Partilerde aday mesaisi

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere 71 gün kala, siyasi partiler de aday belirleme süreçlerini hızlandırdı.

Yerel seçimler için Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği seçim takvimi 1 Ocak’tan itibaren işlemeye başladı. Siyasi Partiler de arka arkaya adaylarını açıklamaya devam ediyor. AKP tüm şehirlerde adaylarını açıkladı. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara Mansur Yavaş başta olmak üzere adaylarını açıklamaya en erken başlayan partilerin başında gelen CHP Parti Meclisi, son anda bir değişiklik olmazsa 22 Ocak Pazartesi günü 200 dolayında daha adayını açıklaması bekleniyor. CHP, şimdiye kadar 552 seçim bölgesinde adayını açıklamıştı. Ankara ve İstanbul adaylarını hala belirlemeyen İYİ Parti ise bu illerin adayını en sona bırakma eğiliminde.

CHP “kalesi” olarak gördüğü İzmir Büyükşehir, Ankara Çankaya ve İstanbul’daki bazı büyük ilçelerde adayını en son açıklayacağı ifade ediliyor. Parti kulislerinde buralarda aday açıklanmasının Şubat ayı başını bulabileceği konuşuluyor.

CHP Merkez Yönetim Kurulu’nda, Antalya’da yeniden aday gösterilmesi kararı alınan, ancak son anda PM onayına ismi sunulmayan mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in aday gösterilip gösterilmeyeceği de net değil.

Parti içinde, sağdan da oy alma potansiyeli olan Böcek’in yeniden aday gösterilmesini savunanlar olduğu gibi DEM Parti ile Böcek arasındaki yaşanan gerilim nedeniyle, aday gösterilmemesi gerektiğini dile getirenler de var. Parti yönetimi bu hafta sonuna kadar yapılacak değerlendirmelerde bu il için kararını netleştirecek.

İYİ Parti’nin iddialı olduğu iller

Tüm seçim çevrelerinde kendi adayıyla yarışma kararı alan İYİ Parti ise aşama aşama adaylarını açıklıyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Salı günkü grup toplantısında da Antalya’nın da aralarında bulunduğu yerlerde adaylarını açıkladı. İYİ Parti, Antalya’da eski MHP Milletvekili Nesrin Ünal, Giresun’da iş insanı Harun Cici, Kars’ta Metin Özat, Kocaeli’nde Gencay Yıldıztekin’i aday olarak açıkladı. İYİ Parti, Ordu’da da eski AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ı aday göstermişti.

İYİ Parti Ankara ve İstanbul adaylarını ise en sona bıraktı. Parti kurmayları İstanbul’un 10 gün içinde açıklanabileceğini, Ankara adayının açıklanmasının ise Şubat başını bulabileceğini ifade ediyorlar.

Parti kulislerinde, Ankara için Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, İstanbul için ise Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu’nun ismi uzun süredir konuşuluyor. İYİ Parti, İzmir’de Ümit Özlale, Bursa’da Selçuk Türkoğlu, Adana’da Ayyüce Türkeş olmak üzere şimdiye kadar üç milletvekilini belediye başkanlığına aday gösterdi.

İYİ Parti kurmayları, yeni açıklanacak isimler arasında milletvekili aday sayısının son derece sınırlı olacağını, Ankara ve İstanbul’da da milletvekili olmayan aday seçenekleri üzerinde çalışıldığını belirtiyorlar.

İYİ Parti kurmayları, tek başına seçime girme kararı alınmasının ardından kamuoyu anketlerinde parti oylarının yukarı yönlü yükseldiğini savunuyorlar. Geçen seçimlerin tersine, tek başına seçime girilmesi ve adayların yerelde karşılık bulacağı tahmini yapılan bazı yerlerde de partinin belediye başkanlığını kazanma olasılığı yüksek görülüyor.

İYİ Parti; Ordu, Nevşehir, Bursa, Niğde, Uşak’ın da aralarında bulunduğu illerde seçimi kazanabilecekleri veya rakiplerini zorlayacaklarını savunuyorlar.

 

YRP düğümü çözülemedi

MHP ile 30 büyükşehir ve 29 ilde ittifak yapma kararı alan AKP, diğer Cumhur İttifakı ortaklarıyla da BBP, DSP, HÜDA PAR, YRP ile de görüşmeler yürütüyordu. İttifak ortaklarından Yeniden Refah Partisi (YRP) ile uzlaşma sağlanamadığı ifade ediliyor. Kamuoyu araştırmalarına göre, YRP’nin İstanbul’da yüzde 3’ün üzerinde oyu olduğu bulunuyor. İki parti arasında uzlaşma sağlanamadığı belirtilirken, YRP’nin Ankara ve İstanbul’da henüz açıklamadığı adayını önümüzdeki günlerde açıklayacağı ifade ediliyor. YRP’nin aday çıkarması durumunda AKP için istanbul’un kritik olacağı dile getiriliyor.

YRP Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç da Salı günü yaptığı açıklamada, AKP ile partisi arasında seçim işbirliği için yürütülen görüşmelerin kesildiğini bildirdi. Partisinin işbirliği için Konya Büyükşehir Belediyesi’ni istediği iddialarının doğru olmadığını belirten Kılıç, “Bizim herhangi bir talep ya da girişimimiz bu anlamda olmayacak. Ama AK Parti’den görüşmelere yeniden başlamak ya da bir liderler zirvesi gerçekleştirmek gibi bir talep gelirse, elbette bu talebe olumlu bakacağımızı ifade ettik” dedi.