Bu yıl ikincisi düzenlenecek yarışmaya; mimarlık, mühendislik, güzel sanatlar ve tasarım fakültelerinin ilgili lisans veya yüksek lisans bölümlerinde okuyan öğrenciler ve mezunlar; ayrı kategorilerden katılabiliyorlar. Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), dünya rezervlerinin yüzde 35’ine sahip olan ülkemizin doğal taşlarının ihracat potansiyelini ve Türk doğal taşının prestijli projelerdeki kullanımını artırmak amacıyla, Ticaret Bakanlığı’nın desteği ile AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nı organize etmeye devam ediyor. Tasarıcımlardan doğal taş ile, tasarım gücü yüksek, ihracata yönelik üretilebilir, katma değerli, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir projeler geliştirmeleri beklentileri olduğunu dile getiren Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, yarışmacıları VIP projelerde tasarımlarının kullanılması hedefiyle hareket etmeye çağırdı.
İtalya’nın başardığını biz de başarabiliriz
Doğal taş sektöründeki firmalar ile sektöre ilgi duyan profesyonel ve öğrenci düzeyindeki tasarımcı, mimar ve iç mimarları buluşturacak bir platform oluşturduklarının altını çizen EMİB Başkanı Kaya, “Türkiye, dünya doğal taş piyasasına 1990’lı yıllarda güçlü bir üretici olarak girince, İtalya hızlı bir şekilde tasarıma yoğunlaştı. Bizde İtalya gibi tasarıma odaklanmalıyız. Hammaddemizi tekrar yerine koyma şansımız olmadığı için çok daha özenli davranmalıyız. Yarışma süresince ve sonrasında tasarımcılar ile üreticileri bir araya getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Pandemi işlenmiş ürün ihracatına yönelişi hızlandırdı
Pandemi sonrasında doğal taş sektörünün işlenmiş ürün ihracatına yönelme gerekliliğinin daha da arttığına vurgu yapan EMİB Başkanı Kaya; “Türk doğal taş sektörü dünyadaki ekonomik ve toplumsal gelişmelere çok hızlı uyum sağlayabilir konumda. 2008 yılında en büyük ihraç pazarımız olan Amerika’da ortaya çıkan Mortgage krizi sonrasında hızlı bir şekilde Çin pazarında konumumuzu güçlendirdik. 2020 yılında pandemi nedeniyle Çin pazarındaki daralmayı işlenmiş ürün ihracatına yoğunlaşarak bir nebze telafi ettik. 2020 yılında doğal taş ihracatımız yüzde 7’lik düşüşle 1 milyar 736 milyon dolara gelirken, işlenmiş doğal taş ihracatımız yüzde 7'lik artışla 1 milyar 58 milyon dolara yükseldi. İşlenmiş ürün ihracatımızı arttıracak potansiyele sahibiz. AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması ve benzer projeler bu potansiyelimizi ortaya çıkaracak. 2021 yılında 500’ün üzerinde başvuru almayı hedefliyoruz” diye konuştu.