Karabağlar’da amaç doğru bir yönetim örneği göstermek

31 Mart seçimlerinde İzmir’in en büyük belediyeleri arasında olan ve hatta Türkiye’deki birçok ilden de büyük Karabağlar’a Belediye Başkanı seçilen Helil Kınay, başkanlık koltuğunda geçen 11 ayını Gözlem’e değerlendirdi.

Karabağlar’ın 58 mahalle 500 bin nüfuslu çok büyük bir ilçe olduğunun altını çizen Başkan Kınay, belediye yönetiminde ilk önceliklerinin çalışma yöntemlerini ve niyetlerini hemşehrilerine daha doğru anlatmak olduğunun altını çizdi. Kınay, “Geçen 11 aylık zamanda, tüm mahallelere eşit ve adaletli, hiç kimseyi ayırmadan, ötekileştirmeden ve kentte yaşayan herkesin ihtiyacına cevap verebilmek adına ellerimizdeki imkânlarla ne kadar çalışma yapmışız diye baktığımızda planladığımız yerdeyiz aslında.” ifadelerini kullandı.

Kendisinin seçim çalışmalarında da öncelikli olarak Karabağlar’ı birlikte yönetme, herkesin sözünü yönetime koyma idealinden bahsettiğini dile getiren Başkan Kınay, “Dolayısıyla, vatandaşlarla iç içe bir başkan olmaktan bahsetmiştim. Sözüm buydu. Herkese ‘Ben yanınızda olacağım, birlikte olacağız, birlikte mücadele edeceğiz. Yaptım, yapmadım, yapamadığım her şeyin de hesabını vereceğim’ demiştim. O anlamda da bu bir yıl boyunca gerek düzenli olarak yaptığımız mahalle muhtarları ile toplantılarımızda, mahallelere yaptığımız ziyaretlerimiz de vatandaşla içi içe olarak bunu gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Tüm muhtarlarla aynı anda toplanılıyor

Karabağlar’ı, adeta bir küçük Türkiye olarak tanımladığını dile getiren Başkan Kınay, ilçedeki çok keskin farklılıkların bir arada yaşadığını da hatırlattı. Bir mahallede pati park istenirken diğer bir mahallede ise sokak hayvanları ile ilgili sıkıntılar yaşandığını da belirten Başkan Kınay, “Adeta gece ve gündüz gibi. Karabağlar Türkiye’deki tüm yoklukları, ötekileşmişlikleri, tüm yorgunluğu ve ama tüm potansiyeli ve zenginliği de beraber yaşayan bir karma. İlk başlangıçta muhtarlar toplantısını grup grup yapalım dendi. Her mahallenin özellikleri ve istekleri farklı. Fakat biz 58 mahalle muhtarımızla aynı anda toplanıyoruz. Bu şekilde herkese eşit ve adaletli hizmet anlayışını çok daha kolay anlatmış oluyoruz. Herkes ihtiyaçları ve elimizdeki imkânları görüyor. Hizmeti verirken kaynağı doğru kullanmak adına örneğin bazı mahallelerimizde çok acil asfalt yapılması gereken bir yer varsa diğer mahallemize diyoruz ki bu ay size asfalt yapamayacağız çünkü bakın burada durum böyle siz de görüyorsunuz. Önceliği oraya vermek zorundayız. Hem şeffaf, herkesle paylaşılan ama aynı zamanda hangi hizmetin nereye gittiği, neden gittiği önceliğin neye göre belirlendiği noktasında da bir bilgilendirme yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Başkan Mahallede”

Karabağlar’da sokakta vatandaşlarla iç içe ve birlikte bir başkan olmaktan bahsettiğini ve bunun için de çalışmalara aralıksız devam ettiğini belirten Başkan Kınay, “Başkan Mahallede projemiz ile mahallelere gittiğimiz zaman önce çok şaşırdı herkes. Bir çadır ofisi ve bu gördüğünüz makamı biz oraya taşıyoruz. Biz orada görüşmeler yapıyoruz. Onun dışında istihdam ofisimiz orada, hemşehri iletişim merkezimiz orada sekreteryamız orada. Çok keyifli oluyor. Her seferinde her mahallede daha farklı anılar paylaşıyoruz. Öncelikle şikâyetlerini dile getiriyorlar. Sohbet ediyoruz, bazen dertleşiyoruz. Belediye ile ilgili konuşuyoruz. Biz çalışmalarımızı daha iyi aktarma olanağı buluyoruz, çünkü doğal olarak şöyle bir örnek vereyim. Örneğin Karabağlar’da en önemli sorun ne dediğiniz de yollar. Çünkü 3558 sokaktan bahsediyoruz. Altyapısı kentsel anlamda zaten sıkıntılar yaşayan bir yerde 11 ay içerisinde tüm yollarla ilgili sorunları çözmemiz mümkün değil. Bu bir mühendislik ekonomi ve planlama hesabı aynı zamanda. Tabii yollardan şikâyet edildiğinde biz de yaptığımız çalışmaları anlatırken yaklaşık 20 bin ton asfaltla 38 mahallede iki yüze yakın sokakta asfalt çalışması yaptık biz 11 ayda. Rakamlar bu ama tabii ki 3558’in içerisinde 200 rakamı henüz başlangıçta çok da küçük olduğu için o mahalleye henüz gelmemiş olabilir, o planlama olmamış olabilir gibi neyin neden yapılamadığını anlatma ya da ne zaman yapılacağını, programlamasını anlatma anlamında aslında güzel bir iş birliği oluyor.”  ifadelerini kullandı.

“Unutturulan bir anlayışı geri getirmek”

Türkiye’deki en büyük sorun ve problemin planlama problemi olduğunu belirten Başkan Kınay, “Bizler zaman, planlama, mühendislik, hukuki ve idari süreçler gibi konularda aslında doğru bir yönetimin nasıl olması gerektiğinin de örneğini göstermeye çalışıyoruz. Çünkü bugün bir şey istedik diye yarın hemen olmayacak. Bunun bütçesi planlaması, zamanı ve bütün ihtiyaçlar üzerinden konuşulması gerekiyor. Bunları konuşma fırsatı buluyoruz. Aslında yeni bir yönetim anlayışını. Ülkede unuttuğumuz 22 yıldır bize unutturulan, ‘Ben söyledim yapılsın’, ‘Ben söyledim oldu’, ‘Ben istersem yapılır’ anlayışının dışında kamusal bir yönetimin, planlamanın nasıl olacağını da anlatma fırsatı buluyoruz.” şeklinde konuştu.

En büyük sorun işsizlik yoksulluk

Vatandaşlarla görüşmesinde temel belediyecilik hizmetlerinden daha çok işsizlik ve yoksulluk sorunlarının dile geldiğinin altını çizen Başkan Kınay, “Belediye olarak aslında bu anlamda bir köprü vazifesi kurmaya çalışıyoruz. Tabii belediyenin yetkileri ve imkânları daha kısıtlı. Elimizden geldiği kadar hep söylediğim gibi bir arada olan dayanışan kimsenin yalnız hissetmediği bir belediye olmaya çalışıyoruz. Bu amaçla 6 ay önce bölgesel istihdam ofisi açmıştık. Şu ana kadar 866 vatandaşımız işe yerleşti. Tabii en çok gurur duyduğumuz bu 866 kişinin 539’u kadın. Ayrıca 17 engelli vatandaşımız da bu ofis aracılığıyla iş sahibi oldu.” dedi.

Belediye hizmetlerini kamulaştırdı

Her alanda bütçe açısından gideri azaltacak hizmet alımı ve kiralamalar yerine aynı hizmeti belediye bünyesinde gerçekleştirerek hem belediyede istihdam yaratacak hem de maliyetleri düzeltecek formüller çalıştıklarını aktaran Başkan Kınay, “Örneğin belediyemiz kendi aracı olmadığı için, araç ve şoför kiralayarak bu süreci gerçekleştiriyordu. Tabi bu maliyetlere baktığımız zaman tüm değerlendirmelerde biz bir hesap kitap yaparak 31.12.2024 itibariyle kendi araçlarımızı satın aldık. Araç filomuzu belediye bünyesine kattık, kendi personelimizle şoför ihtiyacımızı karşıladık. Bu sürecin içerisinde de yaklaşık 1 buçuk 2 yıl içerisinde bu satın aldığımız araçların bedelini karşılayacak bir sistemle yaptığımız ekonomik fizibilite de aslında kendi bütçemizi rahatlatan dolayısıyla giderimizi azaltan bir uygulama gerçekleştirdik. Yine önümüzdeki günlerde açılışını yapacağımız bir benzin istasyonumuz var. Yüzde yüz belediye iştirakine ait bu istasyon önceki yıllarda kiralanıyordu. Biz onu kendimiz işletmek üzerine bir çalışma gerçekleştirdik. Orası bir kadın istasyon olacak ve aynı zamanda bir yeşil istasyon olacak. Şu an enerjisini güneş panelleri ile kendisi üretmeye başladı. Açılınca istihdama da katkı sağlayacak. Bu yine belediye ekonomisine ve kentin ekonomisine ve aslında bizim kamucu toplumsal belediyecilik anlayışımıza da uygun bir çalışma oldu.” dedi. Karabağlar Belediyesi’nin üniversiteli gençlere de destek olmak için 250 öğrenci kapasiteli bir kız yurdu olduğunu da hatırlatan Kınay, “Bu yurtta da yemek hizmeti ihale ile dışarıdan alınıyorda. Bizler şimdi hem o yurttaki öğrencilerimizin hem de belediye personel yemeğimizi de kendi bünyemizde yapmaya başladık.” dedi.

Bir aile ortamı yaratmaya çalışıyor

Yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle vatandaşların artık nefes alamaz bir hâle geldiğini de sözlerine ekleyen Başkan Kınay, “Yaz boyunca yaptığımız sokak şenlikleri ve sokağa yönelik çalışmalar yaptık. Belediye tiyatromuzu kurduk. Kültür sanat etkinlikleri ile beraber, insanların artık nefes alamadığı, bir yere gidemediği, ekonomik koşullarla aslında hareket edemediği bir noktada gençlerin, çocukların ve kadınların karanlığa doğru düştüğü, bağımlılığın ya da suça erişimin, eğilimin arttığı bir yerde Karabağlar’da da bu oran çok yüksek. Biz bir yaşayan ortam yaratmaya çalışıyoruz. Bir aile ortamı yaratmaya çalışıyoruz. Tabii diğer taraftan kentsel dönüşüm en çok sorulan sorulardan bir tanesiydi onunla ilgili hazırlıklarımızı da tamamladık. Şimdi önümüzdeki günlerde vatandaşlarımız onu da görecekler. Artık somut olarak sokağa inmiş, hani kazmayı vuracağımız süreçlerin başlangıcını da yapmış olacağız.” şeklinde konuştu

“Sorunun çözümünün ne olacağını biliyoruz”

Karabağlar’da 11 aylık süreçte belediye yönetimi olarak gerçekleştirdikleri çalışmaların daha fazlasını yapmak istediklerini de dile getiren Başkan Kınay açıklamalarını şöyle tamamladı:
“Ama Nisan ayında geldiğimiz andan itibaren tasarruf genelgesi, diğer çalışmalar, mali kesintilerle beraber aslında hedefimize gittiğimiz yolda önümüze bazı engeller kondu ama buna rağmen vazgeçmeden biz bir araya gelmeye çalıştık. Yeni gelir kaynakları yaratmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de işi doğru yöneterek, fizibiliteler yaparak çalışıyoruz. Burada şunu da belirteyim SGK ve vergi borçlarıyla ilgili belediyemizin sisteminde düzenli yapılandırmalarla ödemelerimizi yaparken, bu silsileden bizler de etkilendik. Sürekli kesintilerle karşı karşıyayız. Aynı zamanda vergi borçları bahanesiyle, aslında devletin devlete olan borcunun bir ekonomik silah gibi kullanılması dolayısıyla kamu hizmetinin aksatılması noktasındaki yapılan değerlendirmelerle beraber, biz bazı yeni çözümler üretmek zorunda kalıyoruz. Ama tüm planlarımızı artık buna göre yapmak üzerinden önümüzde zor bir yıl bizi bekliyor. Sadece Karabağlar Belediyesi’ni değil,  ülkeyi çok zor bir yıl bekliyor. Yani vatandaşların yaşadığını biz de kendi çerçevemizde yaşıyoruz her birimiz aslında aynı sorunu yaşıyoruz. Bu sorunun çözümünün ne olacağını biliyoruz. Bu kapsamda da o çözüme ulaşana kadar ayakta kalacağız dayanaşacağız. Vatandaşımızın alması gereken hizmeti de eksiltmeden, biraz öncede söylediğim eşitlik ve adalet noktasındaki değerlendirmelerle profesyonel bir yönetimle de mümkün olduğu kadar ekonomik şiddeti azaltan bir belediyecilik yapmaya çalışacağız.”