Atatürk Havalimanında dikkat çeken reklam. Atatürk Havalimanında bir vatandaşın dikkatini çeken ve sosyal medya hesabından paylaştığı, İngilizce ve Arapça yazılmış '250 bin Dolara gayrımenkul al, Türk vatandaşı ol' billboard reklamı sosyal medyada en çok paylaşılanlardan biri oldu.
19 Eylül 2018 tarihli resmi gazetede yayınlanan 106 sayılı kararla yabancıların Türkiye vatandaşlığına geçişiyle ilgili olarak yapılan yeni düzenlemelere istinaden yabancı uyruklu kişiler, Türkiye'de 250 bin dolarlık taşınmaz alırlarsa Türk vatandaşı olabilme hakkını elde etmişlerdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararda, Türkiye vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarı da 2 milyon dolardan 500 bin dolara indirilmişti.
İşte Resmi gazetede yayınlanan o yönetmelik:
Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan değişikliklerin ardından ilgili yönetmeliği 20’nci maddesinin ikinci fıkrasının yeni hali şöyle oldu:
“(2) Aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan yabancı, Kanunun 12’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir:
a) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilen,
b) En az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen,
c) En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca tespit edilen,
ç) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen,
d) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilen.
e) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın aldığı Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilen.”