Geçtiğimiz hafta 30 yıldır inşaat işleri için gidip geldiğim Denizli’ye bu kez caz müziği dinlemeye gittim. İlk kez 27 yıl önce Başkan Ali Marım desteğiyle Kültür İşleri Müdürü Halim Yazıcı’nın başlattığı “Caz Festivali” 18-23 Eylül tarihleri arasında yeniden canlandı.
Festivali Büyükşehir Belediyesi ile Merkezefendi Belediyesinin destekledikleri belirtiliyor ama esas yükü üç yıl önce tümüyle sivil bir oluşum olarak kurulan “Pamukkale Filarmoni Derneği” üstlenmiş. Dernek, 3 yılda 23 konser, 2 söyleşi, 2 ustalık sınıfı, 1 minikler piyano festivali düzenledi. Mayıs ayında Pamukkale-Hierapolis’in antik tiyatrosundaki konserde Hollanda’nın dünyaca ünlü “Kraliyet Concertgebouw” orkestrasının yaylıları Başkent Üniversitesi Orkestrasından müzisyenlerle birlikte çaldı.
Denizli’deki festivale caz dünyasında adını duyurmuş müzisyenler katıldı. Hollanda’dan Eric Vloeimans & Ekbert Derix, Kerem Görsev Üçlüsü, Sedat Yüce Dörtlüsü, Onur Aymergen Dörtlüsü, Önder Focan Dörtlüsübunlardan bazıları… Festival,‘Kenan Doğulu-İhtimaller Caz Projesi’ ile son buldu. Ayrıca 2.5 yıl önce 92 yaşında aramızdan ayrılan ünlü trompetçimiz Muvaffak Falay (Maffy) ile ilgili Deniz Yüksel Abalıoğlu’nun çok ödüllü belgeseli ve caz otoritesi Hülya Tunçağ’ın İzmirli hemşerimiz Maffy ile ilgili söyleşisi dikkat çekti. Bu başarılarından dolayı yönetim Kurulu üyeleri Okan Bölükbaşı, Murat Erdem, Turan Köseoğlu, Muammer Yapıcıoğlu, Erdem Coza kişiliğinde dernek üyelerini, festival destekçilerini ve programın koordinatörlüğünü yapan Halim Yazıcı’yı kutlarım. Anlayacağınız Denizli deyince akla artık sadece Pamukkale ve tekstil değil güzel müzik de gelecek.
Denizli Büyükşehir Belediyesinin CHP’li yeni Başkanı Av. Bülent Nuri Çavuşoğlu, 10-11 Eylül tarihleri arasında ‘Denizli Geleceğini Tasarlıyor’ ismiyle bir arama konferansı düzenledi. Konferansta bu kadim kentin başta turizm olmak üzere değerlerinin geliştirilmesinin yöntemleri arandı. 30 Antik Kent, 4 Müze, 21 Ören yeri içeren Denizli’ye gelen gezginleri bir günden daha fazla konaklatma ana hedef olarak belirlenmiş.
Her odası bir ozanımızın adını taşıyan ülkemizin TEK “Şiir Oteli”nin sahibi Esat Bozbıyık arama konferansına sunduğu bildiride kent merkezinin çekiciliğinin geliştirilmesi yönündeki önerilerini sıraladıktan sonra şu uyarıyı yapıyor: “…Pamukkale’ye gelen yerli ve yabancı turistlerin Denizli merkezde de gezmelerini, yiyip içmelerini, alışveriş yaparak para harcamalarını hatta bir gece konaklamalarını sağlamak gerekir. Eğer bu yapılamazsa, bugüne kadar olduğu gibi Pamukkale’ye gelen turisti, DENİZLİ’YE GELDİ SANIRIZ ve kendimizi kandırırız. Pamukkale’ye gelen turist sayısıyla övünelim ama Kent merkezine getiremediğimiz sürece fayda sağlamak mümkün değil.”
Başarılı bir düzenleme ile un ve çırçır fabrikasından bir kültür yuvasına dönüştürülmüş olan ‘Zaferiye Abalıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’ de görülmeye değer mekanlardan birisi… Buranın sergi salonunda Cumhuriyetimizin 100. Yılı onuruna düzenlenmiş Atatürk fotoğraflarını görmek de hoş bir sürpriz oldu. Sergi bu yılın başında yitirdiğimiz İzmirli büyüğümüz Hanri Benazus’un katkılarıyla oluşturulmuş.
İzmir’e dönerken uğradığımız Laodikya (Laodikeia) kentini ise ağzımız açık gezdik. İncil’de adı geçen yedi kiliseden birisinin burada açığa çıkarıldığını öğrenen turistler antik kente akın ediyor. Otobüs otobüs gelen Koreli, Hintli, Filipinli turistlere bakıp “vay canına siz bizden önce mi bildiniz buraları” diyesimiz geldi. 20 yıldır kazı çalışmalarını başarıyla yürüten Prof. Dr. Celal Şimşek, Denizli’nin tekstildeki başarısının köklerinin Laodikya’daki yaşama dayandığını vurguluyor.
İnsanı Denizli’ye çeken bir olgu da şarapçılığın gelişmişliği… Denizli’nin Çal, Güney, Bekilli ilçelerinde 10’dan fazla şarap üreticisi var. ‘Çal Bağ Yolu’ndaki üreticilerin ülkemizde tüketilen şarabın yüzde 40’ını ürettiğini öğrenmek bile heyecan verici. Çal Bağ Yolu’nu gezmek için uygun bir zaman ayarlamak şart…
Denizli’ye ilk gittiğimde Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) tek bir tesis vardı. Bugün 4 OSB’de yüzde 100 dolu. 1991 yılında hizmete giren Çardak Havaalanına her gün uçuş var. Otoyol da tamamlanınca Denizli’ye ulaşmak iyice kolaylaşacak. Aklınızda olsun.