İzmir TGS Mizah Dergilerine sahip çıktı

Osman Akbaşak güzel etkinlikler düzenleyen bir meslektaşım ve dostumdur. Yapı Denetim Kuruluşları Birliği İzmir Şube Başkanıdır.  Şimdiye dek yayınladığı 6 romanın yanı sıra sosyal medya sayfasında çok zengin bir arşivi vardır. İzmir’in 8 bin 500 yıllık geçmişini irdeleyen ‘8500’ başlıklı tarihsel-kurgu özlü romanını GÖZLEM okuyucularına tanıtmıştım.

Akbaşak, tıpkı Sancar Maruflu gibi bir vefa odağıdır; Maruflu’nun aramızdan ayrılmış İzmir sevdalıları için düzenlediği anmaları, halen yaşayan İzmir sevdalılarını tanıtmak için salgın kısıtlamalarından önce düzenlediği vefa toplantıları ile yapıyordu.

Mukadder Özakman

Vefa toplantılarından bir tanesi de inşaat mühendisi-taşlama ustası Mukadder Özakman için düzenlenmişti. Ne yazık ki Mukadder abimiz 3 Ekim 2019 tarihinde 87 yaşında aramızdan ayrıldı. Sessiz filmleri bile sahne sahne anımsayacak denli sinema tutkunu olmasının yanı sıra Akbaba, Gırgır, Çivi, Gıcık gibi çok satılan mizah dergilerinde yayınlanan taşlamalarını, oyunlarını, şiirlerini kitaplarda toplamıştı. Örnek olarak “Hollywood Fantezisi” başlıklı taşlamasından son dörtlüğü aktarayım:

“Hollywood yıldızları beni yurda güç saldı, / Kimine imza verdim, kimi resmimi aldı, /

Hollywood şiirinden size bu şiir kaldı, / Şairi tanıdınız: Mukadder Özakman’mış…”

Bu satırları Kibatek Yayınlarından çıkan “America, I Love You” başlıklı taşlama kitabının 2. baskısından aldım. Osman Akbaşak dostum, Mukadder abinin kitaplarını  köy kütüphanelerine göndermek üzere toparlarken içinde bana yazılmış özel bir not içeren bu kitabı da bulmuş. Aşk Senfonisi kitabı da aynı şeklide 25 Mayıs 2015 tarihli imzalı notu içeriyor. Ayrıca bana iletemediği bir mektup da var kitapların arasında. Herhalde iletme olanağı bulamadı. Bu değerli armağanlar için Osman arkadaşıma ne kadar teşekkür etsem azdır.

TGS Basın Müzesi

Bu vesile ile beni heyecanlandıran bir bilgiye ulaştım. İzmir Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGS), Özakman’ın mizah dergileri koleksiyonunu Basın Müzesine koymak üzere kabul etmiş. Özakman’ın evindeki Akbaba, Gırgır gibi dergilerin ciltlerinin ziyan olmasına göz yummadıkları için başta Başkan Misket Dikmen olmak üzere TGS’ye bir teşekkür borçluyuz. Ender bulunan ciltleri Basmane-Kapılarda 1269 sokaktaki Aziz Vukolos kilisesinin bahçesinde kurulu Basın Müzesine koyacaklar.  Meraklıları oradan bulabilir.

İzmir Sevgisi

Bu satırları, Mukadder Özakman’ın İZMİR şiirinden bir dörtlük ile sonlandırayım. (Aşk Senfonisi, Kıbatek yayınları, 2. Baskı)

“İnsanıyla, martısıyla /  Dokunsalar ağlayacak bir şehir /  Derdim kendime yeter /  Deli mi edeceksin sen beni İzmir?”