İzmir’den Türkiye’ye ‘dijital’ defile

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü son sınıf öğrencilerinin hazırladığı 111 parçalık özel koleksiyon, 13 Temmuz’da yapılacak ‘dijital defile’de sanatseverlerle buluşacak.

19 öğrencinin, ‘sürdürülebilirlik’ temasıyla hayata geçirdiği eserlerin yer alacağı çevrim içi mezuniyet defilesi, saat 20.00’de başlayacak. Çevreci ve etik bir moda anlayışıyla hazırlanan birbirinden şık giysiler, 15’i kadın ve 4’ü erkek olmak üzere 19 manken tarafından sergilenecek. Çekimleri, Rönesans Ajans tarafından kampüs içinde önceden gerçekleştirilen defile, sanat ve tasarım tutkunlarına unutulmaz bir akşam yaşatacak. Defile; İEÜ’nün Youtube hesabından, fakülte ve fakülteye bağlı bölümlerin sosyal medya hesaplarından yayınlanacak.

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin 2003 yılından bu yana aralıksız düzenlediği ve büyük heyecana sahne olan mezuniyet sergileri ve defilesi programı kapsamında, dijital katalog da hazırlanarak fakülteden mezun olacak öğrencilerin projelerine yer verilecek. Katalogda; Tekstil ve Moda Tasarımı öğrencilerinin hazırladığı ancak henüz üretilmeyen tasarımlar ile Endüstriyel Tasarım, Görsel İletişim Tasarımı, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı ile Mimarlık öğrencilerinin yaptığı çalışmalar yer alacak. Öğrenci tasarımlarının bulunduğu dijital katalog, öğrencilerin yıl boyunca yaptıkları çalışmaların da bir yansıması olacak.

ÇEVRECİ TASARIMLAR

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, pandemi sebebiyle bu yıl defile çekimlerini önceden yaptıklarını söyledi. Oldukça zengin ve izleyicilere keyif veren bir program hazırladıklarını dile getiren Prof. Dr. Bulgun, “Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrencilerimiz; Doç. Dr. Arzu Vuruşkan, Öğretim Görevlisi Jörn Fröhlich ve Araştırma Görevlisi Başak Süller Zor koordinatörlüğünde çalışmalarını tamamladı. Modadaki tüketim çılgınlığına karşı, sürdürülebilir ve doğa dostu tasarımlara odaklandılar. Uzun süren çalışmalar neticesinde her beğeniye hitap eden, dikkat çekici tasarımlara imza attılar. Bölüm olarak, Yeşim Tekstil ve Sun Tekstil ile yaptığımız iş birliği de bizlere ciddi anlamda katkı sağladı. Firma yetkileri, derslerimize konuk olarak öğrencilerimizle bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Firmalar, öğrencilerimize kumaş temininde de bulundu. Destekleri için firmalarımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

ÖĞRENCİLERİMİZ FARKINI GÖSTERDİ

Prof. Dr. Bulgun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kovid-19 sebebiyle dünya çapında moda eğitimi veren birçok kurum, mezuniyet defilelerini yapamamıştı. Biz geçen sene, tüm zorluklara rağmen ‘avatar’ kullanarak dijital podyumda, öğrencilerimizin eserlerini sergilemiştik. Oldukça dikkat çeken, sıra dışı bir çalışma olmuştu. Bu yıl da defilemizi, pandemi şartlarında olabilecek en iyi şekilde gerçekleştirmiş olacağız. Defilenin yanı sıra mezuniyet sergimizin de kusursuz olması için çok titiz, kapsamlı bir çalışma yürüttük. Katalogda; öğrencilerimizin projelerini anlatan metinler, 2 ve 3 boyutlu görseller, videolar ve animasyonlar yer alacak. Fakültemizden mezun olmaya hazırlanan gençlerimiz; ne kadar nitelikli bir eğitimden geçtiklerini, çağın ve sektörün talepleri doğrultusunda çalışmalar yapabileceklerini henüz mezun olmadan kanıtladı. Öğrencilerimi zitebrik ediyorum.”