Filistin ve İsrail’i kurtarma

Okudukça ve dinledikçe Filistin halkına yapılan haksızlığı daha iyi anlıyorum. On yıllardır aşağılanma, eğitim, sağlık, beslenme haklarından uzak bir yaşam. Öldürülen liderler, İsrail’in yaptığı katliamlar…

Konu kararlılıkla diplomasi ile çözülebilir.

1967 sınırları İsrail’e kabul ettirilebilir. İsrail kalmalı ama ödemeli. 

Bunun için Rusya ve Çin, Güney Afrika yardımı ile anlaşabilir. Türkiye İncirlik üssünü kapatabilir. Bu dört ülke çözümün garantör ülkeleri olabilirler.

Arap ülkeleri Rusya, Çin, Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye’nin böylesine somut bir plan etrafında anlaşmalarından sonra hepsi bu barış girişimini destekleyeceklerdir.

İsrail halkına bir süre akıl hastası muamelesi yapmak gerek. Üstün ırk vs. gibi zırvayı 75 yıldır kendi kendilerine anlatıyorlar, bu yolda devam ederlerse gerçekten İsrail kalmayacak. Yani bu barış girişimi bir nevi İsrail’i kurtarma çalışması olur. Aynı zamanda 75 yıllık ABD üstün yönetim zırvasına da çözüm olur.

ABD halkı artık yeterince bilinçlendi. Susan Sarandon gibi insanların gösteri yapması önemli.

Sadece Netenyahu’nun göstermelik olarak kurban edilmesi ile olay çözülmez. Olan bilgi ve birikim alışkanlığı ile İsrail ve ABD bunu çözemez. Sadece sabote ederler.

Güney Afrika Apartheid rejimi konusunda uzman olduğu için, Türkiye bu yöreyi 110 yıl önce yönettiği için ve Rusya ve Çin ile Hindistan süper güç oldukları için ve dünya nüfusunun çoğunluğunu temsil ettikleri için bu çözüm tek merkezli dünyanın da bittiğinin kabulü ile bir milat olacağı için. Yukarıdaki fikirleri idealist ve hayalperest olarak değil bir fırsat olarak görüyorum.