Karışık seyire devam

Merkez Bankası Başkanı değişiminden sonra bozulan dengeler, bir türlü istikrar kazanmadı. Dolarda 8 lira üstü yukarı hareket istikrar kazanırken, Euro tarihi zirveleri test etmeye devam ediyor.

Bono faizleri yüzde 18 üzerinde kalıcı oldu, yakın zamanda düşeceğine dair bir emare bulunmuyor. Tüm bu atmosfer içinde enflasyonun istenilen yere düşmesi zaman alacak gibi.

Borsa İstanbul cephesinde ise sanayi endeksi balonunun hızı kesilmiş görünüyor. 3. aydaki zirvesi olan 2835 seviyesi üç aydır aşılamamış durumda.

Bankacılık endeksinin hali ise içler acısı… 2013’ün 5. ayında gördüğü 2003 endeksten sonra 2018’de 922 endeks ve şimdi en son 1167 seviyesinde tırmalamaya devam ediyor.

Bist100 endeksi bankacılık hisseleri öncülüğünde son zamanlarda başlattığı atak erken seçim olmuş oluyormuş, olacakmış görüntüsünde. Bir mafya babası yuotuberolmuş, orta yaş geyiklerini paylaşıyormuş. Dedikodusu mu diyeyim, goy goy mu diyeyim, ne diyeceğimi bilemediğim bir şeye kurban gitti.

Kesin bildiğim şey ise kendi ayağına sıkma konusunda profesyonelleşmiş bir toplum olduğumuzdur.   Bu genç Osman’dan beri böyle, tek farkı artık youtube var .

Hala ülke yanarsa, yarının bugünden daha iyi olacağına inanan büyük bir kesim var. Bir çatlağı, kırığı tamir etmenin, evi yıkıp yeniden yapmaktan kolay olduğuna ikna etmek zorunda kalmak büyük ayıp. Dünya piyasalarına baktığımızda ise en büyük endişe ABD’nin enflasyon oranlarındaki artış ve buna karşılık istihdamda ve diğer verilerde paralel gelişmelerin aynı hızda olmamasına bağlı kaygılardı.

Ne var ki gelişmiş ülkelerde piyasa yazar çizerleri ve finansal piyasa aktörleri ülkelerinin ekonomileri batarsa daha iyi olur diye düşünmüyorlar. Enflasyonun geçici olduğu ve endişeye gerek olmadığı yönünde gelen açıklama ve telkinler etkili oldu, ürkmüş yatırımcıyı sakinleştirdi.

Önümüzdeki döneme baktığımızda kalın bir sis tabakası ve ucunun nereye gittiği belli olmayan bir yol görünüyor. Kendi teorime göre gelişmiş ve bize göre daha istikrarlı gelişmekte olan ülke piyasalarında yeterince para kazanmış olan fonlar ve yabancı bireysel yatırımcılar, son dönemeçte ucuz kalmış Bist100 banka ve 30 endeksi gibi; girmesi ve çıkması kolay hisselerde birkaç aylık bir ralliye yol açabilirler. Final rallisi olarak adlandırabileceğim bu rallinin gerçekleşmesi halinde doğru hissede bulunan yatırımcıların bir şeyler kazanması mümkün. Aksi takdirde çok spesifik beklentili hisseler haricindeki hisselerde bekleyen yatırımcının, zaten defter değerlerinin beş on katında bulunan hisselerde geçen seneki gibi bir yukarı hareket beklemesi sonuç vermeyecektir.

Doların uzun süre bu seviyeleri koruması, 8 lira üzerinde istikrar kazanması kuvvetli ihtimal dahilindedir. Bizim için yaz ayı önemlidir yaz ayında yeterli dövize ulaşamadığımız takdirde yaz sonu dövizde daha yukarı hareketlenmenin kaçınılmaz olacağı açıktır.

Cripto paradaki dalgalanma ons altın için can simidi oldu, ons altın ve doların diri duruşu altın yatırımcısını güldürdü. Önümüzdeki dönemde de iyi bir yatırım alternatifi olacak gibi duruyor.