Türkiye dünyanın önemli gıda fuarlarında adeta gövde gösterisi yapıyor. Ancak ülke içinde tam istediğimiz gibi bir gıda fuarımız yok. Şöyle ifade edelim dünyanın yakından ilgilendiği bir gıda fuarımız henüz oluşmadı.
Bu konuda WorldFood İstanbul çok önemli adımlar attı. Özellikle İHBİR Başkanı Kazım Taycı’nın katkıları ile çok önemli mesafeler aldı.
TÜYAP’ın yetersiz kalması ve başka nedenlerden henüz istenen noktada değil. Önümüzdeki günlerde açılacak fuarı bu yıl ki performansını yakından takip edeceğiz.
Geçtiğimiz günlerde yapılan F İstanbul Fuarı da henüz çok yeni… Önümüzdeki yıllarda önemli başarılara imza atacağını İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Özer söylüyor.
ANFAŞ’ın Antalya’da yaptığı fuarı bu yıl ilk defa dünyanın en önemli gıda etkinliklerinden biri olan ANUGA ile işbirliği yaparak açılacak. Merakla takip edeceğiz.
Şimdi gelelim dünyanın üç önemli gıda fuarından biri olan SİAL Paris ile ilgili gelişmelere… Bildiğimiz gibi SİAL iki yılda bir yapılıyor. ANUGA ile dönüşümlü olarak gerçekleşiyor. Bu iki etkinlik dünyasının en önemli iki gıda fuarı… Bir de Dubai’da yapılan fuar var. Şimdi istiyoruz ki bir de İstanbul’da ya da Türkiye’de olsun…
Bu mümkün mü?
İstanbul Ticaret Odası’nın milli katılım gerçekleştirdiği ve 19-23 Ekim tarihlerinde yapılacak olan SIAL Paris öncesi Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’in konuğu olarak Türkiye’ye gelen SIAL Network Genel Müdürü Nicolas Trentesaux”a soruyoruz bu soruyu… Cevap ilginç:
Bu konuda önce siz kararlı olmalısınız. Bu fuarı nasıl yapacaksınız. Nasıl başarılı olacak. Nerede yapacaksınız. Bütün bunlara karar vermeniz gerekiyor.
Ahmet Özer bu cevaba katıldığını söylüyor ve ekliyor:
İstemek yetmiyor. Daha çok çalışmalıyız. Altyapıyı hazırlamalıyız. Herkesin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Birlikten güç doğar. O zaman en büyük fuarları yaparız.
İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, İTO’nun yarım yüzyılı aşkın süredir uluslararası fuarların milli iştirakini gerçekleştirdiğini hatırlattı. Yaklaşık 800 bin üyenin ve Türkiye ekonomisinin gücünü, sektörlerin dinamizmini dünya sahnelerine taşırken her zaman daha iyisini daha güzelini yapmak için gayret ettiklerini vurguladı ve şu bilgileri verdi:
“Hiç kuşkusuz küresel üretim ve ticaretin stratejik ürünü olarak gıda, Türkiye ekonomisi için de kritik öneme sahip. Bu anlamda SIAL Fuarlarına da farklı bir pencereden bakıyoruz. Çin, Kanada, Hindistan ve Endonezya’da SIAL Fuarı’na milli katılım gerçekleştiriyoruz.
SIAL 2024 fuar buluşmasında değişen trendler, iklim krizi, çevreye duyarlı sağlıklı ve sürdürülebilir ürünlerin üretimi, gıda hakimiyeti ve gıda sektöründe fırsatlar da ele alındı.
FUARLA İLGİLİ KISA BİLGİLER
* SIAL Paris, dünya genelindeki en büyük gıda inovasyon fuarlarından biridir.
* Fuara gıda üreticileri, distribütörler, perakendeciler, restoran sahipleri katılabilir.
* En son yapılan SIAL PARIS 2022 ’ye 127 ülkeden 265 bin ziyaretçi katıldı.
* 2022’de 140 bin metrekarelik alana kuruldu.
* Ziyaretçilerin %65’ü yurt dışından Fransa’ya ulaştı.
* Yapılan anketlere göre %89’u çok memnun ayrıldı.
* Katılanların %92’si yeniden ziyaret etmeyi planlıyor.
* Yine 2022’de 127 ülkeden 7.200 katılımcı stant açtı. %90’si yurt dışından katıldı.
* Fuara Türkiye’den sektörün en büyüklerinden gelişmekte olanlara kadar toplam 296 işletme ve dernek katıldı.
* Türk firmaları fuarda, 7 ayrı salonda 8 bin metrekarelik alan kullandı.
* Bu rakamlar 2018 Sial Paris fuarında daha yüksek olup, pandemi dönemine denk gelmiş olması dolayısıyla 2024 fuarında katılımcı ve ziyaretçilerde %30’lara varan yükselme beklenmektir.