Beş kuruşla felç oluruz!

Birleşik Krallık’ta Başbakan Rishi Sunak Hükümeti, “ekonomi” odaklı icraatlarına devam ediyor. Aylardır yükselen enflasyon, son 3 aydır düşme eğilimine girmiş ancak gıda fiyatları füze gibi tırmanmaya devam etmişti. Bu ay, gıda fiyatlarında da düşüş başladı! Sunak Hükümeti’nin, para politikaları ve ekonomi yönetiminin işe yaradığını görmeye başladık. Hedef şu an yüzde 8,7 olan enflasyonu yılbaşından önce yüzde 4’e indirmek, biz yüzde 5’e bile razıyız! Ekonomiyi “başarıyla” yönetmek, enflasyonu da düşürmek için, halktan vergi alarak gelir arttırma yoluna gitmeyeceklerini, bunun yerine ülkeye gelen “yasal” göçmenlerin yani “expat”ların ve öğrencilerin bir başka deyişle, bileğinin gücüyle, yetenekleri nedeniyle bu ülkenin firmaları, kurumları, okulları tarafından tercih edilen işgücünün ya da beyin göçünün vize işlemlerinde ve sağlık işlemlerinde devletin aldığı ücretleri artıracaklarını açıkladı. Bu ücret artışı turist vizesi için de geçerli, vize ücretleri en az yüzde 15 zamlanacak. Ortaya çıkacak para miktarı ile kamu çalışanlarının maaşlarına zam yapılacak. Aylardır grev üstüne greve giden kamu çalışanlarının maaş zammı istekleri konusunda “orta” noktada buluşmalarını sağlayan anlaşmanın perde arkasında bu finansman formülü yatıyor.

Tamam, bunu kabul ettik! Britanyalılar da kabul etti çünkü kendilerine dokunan bir şey yok!

Öte yandan, ülkenin ihtiyacı olan finansman için başka bir şeyler daha yapmak gerekiyor elbette ki adım adım bu “şeylerin” neler olduğunu duymaya başladık.

“Pub” kültürünün zirve yaptığı Birleşik Krallık’ta, alkollü içecekler sektörü çılgın ciroların yapıldığı bir sektör. Alkollü içkilerden alınan vergide yeni bir düzenleme yapılacağının duyurulmasının kadeh başına “5 kuruş zam” anlamına geldiğini duyanlar da bir hayli çıldırmış vaziyette kadar çok alkollü içecek tüketen bir toplum ki hükümetin bu hamlesinin kendilerini “felç edecek” derecede olumsuz olduğunu söylüyorlar. Evet yanlış duymadınız, bahsettiğimiz rakam “5 kuruş”! Kadeh başına 5 kuruş  zam için felç oluruz diyenler, Türkiye’deki  zamları  görseler ağır depresyona girerler herhalde! İşte iki ülke insanı arasındaki en büyük farklardan biri bu! Rishi Sunak Hükümeti, alkollü içecekler dışında henüz başka bir ürünün vergisini arttırmadı, yılın bitmesine kaldı 4 ay, enflasyonu düşürebilmek için ellerinden ne geliyorsa yapıyor gibi görünüyorlar, yavaş yavaş olumlu neticeler de elde ediliyor. Hükümetin bu hali oldukça olumlu bulunuyor.

 

Öte yandan, geçen sene bu zamanlar Boris Johnson Hükümetinin halini ise kimse hatırlamak dahi istemiyor. Johnson milletvekilliğinden istifa ettiği için seçim bölgesinde yapılan yerel seçimde,  seçmenin iktidar partisine değil de, ana muhalefet partisine teveccüh göstermesi halkın tepkisinin boyutunu gösteriyor çünkü o bölge yıllarca iktidar partisi Conservative’lerin kalesi idi. Ülke yönetmekle değil, “show” yapmakla iş yaptığını sanan eski Başbakan Boris Johnson’ın adı son günlerde televizyonlarda yayınlanan “reality show” adayları arasında geçiyor. Gerçekten bu kadarı da olmaz diyorsunuz! Bu ne ciddiyetsizlik! Devlet Adamı kimliğine yakışmayan haller! Sonuçta taşlar yerine oturuyor, herkes hak ettiği, layık olduğu pozisyona geliyor. Biz bu süreçleri Britanya’da çok hızlı yaşıyor ve neticelerini görüyoruz.

Türkiye’de de iktidar partisiyle, muhalefet partisiyle ve o ekosistemin tüm bileşenleriyle bir an evvel bu değişiklikleri görmemiz gerekiyor. Görür müyüz, bilmiyorum, gerçekten bilmiyorum, inancım kalmadı ama hala ‘darısı başımıza” demekten kendimi alıkoyamıyorum.

Birleşik Krallık’tan selamlar.

Loading