22 Ocak'ta İsviçre'nin Davos kentinde başlayan 49'uncu Dünya Ekonomik Forumu (WEF) bugün sona eriyor. Ülkelerin temsilcileri bu önemli zirvede neler konuştu? İşte Davos'ta konuşulan en önemli başlıklar:
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Çin'deki ekonomik yavaşlamaya dikkat çekti ve bunun artarak devam etmesi küresel ekonomide büyük riskler taşıdığını ortaya koydu. Lagerde, "Yavaşlama hızı artarsa, hem iç piyasada hem de küresel piyasalarda sistemli bir şekilde zarara yol açacaktır" dedi.
Avrupa Birliği (AB) Ticaret Yetkilisi Cecilia Malmstrom, ABD'nin AB'den gelen otomobillere ek gümrük vergisi uygulayacağı konusuna değinerek, Brüksel'in gereken karşılığı vereceğini vurguladı. Ayrıca ABD ve AB'deki tüm otomotiv sanayinin ABD Başkanı Donald Trump'ın söylemlerine karşı olduğunu belirtti.
WEF ve BM E-Atık Koalisyonu'nun hazırladığı, "Elektronikte Yeni Bir Dairesel Vizyon" raporuyla her yıl 62 milyar dolar değerinde elektronik atık üretildiği söylendi. Elektronik atık miktarının 50 milyon ton olduğu, bu rakamın 2050'de 120 milyon tona yükselmesinin beklendiği, 62 milyar dolarlık atık üretiminin de üretilen toplam gümüş madeninin yıllık değerinin 3 katından daha fazlaya tekabül ediyor.
Davos'a güçlü bir şekilde katılan Suudi Arabistan heyeti ise, "Suudi Arabistan'ın Bir Sonraki Adımı" isimli oturumda, Suud maliye ve ekonomi bakanlarının Fransız petrol devi Total'in CEO'su Patrick Pouyanne ve Morgan Stanley başkanı James Gorman ile yanyana oturduğu görüldü. İsviçre ve AB, petrol zengini krallıkla güçlü ticari ilişkiler istediğini belli etti.