Elsa Kasırgası ve çöken bina

Miami Dade ilçesinde geçen hafta yıkılan 12 katlı apartmanda ölü sayısı 50’yi geçerken, 86 kişiye hala ulaşılamadı. Arama kurtarma çalışmaları sırasında bölgeye yaklaşan Elsa Kasırgası hem şartları zorluyor hem de göçük altında kalanlar için kaçınılmaz sonun geldiğini haber veriyordu. ABD Başkanı Joe Biden bizzat bölgeye gelerek arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Eşimle birlikte haberlerde görüntüleri şaşkınlıkla izlerken birden yaşantımızın orta yerinde olup, hiç önemsemediğimiz depremlerdeki arama kurtarma hikayeleri geldi. Sonuçta burası Amerika algısı ile birlikte ivedilikle arama kurtarma çalışmalarının başlayacağı, akabinde insanları birer ikişer hemen kurtulacağını sanıyorduk ama fiiliyatta işler hiç umduğumuz gibi olmadı!

ABD genelinde ulusal yayın yapan kanallar elbette olayın sebep ve sonuçlarını inceleyen haberler yaptı. Yerel kanallarda ise başlıklardan sonra haber verme amaçlı, kurtarma çalışmalarından bahsettiler. Durum Türkiye’nin magazin forever anlatım tarzı gibi değildi. CNN’de yarısı yıkılmış bir bebek odası görüyorduk, ama arkadan gelen acıklı bir fon müziği, elinde mikrofon, sesi ağlamaklı şiirsel bir tonda, “kim bilir bu odada ne hayaller vardı geleceğe dair, Tony bebek son kez mamasını bu pusette yedi, annesi Rose Mary onu son kez öperek bu yatağa koydu! Nereden bilebilirdi ki bu onu son kez öpeceği, doyasıya koklayacağı son saat olacaktı!” gibisinden ajitasyon kökenli magazin haberciliği görmüyorduk.

Televizyonlarda gördüğümüz arama kurtarma çalışmalarının neden bu kadar yavaş yapıldığıydı! Kurtarma yetkilileri kurtarmanın yavaş ilerlemesinin nedenlerini, binlerce ton betonu parça parça çıkarmanın tehlikelerle dolu yavaş bir süreç olduğunu açıklarken, yaklaşan fırtınanın, çıkan yangınların ve güvenlik tehlikelerinin kurtarmayı nasıl yavaşlattığını anlattı.

Florida eyalet kanunlarının bina denetiminin 40 yılda bir yapılması yönündeki kararını bana göre yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor. 2018’de tutulan rapora göre binada tasarım hatası olduğu ve bu yüzden binanın tabanından su çıkışının önünün kesildiği vurgulanmış. Bütün bu haberleri takip ederken, Instagram hikayelerimde AKUT, AFAD ve İzmir Büyük Şehir Belediyesi Başkanımız Tunç Soyer’i son İzmir depreminde gösterdiği kurtarma ve sonrası emekleri için teşekkür ettiğimde açıkçası pek olumlu geri dönüşler almadım. İnsanların balık hafızalı olduğunu bildiğimden başkanımızın kullanılmayan Hilton otelini depremzedelere konut tahsisi yönünde kullanabilir miyiz sorumu hayata geçirmesini ve arama kurtarma faaliyetlerini çok yakından takip ederek bir sürü organizasyonun kendine bağlı olarak cereyan ettiğinin altını buradan da çizmek ve kendisine, AKUT ve AFAD dahil olmak üzere herkese bir daha teşekkür ediyorum.

Diğer bir yandan Miami Konsolosluğundan yapılan açıklamaya göre bina altında kalan bir Türk Vatandaşı bulunmadığı bilgisini de sizlerle paylaşmak istiyorum. Tabi insanlar öldükten sonra Türk, ya da başka bir milletten olduğu ne fark eder değil mi deyip konuyu başka bir kulvara sürmeden devam edeyim. Bu arada her ne kadar doğal bir afet olmasa da neden küçük bir arama kurtarma ekibini Miami’ye yollamadık bun da merak ediyorum. Sonuçta hem dostluk, hem yardım! ABD savaşta ve barışta kendisine yapılanları unutmayan ve her durumda karşılık gösteren bir ülkedir.

Miami Dade Belediye başkanı Daniella Levine Cava bu sabah yaptığı açıklamaya göre 14. Gün sonunda enkazdan canlı kişi bulma ihtimalinin kalmadığını bu nedenle çalışmaları enkaz kaldırmaya değiştirecekleri bilgisini şu sözlerle verdi, “Bu noktada arama kurtarma çalışmalarında bize sunulan tüm seçenekleri gerçekten tükettik. Hepimiz Tanrı’dan bir mucize istedik” 

Bununla birlikte yaklaşan Elsa kasırgasından ötürü binanın yıkılmayan kısımları belediye yetkilileri tarafından yıkılmıştı!

New York birkaç gündür yerel seçim heyecanı ile çalkalanıyor! Size daha önceden bahsettiğim “Türk dostu” Eric Adams ön seçimlerden birinci çıkarak karşısındaki adayı beklemeye başladı! Muhtemelen kendisi önümüzdeki dönem New York’un Belediye Başkanı olacak.

Haftaya dünyanın merkezindeki güncel haberler ile karşınızda olabilmek dileği ile hoşça kalın…