Hırdavat kendini yeni anlatmaya başlayan bir sektör… Halk arasında daha çok hurda ile karıştırılan bu sektörü dil kurumu yeniden tarif etmek için kolları sıvamış durumda.
Hırdavat borudan cıvataya sanayinin olmazsa olmaz ürünlerini bünyesinde barındırıyor.
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) başkanı da olan Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Başkanı Çetin Tecdelioğlu ve arkadaşları sektörün hak ettiği noktaya gelmesi için değişik çalışmalar yapıyor.
Bu çalışmalar arasında Anadolu’da sektörü anlatma girişimleri de yer alıyor.
Bu girişimleri aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleri ile de buluşturan Tecdelioğlu başkanvekili Tarkan Doğan’ın da katkıları ile Ordu’ya adeta yatırım çıkartması yaptı.
Bu önemli etkinlikte Fatsa Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne kazandırılan PVC atölyesinin açılış töreni yapıldı. HISİAD üyelerinin katkılarıyla okula kazandırılan PVC atölyesinin, gençlerin mesleki eğitimine önemli katkı sağlayacağını vurguladı Tecdelioğlu şu noktaların altını çizdi:
. Eğitim alanındaki bu sosyal sorumluluk projelerinin, sektörün kalkınmasına ve gelecekte nitelikli iş gücü yetişmesine büyük katkı sunacak.
. Sanayide yetişmiş eleman sorunu artıyor. Katma değerli ürün diyoruz ama katma değerli ürünü üretecek mühendisimiz, meslek yüksekokulu elemanlarımız yok.
. Makinelerinde çalışacak, otomasyonu kuracak meslek lisesi mezunu çocuklarımız yok. Usta yetiştirmenin temeli küçük sanayilerdir.
. Küçük sanayiler olmadan ana sanayiyi besleyemeyiz. Bizim küçük sanayiler kurup buralarda ustalarımızı yetiştirip ana sanayilerimize kuluçka olarak göndermemiz lazım.
Tecdelioğlu aynı zamanda TİM Başkanvekili şapkası ile de bu etkinlikte farklı konulara ilişkin görüşlerini de açıkladı.
Açıklamaları sırasında Türkiye’de enflasyona paralel gitmeyen döviz kurlarının sektöre büyük zarar verdiği görüşünü de dile getirdi ve şu tespitleri yaptı:
. Enflasyona paralel olmayan mevcut kurla fiyat tutturamıyoruz. Yılbaşından bu zamana kurdaki artış yüzde 25, ama enflasyon yüzde 47. Ben yılbaşında da aynı dövizle malı satıyordum, bugün de aynı dövizle satıyorum.
. Kâr kalmadı, artık zarar ediyoruz. Yani ihracatçı tamamen kredilerini ödeyebilmek için, aldığı ham maddeyi döviz bazında ödeyebilmek için, kredilerle ilgili vermiş olduğu taahhütleri kapatabilmek için ihracat yapıyor.
. Örneğin alüminyum ve bakırda yüzde 15 fazla üretmişiz ama toplamda aynı paraya satmışız. Çünkü bankadan kredi almışım ve karşılığında ihracat taahhüdü vermişim. O taahhüdü yerine getirmek için o siparişi almak zorunda kalıyorum,
Çünkü öbür türlü bankadan ceza yiyeceğiz. Dövizle ihracatı bastırıyoruz, rekabetçi gücümüzü kaybediyoruz. İç piyasada da yüksek faizle borçlanmayı engelliyoruz.
. Bu politikada hem içerde hem de dışarıda pazar daraldığı zaman ister istemez işletmeler kapasite olarak yüzde 70’lere düşüyor. İşin sonu da işçi çıkartmalara gidecek.
Tecdelioğlu pazar durumu ile de çarpıcı tespitler yaptı ve şunları söyledi:
. Sektör Rusya pazarını ciddi bir şekilde kaybetti. Türki Cumhuriyetleri’nde de Çin’in rekabet baskısı altındayız.
. Avrupa Birliği’nde pazar payımız halen yüzde 1,7 seviyesinde. Sattığımız malın 70 katı daha satabileceğimiz bir pazar var orada.
. Avrupa Birliği’nde iyi lojistik merkezler kurup sektörel bazda alt tabanıyla bir strateji oluşturabilirsek bu bölgeden hala çok daha fazla faydalanabiliriz.
. Arap coğrafyasında iş yapmak kolay değil. Çünkü orada bir kültür var ve bu kültüre sabırlı yaklaşmanız gerekiyor. Oranın ananesini, örfünü, kültürünü bilen arkadaşlarla iş yapmak çok daha kolay oluyor.
. Mısır’a yatırım yapmak, Mısır’da fabrika çalıştırmak, Mısır’da yaptığın üretimi dünyaya pazarlamak kolay değil. Ayrıca orada birçok yan sanayi halen gelişmemiş durumda.
. Gidip Mısır’a işi öğretirsek, bizim sanayicimiz Mısır’a gidip yatırım yapıp da Mısır’da kendi yan sanayisini oluşturma çabasına girerse, işte o zaman biz kendi sanayimizi kaybederiz.
Ordu’ya yatırımı konuştu
Ordu etkinliğine Başkanvekili Tarkan Doğan ve HISİAD’ın önde gelen isimleri Yusuf Özcan, Ercan Üzgen, Ferruh Özkan, Mahmut Çodur, Fatih Akıllı, Dursun topçu, Hasan Hazar, Hüseyin Bekki ile birlikte katılan Çetin Tecdelioğlu Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ile Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak ile görüşmeler yaptı. Tecdelioğlu ayrıca Ordu Ticaret Sanayi Odası Başkanı Levent Karlıbel ile yatırım fırsatları ile ilgili bir toplantı yaptı.