Refahyol Hükümetini devirmeye çalıştıkları iddiasıyla, aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, eski Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri, eski MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Hikmet Köksal’ın da bulunduğu 21 sanık, “darbeye teşebbüs” suçundan müebbet hapse mahkum edilmiş, 68 sanık hakkında beraat kararı çıkmıştı. İstinaf Mahkemesi de, süreçte vefat eden dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Orgeneral Çetin Dizdar ve Hikmet Köksal’ın dosyalarının düşürülmesine hükmederek, yerel mahkemenin kararlarını onadı. Dosya temyiz üzerine Yargıtay’a geldi. Yargıtay 16. Ceza Dairesi de Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker hakkındaki mahkumiyet kararlarını onadı.
Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre daire aynı suçtan müebbet hapse mahkum edilen eski YÖK üyesi Erdoğan Öznal, YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Alpkaya ve dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şenel hakkındaki mahkumiyet kararlarını ise, eylemlerinin bu suça yardım kapsamında olduğu gerekçesiyle bozarken 12 sanık hakkındaki hükmün bozulmasına karar veren daire, 37 sanık hakkındaki beraat kararını onadı.
İSTİFAYA ZORLANDI
Daire kararında, 28 Şubat’ta, birtakım sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra basın-yayın kuruluşlarının, üniversitelerin, sendikaların, sermaye çevrelerinin, sivil bürokrasinin, yargı mensuplarının desteği alınarak, 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısında alınan kararlar hükümete dayatıldığı ve nihayetinde seçilmiş bir hükümetin işlevsiz hale getirilerek, istifaya zorlandığı öne sürüldü. Karar uyarınca yerel mahkeme cezası onanan sanıklar yönünden yakalama kararı çıkaracak. Aralarında Doğan ve Bir’in de bulunduğu sanıklar haklarındaki hükmün infazı için cezaevine konulacak. Daire kararına üyelerden Ali Nevzat Açıkgöz ise sanıklar Kemal Gürüz ve Erdoğan Öznal hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini belirterek muhalif kaldı. Açıkgöz, şerh yazısında darbe suçundan bahsedilebilmesi için cebir ve şiddet kullanıldığının tespit edilmesi gerektiğini belirterek, bunun için de sanıkların hiyerarşiye bağlı olarak hükümete karşı suç işlemeye elverişli vasıtalara sahip olup cebir ve şiddete başvurmalarının şart olduğuna vurgu yaptı.