TOBB Başkanı önderlik yaptı karalahana haksızlığı lezzet ustalarını harekete geçirdi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde devrim yaparak ilk kadın yönetim kurulu üyesi olan  İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli uzun süredir oda ve borsaları yazan Demet Kalendergil’e verdiği röportajda heyecan verici bir bilgi paylaşmış ve coğrafi işaretin önemini anlatan şu ifadeyi kullanmıştı:

– Biz yıllardır bu işin üzerinde duruyoruz. Coğrafi işaret çok önemli. Size bir örnek vereyim İtalya’da bir sirke markası coğrafi işaret sayesinde yılda 1 milyar dolar gelir getiriyor.

Evet sirke deyip geçmeyin… Oysa biz de ne sirkeler var.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da bu yüzden coğrafi işaret meselesine çok önem veriyor. AB’de tescil alan her ürünün bilgisini paylaşıyor. Son olarak şu paylaşımı yaptı:

–  Ezine Peyniri AB’den coğrafi işaret tescili alan 18’inci ürünümüz oldu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu neden bu konu üzerinde bu kadar duruyor… İşte gerekçesi:

“Bu topraklardan çıkan ürünlerin değerini, önce biz bilmezsek, dış pazarlara hiç anlatamayız. Dünyada çok az coğrafyaya nasip olan bir ürün çeşitliliğine sahibiz. Zengin olmak istiyorsanız, bölgenizi zengin etmek istiyorsanız kendi yöresel ürünlerinize sahip çıkmamız lazım. Bunları araştırıp, markalaştırıp ve dünyaya satmamız lazım. e-ticaret ve e-ihracat ile tüm dünyaya bunları göndermemiz lazım. Coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 40’ını Oda ve Borsalarımız tescil ettirdi. Bu konuda kadın girişimcilerimizin de payı çok büyük. TOBB olarak Oda ve Borsalarımız vasıtasıyla coğrafi işaret üreticilerini kayıt altına alıyoruz. Tescil edilen ve başvurusu yapılan ürün sayısı 700’ü geçti. Ürünleri yurtdışında da tescil ettirmek ve küresel pazarlara girmek de önemli artık. Şu ana kadar 18 ürünümüz Avrupa’da tescillendi, 50 ürünümüzün de değerlendirme süreci devam ediyor.”

Türkiye bu gelişmelere kilitlenmişken Karalahana Çorbası’na haksız saldırı gündeme geldi. Hiçbir bilimsel gerekçesi olmadan Karalahana Çorbası en kötü yemekler arasında ilan edildi. Olacak iş değil. Karadenizliler ve gastronomi uzmanları bu duruma isyan bayrağını çekti.

İsyan bayrağının önderliğini İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi, Güvenilir Ürün Platformu Danışma Kurulu Üyesi ve Nalia Karadeniz Mutfağı Kurucu ortağı Süleyman Tarakçı yaptı.

Aslında Tarakçı yıllardır Karadeniz Mutfağı ile ilgili çalışmalar yapıyor. Bu yüzden karalahana haksızlığının bilimsel yanı olup olmadığını sorguladı. Bir cevap alamayınca da 20 Aralık’ı Karalahana Çorbası İçme Günü ilan etti. 2 ay önce biz 3 üniversite ile Gastronomi Çalıştayı yaptıklarını belirten Süleyman Tarakçı şu bilgileri verdi:

“Özellikle yeşil dönüşüm karbon ayak izi gibi gelişmeler de mutfak kültürünü çok yakından etkileyecek. Karadeniz Mutfağı bu konuda çok avantajlı. Bu yüzden birileri bu mutfağı karalamak isteyecek. Buna karşı hazırlıklı olmalıyız.  Kara lahana çorbası besin değeri yüksek bir sebze çeşidi ve Karadeniz Mutfağı’nın en önemli lezzetlerinden biridir. Biz bunu geçtiğimiz günlerde test ettik. Katılımcıların yüzde 95’i içtikleri çorbadan memnun kaldılar. Bunu noter onayladı. Şunu net bir şekilde ifade etmek isterim. Çorbayı içenler için özellikle kış aylarında vücuda enerji verdiğini ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini dile getiriyor.”

Tarakçı önümüzdeki günlerde çok kapsamlı bir çalışma başlatacaklarını belirterek şu noktaların altını çizdi:

“Üniversiteleri, odaları bölgenin gastronomi önderlerini de dahil edip Karadeniz’den başlayacak tüm ülkenin lezzet haritasını çıkarmak istiyoruz. Bu konuda bilgisi, fikri olan herkesi kapsamak niyetindeyiz. Bu konu Türkiye7nin sağlığı ile refahı ile ilgili bir konu. Zenginleşmenin yolu buradan geçiyor. TOBB Başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu’nun duruşu bu noktada çok önemli. Onun önderliğini de önemsiyoruz. Karadeniz’deki her ürünün coğrafi işaretin almak istiyoruz.”

 

İşte AB’den tescilli ürünlerimiz

  1. Gaziantep Baklavası
  2. Aydın İnciri
  3. Malatya Kayısısı
  4. Aydın Kestanesi
  5. Milas Zeytinyağı
  6. Bayramiç Beyazı
  7. Taşköprü Sarımsağı
  8. Giresun Tombul Fındığı
  9. Antakya Künefesi
  10. Suruç Narı
  11. Çağlayancerit Cevizi
  12. Gemlik Zeytini
  13. Edremit Zeytinyağı
  14. Milas Yağlı Zeytini
  15. Ayaş Domatesi
  16. Maraş Tarhanası
  17. Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini
  18. Ezine Peyniri