Bu sezon Türk turizminin imtihanı olacak

Evet, güzel geçen 2019 sezonundan sonra 2020 yılında kopan pandemi salgını fırtınası, bütün dünya ile birlikte Türk turizmi ve ekonomisini çok çarpıcı şekilde vurdu. Bugün hala sıkıntıları devam etmektedir.

Bir buçuk yıla yakın bir süredir talihsiz bir dönem yaşamaktayız. Şu ara esen rüzgarlar, pandemiye ilişkin kısıtlama ve yasakların bir miktar hafifletileceğini gösteriyor. Çünkü en kilit faktör olan aşılamada kayda değer yol alındı. Hedef, 2021 yılı Eylül ayına kadar nüfusun yüzde 70’ini aşılamış olmak. Bu rakam, bütün dünya ülkelerinin ortak hedefi.

Temmuz ayı başı itibariyle sokağa çıkma yasakları ile restoran ve kafelere yönelik kısıtlamalar ciddi oranda kaldırılacak. Bunda aşılamada kaydedilen aşama ile birlikte toplumun artık iyiden iyiye bunalması ve ekonomik zorlukların da etkisi var. Bu noktadaki kritik husus ise, düşmeye yüz tutan günlük vaka sayılarının, başlayacak olan serbestiden ne oranda etkilenip etkilenmeyeceğidir.

Umarım ülke insanımız gevşemez ve açılma ile birlikte tedbirlere harfiyen uymaya devam eder.

Bir başka sıkıntı ise Türkiye’ye yönelik olarak uygulanan gizli ve açık ambargodur. Özellikle Amerika ile Rusya arasında Ortadoğu’daki amasız rekabetten ülkemiz de payını almaktadır.

Bu arada Türkiye’nin de güney sınırlarındaki adeta harp hali devam etmektedir.

Bunlar ve çok çeşitli nedenlerle, salgın da bahane edilerek Türkiye’ye yönelik uçuş yasakları, aşı kartı zorunlulukları ve hem buna bağlı hem de bağımsız giriş çıkış yasakları kondu. Bu, aleni olandan çok daha büyük ve gizli bir ambargodur adeta.

Neyse ki bu hafta itibariyle özellikle Rusya, Almanya, İsrail, Fransa ve Hollanda gibi ülkeler sınır ve uçuş yasaklarını kaldırdılar. Ben bundan bir süre önce adı geçen ülkelerin ve diğer bazı ülkelerin turizmde yasakları kaldırmaya bir ölçüde mecbur olduklarını yazmıştım.

Öncelikle, turizm de bir “virüs” gibidir. Toplumların kanına girmiştir. Seyahat ise hem psikolojik iyileşme, hem hürriyet ve hem de ayrıcalık hissi yaratır ve bu nedenle insanları uzun süre evlerine hapsedemezsiniz.

Bir başka önemi ise, ekonomik gelir olayıdır. Turisti gönderen de ağırlayan da yaşanan faaliyetten ekonomik kazanç elde eder. Buradan hareketle turizm bağlamında AB, ABD ve Rusya gibi ülke ve ülke gruplarıyla ikili ilişkiler iyileşme yönündedir.

Gelelim özete, Türkiye’nin kapalı olan turizm trafiği açılmış durumdadır. Bu arada Sağlık Bakanlığı ise, bana göre biraz aksamalara rağmen salgın mücadelesinde başarılıdır. Sayın bakan sakin ve ısrarlı tavrıyla işin peşindedir.

Evet, Türk turizminde günümüzün hedefi, öncelikli çalışmalar ile 2019 turist ve gelir rakamlarına ulaşmaktır. Sayın Cumhurbaşkanı da buna ısrarla vurgu yapmıştır.