Pınar Süt ile İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında gerçekleştirilen protokole İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, İl Müdür Yardımcısı Fatih Kılıç ile Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, Pınar Süt Genel Müdürü Gürkan Hekimoğlu, Pınar Enstitüsü Direktörü Ümit Savcıgil ve Pınar Kurumsal İletişim Direktörü Mehmet Aykırı katıldı.
Birleşmiş Milletler tarafından 2019-2028 yılları arasının “Aile Çiftçiliğinin Geliştirilmesi ve Genişletilmesi Dönemi” olarak ilan edilmesinden yola çıkılarak hem genç çiftçilerin hem de kadın üreticilerin desteklenmesi ve gelişimlerine katkı sağlanması amacıyla yürütülecek olan program, kırsalda yaşayan 18 ile 40 yaş arası kadın ve erkekleri kapsayacak. Aile çiftçiliğinde sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla gençlerin desteklenmesi ve çiftçiliğe devam etmesi yönündeki motivasyonlarının ve beklentilerinin tespit edilmesi doğrultusunda yapılacak araştırmalar, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKÇAM) ile gerçekleştirilecek.
Saha çalışmalarının Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü, Tarım Politikası ve Yayım Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk öncülüğünde yürütülmesi planlanan programda “Genç Çiftçilerin Sürdürülebilir Tarım ve Kırsal Yaşam Algısı ve Beklentisi” soru formu uygulanacak.
Protokol töreninde konuşan Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, “Gıda, sağlık ve beslenme konularında toplumu bilinçlendirmek amacıyla kurulan Pınar Enstitüsü olarak genç çiftçilerimizin gelişimine katkı sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Şehirleşmeyle birlikte gençlerimizin tarımda çalışmaya devam etme riskinin arttığını görüyoruz. Geleceğimize ışık tutacak olan bu proje kapsamında yapılacak araştırmaların bulguları ışığında hazırlanacak olan eylem planının, genç çiftçilerimizin ve üreticilerimizin gelişimlerinin yanı sıra aile çiftçiliğinin sürdürülebilirliğine de büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyoruz” dedi.
İmza töreninde konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, gençlerin ve kadınların tarımsal üretimin içinde aktif olması gerektiğini vurgulayarak, ”Tarım ve Orman Bakanlığı’nın projelerinde gençlere ve kadınlara her zaman ayrıcalıklar tanınmaktadır. Çünkü hem tarımsal yeniliklerin daha hızlı benimsenmesi hem de tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması açısından bu çok önemli. İl Müdürlüğü olarak kadınlara ve gençlere yönelik birçok uygulamalı eğitim programı düzenliyoruz. Gençleri ve kadınları odağında tutan tüm çalışmaları da destekliyoruz. Burada bugün imzaladığımız protokolü de çok anlamlı ve destekleyici buluyorum. Bu çalışmayla, desteklediğimiz genç çiftçilere yönelik bir eğilim araştırması yapacağız. Bu bizim gelecekteki projelerimize ışık tutacak. Böyle bir çalışmada yer almaktan mutluluk duyuyorum. Bu çalışmalardan dolayı Pınar Enstitüsü ve Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi yetkililerine teşekkür ediyorum.” dedi
Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinin Genç Çiftçi Destek Programı’na başvuruda bulunanlar arasından destek alan ve kontrol grubu olarak destek almaya hak kazanamayanların da incelenmesi amacıyla yürütülecek araştırma sonuçları, düzenlenecek çalıştay aracılığıyla bir rapor halinde duyurulacak. İlgili sektör paydaşları ile iş birliği kapsamında hem araştırma hem de çalıştay sonuçları ışığında bir eylem planı hazırlanacak ve gerçekleştirilecek çalışmalar bu doğrultuda şekillendirilecek.