Değişen bir şey yok

Son yılların en sönük geçen christmas ve yılbaşı döneminin ardından Manş’ın bu tarafında, Britanya adasında hayat normal seyrine döndü.

2022 Aralık ayından beri aralıklarla devam eden grevlerde, doktorlar ama mesleğe yeni başlayan genç doktorlar greve gideceklerini duyurmuşlardı ve öyle de oldu. İstedikleri ücret artışı yüzde 35, devletin yapabildiği yüzde 14, ülkede enflasyon yüzde 3,5! Buyurun bakın tabloya. Türkiye’deki ücret zamları ile kıyaslamaya kalkarsak Türkiye muhteşem bir durumda diyenler çıkabilir ama durum öyle değil. Acı ve acıklı olan ekonomideki dengesizlik. Bu açıdan baktığınızda Manş’ın bu tarafında değişen bir şey olmadığını görüyorum.

Ukrayna-Rusya savaşı sürerken, Türkiye’nin boğazlardan geçişlere izin verme yetkisi yani Montrö Antlaşması nedeniyle ne Rusya ne de başka bir ülkenin bu savaşla ilgili olabilecek gemilerine izin vermediği biliniyor. Durum böyle olmasına rağmen, İngiliz donanmasının mayın gemisi için Türkiye’den izin istemesi ve Türkiye’nin de izin vermemesi Britanya’da “mesele” oldu.

Rusya’nın yılın ilk günlerinde arttırdığı saldırılarının sorumluluğunu Türkiye’ye bağlayan İngiliz medyasının taraflı haberciliğinde de değişen bir şey yok. Kendi istedikleri olmayınca konuyu çarpıtan, manipüle eden bu zihniyet Batı’nın “gerçek yüzü”!

İstatistik ve araştırmayı çok seven İngilizler, 2023 christmas ve yılbaşı döneminde, ülkedeki ucuz ürün satan süpermarket zincirlerinden Aldi ve Lidl’ın son yılların en yüksek cirosunu yaptıklarını açıkladı. Peki ne oldu da böyle oldu? Enflasyonun yüzde 3,5’a düşmesi ancak gıda fiyatlarının tırmanmaya devam etmesi ülkede hala “hayat pahalılığı/cost of living” olarak tanımlanıyor ve halk ucuz ürün satan marketlere koşuyor. Bir başka deyişle, enflasyon düşük de olsa, değişen bir şey yok. Herkes ayağını yorganına göre uzatmaya çalışıyor.

Öte yandan, Başbakan Rishi Sunak’ın suyu gitgide ısınıyor çünkü 5 hedeften sadece 1’i tuttu ve aslında ülkede kimsenin yüzü gülmüyor. Yılın ilk yarısında genel seçim var ve ana muhalefet partisi olan Labour da (İşçi Partisi) çok kan kaybetti. Neden mi? İsrail’e verdiği destek yüzünden…

İşin kötüsü, ana muhalefete alternatif olabilecek güçte başka bir muhalefet de yok. Siyasi çıkmaz açısından Türkiye’ye çok benzer durumda olan Britanya’ya bu pencereden bakıldığında, burada da bildiklerimizden, gördüklerimizden farklı değişen bir şey yok.

Sonuç olarak, Manş’ın bu yakasında 2024’e dair umut veren ya da Türkiye’den çok farklı bir durum yok, geçen yıla göre de değişen bir şey yok.

Birleşik Krallık’tan sevgiler.