Jeffrey Sachs mı, Zehra Güneş mi?

Jeff Sachs 2024 ABD başkanı seçilse dünya için iyi olurdu.

Olmayacak duaya amin demek gibi bir şey bu temenni. Zaten olsa da belki de başarılı olamazdı bu kurtlar sofrasında.

Jeff Sachs başarılı ve olağan dışı bir akademisyen. Ünlü bir New York üniversitesinde  makroekonomi öğretiyor. Sürdürülebilir gelişme Enstitüsü başkanı.  Gorbaçov ve Yeltsin’e danışmanlık yapmış.   Bunun yanı sıra Ukrayna’nın kurucu başkanına, Asya ve Güney Amerika’da birçok ülkeye, kendi ülkesinde, ayrıca Çin’e ve Birleşmiş milletlere danışmanlıklar, konferanslar…

Dengeli ve çok bilgili bir insan. Artık dünyanın barışta birleşmesi gerektiği kanaatinde. Yazıları ve konferansları ile tek kişilik bir ordu gibi çalışıyor Ukrayna ve Gazze’de barış konusunda.

69 yaşında ve son derece verimli bir insan. Sözünü sakınmıyor.

Keşke Amerikan sisteminde başkan olabilse. Ama olmayacağı belli. Keşke önümüzdeki dönem başkan olan kişi onu danışman yapsa ve faydalansa.

Ben kendisini birkaç saat dinledikten sonra ve bir kaç yazısını okuduktan sonra doğrusu kendime hayret ettim bu kadar önyargımı yıkabilen bir akademisyen bulduğum ve hakkında bu kadar müspet bir yazı yazma ihtiyacı duyduğum için. Önyargı şu açıdan: akademisyenler hayalperest optimistler olabilirler ama uygulamacı değildirler ve risk alıp dış dünyaya açılamadıkları için akademisyen olmuşlardır.

Biden ve Putin’e Ukrayna’da binlerle insan ölürken oturup konuşmadıkları için “beş yaşında çocuklar kadar bile olgunluk gösteremediklerini” söylüyor. Savaş lobisini ve askeri endüstri kompleksini ABD’yi ele geçirenler olarak damgalıyor. Kızınca bazı senatörlere de teşhis koymaktan çekinmiyor ve basitçe aptal olduklarını söylüyor.

2024’te umarım aklı başında ve normal yürüyebilecek sağlıkta birisi başkan seçilir ve Jeff Sachs da danışman olarak etkili bir konumda olur.

Umut garibin ekmeği. Yılın son günü bu yazıyı yazarken Sachs’ın 3 saat önce bir videosunun daha youtube sitesine yüklendiğini görüyorum. Dört bine yakın görüntülenme almış.  Artık fikirlerini bildiğim için başka ne var diye bakınca görüyorum ki Zehra Güneş’in kısa bir videosu 2 milyon görüntülenme almış. 

Sachs’tan neden bir cacık olmayacağını anlıyorum galiba. Bu adam, Zehra Güneş’in kim olduğunu bile bilmiyordur kara cahil!

Noam Chomsky, bir diğer ilgi ile takip ettiğim düşünür. Yaşlandı diye hayıflanıyordum. Sachs gibi sözünü sakınmayan bir düşünür olduğu için ve artık çağımızda evimizin içinden bu insanları dinleyebildiğimiz için mutluyum. İnanılmaz imkanları olan bir çağda yaşıyoruz. Aptalca savaşlar olduğu gibi sürdürülebilir barış da bir gün olacaktır. Çünkü insanoğlu için başka çıkış yolu yok.

Amerika, dünyanın kabadayısı olarak çeşitli farklı BM oylamalarına göre dünyanın yüzde 70 ila yüzde 90’ı arasında bir bölümü karşısına alıyor. ABD ekonomisi zorda, Rus ekonomisi ise canlanıyor. ABD bir, hatta iki savaş daha kaybediyor.