Büyükşehirler “Yavaş Şehir” olsa Marmara kirlenmezdi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i 2006 yılında EXPO İzmir Genel Sekreteri olduğu günlerden tanıyorum. EXPO İzmir en iyi anlattığı projelerden biriydi. Bütün ülke İzmir’in bu projeyi alması için kenetlenmişti. Bu belki de Tunç Soyer’in ilk önemli başarısıydı. Sonrasında Seferihisar Belediye Başkanı seçildi ve bir yerel kalkınma modeli Cittaslow’u (Yavaş Şehir) önce Seferihisar’a uyguladı, sonra da Türkiye’ye yaydı. Hatta Ordu’nun en güzel ilçelerinden biri olan Perşembe bile bu proje ile farklı yola girdi. Perşembeliler, onlar kendine Vonalı diyor, Tunç Soyer’e çok teşekkür ediyor.

Yavaş Şehir modeli kentlerin kalkınmasının yanında denizlerinin kirlenmesi önlemekten çöplerin doğru toplanmasına kadar birçok sorunun da çözülmesi anlamına geliyor. Belki İstanbul da Yavaş Şehir olsaydı, belki kıyılarımız Yavaş Şehirlerle sarılsaydı Marmara Denizi bu durumda olmayacaktı. Peki bu mümkün mü? Yani büyük şehirlerin Yavaş ya da Sakin Şehir olma ihtimali var mı? Bugüne kadar yoktu.

30 ülkede 266 Yavaş Şehir var. Bunların hiçbiri büyükşehir ya da metropol boyutunda değildi. Ama en büyük sıkıntı metropollerde yaşanıyordu. Marmara Denizi’nde son felaket bunun en önemli göstergesi. Bu yüzden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı  ve Uluslararası Cittaslow Birliği Başkan Yardımcısı Tunç Soyer, Metropollerin Cittaslow olması için uzun süredir bu kuruluşu ikna etmeye çalışıyordu, sonunda muradını erdi.

Aslında büyük kentlerde yaşayan hepimiz muradımıza erdik. Artık Marmara’yı kirletecek, bisiklet yolları olmayan, yeşil alanları yok edilen büyükşehirler Yavaş Şehir kriterleri sayesinde kurtulacak. Peki bu kentleri yönetenler ellerini kollarını bağlayan Cittaslow Metropol olmayı kabul eder mi? İşte orada da iş bize düşüyor. Kabul edenleri seçeceğiz. Olay bu kadar basit.

Teşekkürler Tunç Soyer, seçimlerde ben kentimin Cittaslow Metropol yapacağım diyenlere oy vereceğiz. Artık sakin büyükşehirler istiyoruz.

İzmir’den iyi haberler bununla sınırlı değil. Günümüzün en yakacı sorunu iklim krizine karşı durmak için ekonomi çevreleri Küresel Isınma Kurultayı düzenliyor. Ekonomi Gazetecileri Derneği önderliğinde düzenlenen Kurultay’ın açılışında yine Tunç Soyer var. Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Başkanı Şükrü Ünlütürk yeşil mutabakatı, Davut Doğan Türkiye’yi çöp derdinden kurtarıp, çöpü enerjiye nasıl dönüştürdüğü, BEE’O Kurucusu Aslı Elif Tanuğur Samancı da arıların yaşam üzerindeki etkilerini anlatacak.

Sonra çözüm önerilerini gazeteciler, ÇEVKO ve TEMA’dan önemli isimler tartışacak. Kurultay, 14 Haziran’da. 15 Haziran’da ise yerel kalkınmada çok önemli örnek modeller ortaya koyan kooperatifler yine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile bu alanda yeni ufuklara yelken açmaya çalışacak. Daha iyi bir yaşam için kooperatiflerin rolü masaya yatırılacak. Bütün Türkiye’den negatif mesajlar gelirken İzmir’den pozitif gelişmeler yükseliyor. İzmir bu defa kötülükleri denize dökmeye hazırlanıyor. Umarım Türkiye’ye, hatta dünyaya örnek olur.