Hep söylüyoruz bırakalım dünyayı biraz da kadınlar yönetsin… Erkekler yönetince savaşlar, virüsler, iklim krizi ve çevre kirliliği gibi sıkıntılar oluştu. Peki, kadınlar yönetince ne olur? Bunlar olmaz mı? Kadınlar yönetmediği için bu sorunun yanıtını vermek zor. Ama size Malkara’da Aynur Çeşmeliler ve arkadaşlarının çalışmaları hakkında bilgi verip bir fikrinizin olmasını sağlayabilirim… Karar sizin.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde Kadın Girişimciler Kurulu kurulmuştu. Hepiniz hatırlarsınız. Bir süre önce bu kurulun başına Nurten Öztürk getirildi. Nurten Öztürk’ü Opet’te yaptığı başarılı çalışmalardan bilirsiniz. Öztürk’ün başkan yardımcılığını Günseli Özen üstlendi. Sonra Fatma Aydoğdu gibi kendi alanlarından başarılı projeleri imza atmış kadınlar Kadın Girişimciler Kurulu şemsiyesi altında bir araya geldi. Muhteşem bir birliktelik oluştu. Bu muhteşem kurul TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Cengiz Günay’a bağlı olarak çalışmaya başladı. İşte tam bu sırada Malkara Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde kadın girişimcilerin yaptığı çalışmalarla hakkında bilgi sahibi olundu. TOBB Tekirdağ Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Aynur Çeşmeliler çok önemli çalışmalar yapıyordu. Aynur Çeşmeliler zaten başarılı bir girişimciydi. Malkara’da çok sayıda işi başarıyla yönetiyordu. Bu defa bölge kadınlarını bir araya getirmiş Trakyam Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kurmuştu.
Geçtiğimiz günlerde bu önemli girişim açılışı yapıldı. Aynur Çeşmeliler ve Trakyam üyesi kadınlar ile tanıştı herkes. O kadınların duruşları bile farklıydı. Kendilerinden emin, birlikten güç doğacağına inanmışlardı. Ve onlar iklim krizine meydan okudukları gibi kapanan köy okullarını, göçen köyleri yeniden geri döndürmek için düğmeye basmışlardı. Malkara’da Aynur Çeşmeliler önderliğinde bir araya gelen kadınlar her şeyi iyi yapıyorlardı. Bu kadınlar acaba dünyayı yönetseler de aynı şeyi yaparlar mı?
Bilgileri paylaştılar, turizmde çıkış aradılar
Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği bünyesinde bir süre önce kurulan Turizm Araştırma ve Geliştirme Platformu (TU – AR) çok önemli bir etkinliğe imza attı. İki gün süren ve 11’den fazla oturumun yer aldığı I. Sürdürülebilir Turizm Zirvesi’ni gerçekleştirdi. Amaç sıkıntılı bir süreç yaşayan ve bundan sonra da önemli değişimlere gebe olan turizmde yeni fikirler geliştirmekti. Bu nedenle bir yandan önemli konuşmacılar önemli mesajlar verirken başarılı olmuş somut projeler de konuşuldu.
Örneğin Kenal Yavuz’un Bayburt’ta gerçekleştirdiği müze-otel herkesin çok ilgisini çekti. Yine Deniz Toprak’ın Ordu’da başardığı Sörf Akademisi hâlâ keşfedilmeyen çok zengin kaynaklarımızın olduğunu gösterdi. İzmir ve Konya Temmuz Çiftliği de örnek projeler olarak sunumlarını yaptılar. Bu arada Sürdürülebilir Turizm ve Dijitalleşme başlığında gerçekleştirilen oturumun moderatörlüğünü gerçekleştiren Sevda Yılgaz (Bentour İstanbul Destinasyon Müdürü ve Turizm Otel Marka Yönetim Danışmanı) sektörle ilgili çok önemli bir isim olarak toplantıya renk kattı. Amaç Zirve ile bilginin paylaşılmasıydı. Bilgi paylaştıkça büyüyecek ve Türkiye’nin zenginleşmesine katkı sağlayacaktı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in konuşmasını herkes ayrı bir yere koydu. Tüm sektör bileşenleri Fatma Şahin’in konuşması ve verdiği örnekleri bütün ayrıntıları ile kaydetti. Ve önümüzdeki günlerde Anadolu’nun farklı yerlerinden Fatma Şahin’in attığı tohumların ortaya çıkardığı güzel projeleri göreceğiz. Bu konuda herkes hem fikir oldu. Hollanda ve Bangladeş başkonsolosları Zirve’ye uluslararası bir boyut katarken TUREB, TÜRSAB ve TUROB katılımları ile Zirve’ye kurumsal destek boyutu kazandırdılar.
Zirve’nin en etkili ve anlamlı konuşmasını Mert Vardar (Jolly Tur CEO) yaptı. Onu dinlerken sektörün duayeni Sinan Vardar’ı hatırladım. O da etkileyici konuşmaları ile sektörün bugünlere gelmesindeki en önemli önderlerden biriydi. Arada Sinan Vardar’ı yeniden dinlemek isteriz Belki önümüzdeki günlerde onunla sohbet şansımız olur. Zirve’nin eğitim kurumu Selçuk Üniversitesi oldu. Bilim Kurulu Selçuk Üniversitesi’nde çok sayıda bilim insanı vardı. Prof. Dr. Abdulah Karaman’ın (Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi, Beyşehir A.A. Turizm Fakültesi Dekanı) katkıları Zirve’nin bilimsel ayağının tam oturmasını sağladı. Tabi bu arada Dr. Aziz Ilgazi (Harran Üniversitesi) hocanın katkıları ile iş dünyasında Zirve’ye katılan ve çok etkileyici bir Düzce sunumu yapan Düzce Ticaret Odası Başkanı Tuncay Şahin’in etkinliklerini aynı bir yere koymak gerekiyor.
KİMLER KONUŞTU
TU – AR Genel Koordinatörü Melek Çubuk’un önderliğinde gerçekleşen Zirve KANALEKONOMİ’de bütün ayrıntıları ile yayınlanacak. Ayrıca tam olarak sürdürülebilirlikle örtüşen şu isimler de Zirve’de önemli mesajlar verdi:
Aslı Pasinli, Randy Durband, Dr. Tamer Atabarut, Ahmet Coşkunaydın, Shivya Nath, Sakil Reja Efti, Saime Özmekik, Sinan Kunter, Prof. Dr. Mehmet Somuncu, Prof. Dr. Canan Madran, Doç. Dr. Efsun Dindar, Eczacı Muammer Şen, Sedef Gürsel, Dr. Duygu Hıdıroğlu, Nilüfer Yücedağ, Osman Yasin, Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Doç. Dr. Ortaç Onmuş, Doç. Dr. Serdar Gökhan Şenol, Cem Kınay, Alper Aydın, Bahar Özay