OSİAD’a göre lojistik mucizesi olabilir

Pandemi yasaklarının ekonomideki etkilerini değerlendiren OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci, Türkiye’nin, coğrafi avantajı nedeniyle elde ettiği lojistik üstünlüğün mucizesini görebileceğini söyledi.

Ostim Sanayici ve İşinsanları Derneği (OSİAD) Başkanı ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Ekinci, 2021 yılında imalat sanayisindeki büyümenin en az yüzde 10 olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Ekinci, “Türkiye, coğrafi avantajı nedeniyle elde ettiği lojistik üstünlüğün mucizesini görebilir. Daha önce Singapur, Japonya, Güney Kore, Çin’de yapılan işler şimdi bize geliyor” dedi.  

Ekinci, pandemi kısıtlamalarının kalkmasıyla birlikte ekonominin çarklarının dönmeye başlayacağını, yüzde 76 olarak açıklanan kapasite kullanım oranının üretimde artış olduğunu gösterdiğini belirterek “Avrupa’da bastırılmış talebin açığa çıkması Türkiye’nin avantajına. Türkiye, bu yıl, lojistikte elde ettiği üstünlük ve ucuz işgücü nedeniyle iki rakamlı büyüme elde edebilir” dedi.  

OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci, kapasite kullanım oranındaki artışın umut verici olduğunu, özellikle Batı Avrupa ülkelerinin Doğu blokuna kaydırdığı üretimin Türkiye’ye aktığını, şu anda otomotiv, otomotiv yan sanayi, imalat sanayi, iş makineleri, tarım makineleri, savunma sanayi başta olmak üzere pek çok sektörde Türkiye’nin tercih edildiğini söyledi. Türkiye’nin lojistik sektöründeki öneminin anlaşıldığını, işgücünün de ucuz olduğunu ifade eden Ekinci, imalat sanayinde yeterince stok bulunduğunu, üretim kapasitesinin yüksek olduğunu, bunun da ihracata olumlu katkı sağlayacağını anlattı.  

İmalat sanayinde en az yüzde 10 büyüme beklediklerini dile getiren Ekinci, şöyle devam etti:

“Türkiye, belki de son 30 yılda görmediği bir avantajı yakalamış durumda. Bu da lojistik üstünlük ve ucuz işgücü. Şu anda verimliliğimiz ve kar marjlarımız düşük olsa da ciddi bir hareketlilik var. Çünkü daha önce Singapur, Japonya, Güney Kore, Çin’de yapılan üretim bize gelmeye başladı. Pandemi yüzünden Avrupa’da üretim büyük ölçüde durmuş, talep de düşmüş, tedarik zincirleri kopmuştu. Şimdi o bastırılmış talep açığa çıktı. Bugün makineden mobilyaya, arabadan yedek parçaya kadar 2-3 ay sonrasına gün veriliyor. Ankastre ürünlerde, beyaz eşyada 3-5 aydan önce siparişlerinizi alamıyorsunuz. Öyle bir iki sipariş değil, 100-150 adetlik sipariş verdiğinizde set üstü ocak, davlumbaz alamıyorsunuz.” 
Kısa çalışma ödeneğinin kesilmesinin imalat sanayini etkilemeyeceğini ancak hizmet sektöründe işsizliğe yol açabileceğini ifade eden OSİAD Başkanı, gelişmelerin, imalat sanayisinin 2021 yılının 2020 yılından çok daha iyi olacağını gösterdiğini, büyümede çift rakamlara ulaşılacağını ihracatın da artacağını anlattı.  

AYSEL KANBER