Tire Süt, Kooperatifçilikte Lider Yöneticiler Yetiştiriyor

Uyguladığı öncü projelerle Birleşmiş Milletler tarafından “Dünyaya Örnek Model” seçilen Tire Süt Kooperatifi, son olarak hayata geçirdiği ”Genç Ortak ve Ortak Çocukları Geleceğe Hazırlanıyor Projesi” ile de bir ilke daha imza attı.

Kooperatifin her konuda örnek olduğu gibi lider yönetici yetiştirmek konusunda da önemli bir adım attığını belirten Başkan Mahmut Eskiyörük, kooperatif ortaklarının çocuklarına yönelik açtıkları eğitimle geleceğin lider yöneticilerini işin mutfağında yetiştireceklerini söyledi.

Eskiyörük; “Ülkemizde kuruluşların kaderi genelde yöneticilerine bağlı kalıyor, yani baştaki yönetici değişince o kuruluş ilkelerinden ve amaçlarından sapabiliyor. Bu durum, kurumsallaşmanın tam anlamıyla oturmamasından kaynaklanıyor. Bu riski kooperatifimizde yaşamamak için kooperatif ortaklarımızın çocuklarına yönelik açtığımız eğitimle geleceğin yönetici kadrolarını yetiştirmeye başladık. Ne kadar çok gencimizi kooperatifçilik konusunda eğitirsek o kadar güçlü ve kurumu sahiplenen bir gelecek yaratırız” dedi.

Kooperatiflerde kanun ve mevzuat, kooperatifçiliğin önemi, kooperatifler arası iş birliği süreçleri, kooperatiflerde proje uygulama, kooperatiflerde yöneticilik gibi konularda alanında uzman isimlerin eğitim vereceğini belirten Başkan Eskiyörük şunları söyledi;

“Göreve geldiğimde 359 bin TL olan kooperatif öz varlığını 20 yılda 236 kat, ciroyu ise 200 kat büyüterek çalışan sayımızı 11 kişiden 475 kişiye çıkardık. Bu ivmenin bizden sonra da artarak sürdürülebilmesi için iki şey gerekiyor. Birincisi kurumsallaşma, ikinci ise doğru yönetimdir. Kurumsallaşma sürecini tamamladık. Şimdi de ‘Genç Ortak Çocukları Projesi’yle kooperatifimizi doğru yönetebilecek liderler yetiştirerek kurumumuzun geleceğini güvence altına alacağız.

Bu proje kapsamında 20-40 yaş arası en az lise mezunu ve ata mesleğini sürdürecek olan kooperatifimizin ortak çocuklarını kooperatifçilik konusunda eğiteceğiz. Önümüzdeki seçimde yönetim ekibimi bu gençlerin içinden uygun nitelikte olanlarla oluşturarak tekrar aday olacağım. Ortaklarımız yine görev verirse bu gençlerimizi geleceğe yönelik yetiştireceğim ve hazır olduklarına kanaat getirdiğimde görevimi teslim edeceğim. Tire Süt Kooperatifi’nin geleceğini tehlikeye atacak oluşumlara izin vermeyeceğim.

Bugün olduğu gibi Tire Süt Kooperatifi, gelecekte de sadece ortaklarımızın çıkarlarını koruyan bir yönetim yapısının oluşmasını sağlayacağım. Kimse kooperatifimizin geleceğinden kaygı duymasın.

Eğitimimizin ana amacı “Ben” değil “Biz” anlayışına sahip lider yöneticiler yetiştirmektir. Tire Süt Kooperatifi’nde liderlik yapmak için gerekli olan; Kooperatifçiliğe inanmak, kurumu sahiplenmek, işini severek yapmak, ilgilenmek, disiplinli ve kararlı olmak, bilgili olmak, kaynakları doğru kullanmak, adil olup ayrımcılık yapmamak, kooperatif işlerine siyaseti karıştırmamak, çok çalışmak, şahsi değil kurum menfaatlerini ön planda tutmak ana ilkelerimiz olacaktır.  Kooperatifçiliğin geleceği açısından önemli olan bu projemizin tüm ülke çapında örnek alınarak uygulanmasını diliyorum”