Sergenç İneler: İzmir’in ilk üç projesinden biri Kemeraltı

TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, GÖZLEM Yayın Kurulu Toplantısında İzmir’in ticari hayatındaki can damarı Kemeraltı ile tarihi kent merkezinde kültürel mirası ayağa kaldıracak çalışmalara imza atıldığını söyledi.

Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş. (TARKEM) Genel Müdürü Sergenç İneler, dünyanın en eski açıkhava alışveriş merkezi olarak nitelendirilen Kemeraltı’nın İzmir’in ilk üç projesinden biri olduğunu söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un tarihi çarşının ve çevresinin tekrar eski görkemli günlerine dönebilmesi için önemli çalışmalara imza attığını vurgulayan İneler, GÖZLEM’in medya desteğinin de TARKEM’de önemli değişimlerin arifesinde geldiğine dikkat çekti.

Ekonomiye ve Politikaya Yön Verenlerin Gazetesi GÖZLEM Yayın Kurulu, TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler’i konuk etti. TARKEM’i; UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan İzmir Tarihi Kent Merkezi’ni canlandırmak amacıyla kurulan ve kamu-özel ortaklık modelinin Türkiye’deki en başarılı örneklerinden biri olarak nitelendiren İneler, Kemeraltı ve Çevresi Kentsel Yenileme Alanı’nda ihtiyaç odaklı, yenilikçi ve toplumun tüm hedef gruplarını dahil eden gayrimenkul, kültürel miras hizmet ve organizasyon projeleri üretildiğini anlattı. ODTÜ Felsefe Bölümü’nü 3 yılda bitiren, Türkiye’nin AB üyelik sürecine katkı sağlamak amacıyla Ulusal Ajans’ın kurucuları arasında yer alan, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası ile Türkiye’nin bütün illerinde gençlere, kadınlara, engellilere yönelik projeler hayata geçirdikten sonra özel sektör deneyimi yaşadığı dönemde de organik tütün üretimine imza atan Sergenç İneler, TARKEM’in kurucularından Uğur Yüce’nin davetiyle Genel Müdür olarak göreve başlamasından bu yana 8,5 yıllık sürede atılımlar yapma fırsatı yakaladığını, Kemeraltı, Basmane, Kadifekale bölgesini ayağa kaldıracak çalışmalar yaptıklarını anlattı. İneler, “Kemeraltı, bugün İzmir’de kent merkezinde yaşayanların yanı sıra kırsal bölgelerde yaşayanların bile ‘İzmir’in üç projesi varsa Kemeraltı bunlardan biridir’ dediği noktaya geldi” değerlendirmesinde bulundu.

 

Güçlü kurum, yenilikçi projeler

TARKEM’in kurumsal ve mali yapısını da güçlendirdiğini vurgulayan İneler, “Türkiye’de ilk defa belediye ortaklı bir şirketin geliri giderine denk hale geldi. 35 milyon liralık sermayesi 10 kat artarak 350 milyon liralık değere kavuştu. Yakın zamanda kurduğu fonla da 6 ay gibi bir sürede topladığı 80 milyon lira ile yüzde 45 değer kazancı yarattı. Bu aslında bir dönüşüm ve uzun vadeli bir proje. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ile Konak Belediye Başkanımız Abdül Batur’un desteğiyle Kemeraltı şu anda sürekli olarak kentin gündeminde. Hızlı bir şekilde hak ettiği değeri alacak. Altyapı önemli bir sorundu, Tunç başkanımız elini taşın altına koydu. O gerçekten büyük bir başarıdır. Abdül başkanımızın da ayağa kaldırdığı yapılar var” dedi.

Sergenç İneler, İzmir Tarihi Kent Merkezi projesinde örnek teşkil edecek projeler gerçekleştirdiklerini, sıcak noktalardaki binaları eski işlevlerine uygun olarak ayağa kaldırdıklarını belirtirken, şu bilgileri verdi: “Bizim sadece son 6 ayda ayağa kaldırıp işletmeye açtığımız 9 yapı var. Sakin mekan var, gençlik oteli var, butik otel var, yaratıcılık merkezi, öğrenme merkezi var. Çok önemli işler yapan yerler açtık. Tamamlanan yapılarımız; Mavi Kortejo, Tarihi İstiklal Okulu, Arap Fırını Sokağı Atölyeleri 3, Vakıflar Konağı 1 ve 2, Basmahan, Tarihi Akın Pasajı. Restorasyonu devam eden yapılar; Tevfik Paşa Konağı, Albayrak Pasajı, Arap Fırını Sokağı Atölyeleri 1 ve 2, Ay Yıldızlı Konak. 2025 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan yapılar; Yusuf Rıza Ofisleri, Alga, Vakıflar Oteli, Ahmet Nazım Peştemalcı Çarşısı, Rahmi Bey Konağı, Kestelli Konağı, Mesure Hanım Konağı.”

 

GÖZLEM’e özel teşekkür

Konuşmasında destekleri için GÖZLEM’e de özel olarak teşekkür eden İneler, TARKEM için kritik önem taşıyan gelişmelerin GÖZLEM’deki haberler sonrası yaşandığına dikkat çekti. İneler, “Uğur Yüce ile ilk ziyaretimiz bir çıkış yapma dönemi arifesindeydi. TARKEM yeni bir ortaklık modeline geçti ve bu modelle birlikte bugün Kemeraltı’nda yapılan işlerin vesilesi olmaya başladı. Bundan yaklaşık 3 yıl önceki ziyaretimizde de finansal açıdan önemli gelişmeler yaşandı. Kemeraltı için gerçekten dünyada benzeri olmayan bir fon kuruldu ve örnek gösterilen bir yapı halinde çalışmaya devam ediyor. Bu maneviyatın devam etmesini diliyorum” diye konuştu.

 

Parla Urla

Aynı zamanda CHP’den Urla Belediye Başkan Aday Adayı da olan Sergenç İneler, geçmişin mirasıyla cumhuriyetimizin yeni yüzyılında Urla’yı hak ettiği yere getirmek için “Parla Urla” sloganıyla hazırladığı altyapı, kırsal kalkınma ve tarım, sürdürülebilir turizm, yenilenebilir enerji ve çevre, konforlu yaya ve ulaşım, sosyal hizmet, kültür ve sanat, gençlik ve spor başlıklarındaki 86 projesini de GÖZLEM Yayın Kurulu Üyeleri ile paylaştı. İneler, “1981 İzmir doğumluyum. 30 yaşıma geldiğimde dünyada 32 ülke görmüş, Türkiye’nin bütün illerini iki kere gezmiş, valilerle ve belediye başkanlarıyla, STK’larla gençlere, kadınlara, engelliler gibi toplumun dezavantajlı kesimlerine projeler üreten yerdeydim. Profesyonel siyasetçi değilim ama ihtiyacı ortaya çıkarırım, ona göre ekip kurarım, finansman bulurum ve sorunu çözerim” ifadelerini kullandı.