Akıl yolunda uzlaşabilmek

Küsmek.  Karşı tarafa, o bu dünyada yokmuş gibi davranmak. Bakışlar öldürebilse, öldürücü bakışlar ile cezalandırmak. Kendisini dev aynasında görmek. Silah ile bomba ile öldürerek cezalandırmak. Konuşmamak, yok saymak. ABD’nin politikalarını ne kadar yanlı ve çarpık olduğunu dünya da ABD de görüyor. İsrail’in Aipac lobisinin ABD’de yaptığının onda birini İran, Rusya, Hindistan, Fransa veya Hollanda yapsaydı yer yerinden oynardı.

Türümüz aptal olduğunu her tavrıyla o denli açık bir şekilde sergiliyor ki hayret etmemek mümkün değil.  Ukrayna’da yüz binler ölüyor. Filistin’de on binler ölüyor. Sakat kalanlar. Aç kalanlar.

Nedenini tek kelime ile özetlemek mümkün: Lebensraum. (Almanca anlamı: Yaşam alanı) İkinci Dünya Savaşını Almanlar bu tek kelime ile özetlemişlerdi. Yaşam alanı.  Bu alan dar geliyor, öldürüyorsun.

Yaşam alanı gerçekten de daralıyor.  Bu dünyada 1950’li yıllarda iki küsur milyar insan yaşarken şimdi 8 milyar kişi yaşıyor.

Birbirimizi öldürmeye devam. Bu çok pahalı, acılı ve çözüme götürmeyen bir yol. Bunu daha anlayamayacak kadar da aptal bir türüz!

İnsanlar dünyayı yok edecek şekilde denge kuramıyor ve yaşam alanlarını yok ediyorlar. Lebensraum daralıyor. Bu basit denklemi her bir noktasında öyle veya böyle parçalarına ayırıp geçmişten örnekler ile farklı yorumlamak mümkün. Ama çözüm değil daha fazla çözümsüzlük ve kavga üretir.

Fakirler daha çok çoğalıyorlar.  Zenginler veya imkanı olanlar azalıyorlar. Fakirler zenginler gibi olmak istiyorlar. Ölümü göze alıp göç ediyorlar.  Eski kavgaları hırsları da yok olmuyor. İmkan bulunca tekrar canlanmak üzere bir süre donuyor sadece. Göçlerde ölenler ölüyor. Kalanlar eski ezberleri bir zaman alevlenmek üzere yeni sistemde yaşıyorlar.  Aç olana doğa bilinci aşılamak ve vaaz vermek işe yaramıyor. Bu toprak parçası için ölürüm! ( Atalarımdan kalan yer, tapulu malım, vatan)  Bu toprak parçası için ölmek. Savaş veya doğal afet sonunda çok fazla ölüm olunca göç etmek, ederken ölmek, başarılı olunca bambaşka bir toprak parçasında yaşamak! İmkan olunca eski ezberleri tek tek canlandırmak.

Çözüm basit esasen. Şiddet ile çözüm olmuyor, yaşam alanı gezegende daralıyor, dolayısı ile şiddete karşı olmakta birleşmek. Gezegen bir bütün. Lisanlara veya dine göre ayrılmıyor.

 

Lebensraum daralınca kavga çıkıyor. Nüfusu dondurmak gerek: Bu da savaştan çok daha ucuz ve kolay bir çözüm aslında. Yörelere, kıtalara göre nüfus rakamlarının Birleşmiş Milletler tarafından tespiti ve denetlenmesi.

 

İsteyene ücretsiz sağlık hizmeti sunmak. Zırcahil okullar ve ezberlerle mücadele yani eğitim.  Dünyada bölgelere göre doğa ile uyumlu ve sürdürülebilir nüfusu tespit edip dünya için çalışmak. İstendiği kadar, o coğrafya ile uyumlu, bakabilecekleri kadar çocuk sahip olmayı mümkün kılmak için ücretsiz sağlık hizmetini insanlara sunmak. Yaşlanan nüfustan faydalanmak. Dramatik bir olay değil. Silah sanayine ayrılan paranın dörtte birine rahatça çözülebilecek ve şiddet içermeyen bir yaklaşım. Bunu anlayamayanlar ise maalesef çoğunlukta. Anlayanların bu düşünceleri anlayamayanlara anlatması ise işimizin adı özetle!