiren Sezgin, Akdeniz Bölgesi için belirlenen stratejik hedeflere ulaşmak, bölgesel işbirliğini ve diyaloğu geliştirmek için bu zirveyi düzenlediklerini söyledi.

“Hedefimiz sürdürülebilir olması”

İZİKAD olarak yönlerini Avrupa’ya döndürdüklerini belirten Sezgin, özellikle Akdeniz bölgesinde üye oldukları federasyonda 24 ülkenin 66 kadın derneği ile birlikte çalıştıklarını söyledi. Mısır, Tunus, Fas, İspanya gibi ülkelere giderek İZİKAD’ı ve çalışmalarını anlattıklarını kaydeden Sezgin, “Bu toplantıların ardından onlar da İzmir çok kuvvetli, İZİKAD çok güçlü” diyerek bir birlikte projede yer alabileceklerimizi söylediler. Dedik ki: Yapabiliriz, gücümüz de var. Ama bir plan yapmamız lazımdı. Akdeniz bölgesinde çok güçlü olduğumuzu gördük. Kadın-erkek birlikte hareket ederek, Akdeniz havzasındaki tüm iş dünyasını buluşturan İzmir’de bir merkez yaratalım. Bu merkez de öyle bir şey olsun ki kendi içinde algoritma çalışsın. Akdeniz’i bir ‘C’ gibi düşünürseniz, İzmir tam ortasında yer alıyor. İzmir, hem doğusuna hem de batısına çok hakim. Doğudan bakıldığında çok aydın görülüyor. Hayranlıkla bakılıyor. Batıdan bakıldığında da Türkiye’nin en aydınlık yeri olarak görülüyor. Böylelikle İzmir’in bir merkez olması için adım atarak, birleştirici büyük bir organizasyon yapma kararı aldık.  Bu organizasyonda en üst kuruluşları İzmir’de buluşturarak, dünyayı, ekonomiyi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini anlatmak istedik. Bir kadın derneği tarafından başlatılan bu organizasyonun bir örnek olmasını ve sürdürülebilir hale gelmesini, her sene tekrarlamasını hedefliyoruz” dedi.

Zirve boyunca düzenlenecek oturum ve panellerde önemli konuların önemli konuşmacılar tarafından konuşulacağı bilgisini veren Sezgin, “Akdeniz’in önde gelen isimleri ufuk açan konuşmacılar olarak yer alırken, katılımcılar B2B toplantılarında uluslararası kuruluş ve şirketlerle, Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME), Akdeniz için Birlik (UfM), Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBERS) gibi kurumların üst düzey temsilcileri ile bir arada olmak ve yakından bağlantı kurma fırsatı bulacak. Zirvede Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed M. El Wakıl onur konuğumuz olacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de konuşmacı olarak katılacağı zirvede, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu KESTELLİ, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar; Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali KASALI, GİFED Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eroğlu, Kentimiz İzmir Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur YÜCE,  TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Deniz CELEP, Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, İzmir Köy Koop. Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün SOYER yer alacak. Avrupa-Akdeniz İş Kadınları Kuruluşları Federasyonu (AFAEMME) Yönetim Kurulu Başkanı María Helena de Felipe LEHTONEN, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBERS) CEO’su Ben BUTTERS ve birçok önemli isim zirvede konuşmacı olacak” dedi. Sezgin sözlerini şöyle sürdürdü: “Zirvede, ekonomiyi, iklimi, kadını, eşitliği, gençliği İzmir’i, ithalatı, ihracatı, organize sanayi bölgelerini, serbest bölgeleri, özetle dünya meselelerini kadın perspektifini ortaya koyarak konuştuğumuz çok sayıda panel olacak. Bu bir kadın derneğinin yaptığı, İzmir’de bu zamana kadar gördüğünüz en iyi organizasyonlardan biri olacak. Sürdürülebilir bir proje haline gelecek. İZİKAD olarak sürdürülebilir projelerimizden en önemlileri arasında yer alan Genç İZİKAD, Uluslararası Fotoğrafçılık Yarışmamız ve Girişimcilik Gecemiz de zirvenin içinde yer alacak. Girişimcilik ödülleri vereceğiz. Fotoğraf yarışmamız da uluslararası olarak yapıldığı için zirvede bir sergi töreni ile açılışı yapılacak ve Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sergilenecek.”

“KADINI GÖRÜNÜR KILMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

100 yıllardır erkeklerin iş hayatında olmasına rağmen kadınların, Cumhuriyetle birlikte, Atatürk’ten sonra iş hayatına girdiğini fakat buna rağmen son 30-40 yıldır aktif olarak iş hayatında olduklarını söyledi. Sezgin, “Atatürk’ün Cumhuriyetinden gelmiş kadınlarız. Maalesef tepe noktalara gidemiyoruz. Atatürk kadınlara seçme seçilme hakkı veriyor, medeni kanun yapıyor, haklarını veriyor ama uygulanmıyor çünkü kadınların bu kadar işin içinde olmasını istemiyorlar. Örneğin o dönemde Türkiye’de açılan ilk kadın patisi kapattırılıyor. Kadın tepe noktalarında olmayınca, karar mekanizmalarında olamıyor, yönetici olamıyor. İş kadınları dernekleri de tam bu sebepten kuruldu. Biz sesimizi çıkartalım, “Biz de varız, sizinle birlikteyiz, beraber eş oluyoruz. Aynı yerde aynı bakış açısındayız. Tabii ki farlılıklarımız var. ama bu farklılıklarımız bizim zenginliğimiz” diyoruz. İş kadınları derneği olarak kadının görünür olmasını sağlıyoruz. Bu projeleri o yüzden yapıyoruz” dedi. Sezgin, İzmir İktisat Kongresi’nden ilham alarak kadın girişimciliğinin desteklenmesinin ekonomik kalkınmadaki öneminin altını zirve ile çizeceklerini belirtti.