Etkinlikte, ülkemizde yönetimde kadın temsiliyetinin somut hedefler ve rakamlar ile artmasında özel sektör başta olmak üzere kurumların rolü ele alındı.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Birçok toplumsal meselede olduğu gibi, yönetimde kadın oranının artırılması konusunda da iş dünyasının kurumsal mekanizmalarıyla harekete geçmesine ve dönüştürücü gücüne inanıyoruz. TÜSİAD olarak yönetimde kadın oranının artırılmasını ivmelendirmek amacıyla, kendi üyelerimizden başlayarak iş dünyasını harekete geçirmek üzere bir çağrıda bulunuyoruz.
Başta Borsa İstanbul’da işlem gören halka açık şirketler olmak üzere, şirketleri, yönetim kurullarındaki kadın üye oranını; 2 yıl içinde, SPK’nın “uy ya da açıkla” prensibiyle uyumlu olan %25 hedefine, 5 yıl içinde ise, AB tarafından üye ülkelere getirilen en az %33 hedefine taşımaya ve tüm yönetim kademelerinde kadın-erkek dağılımına ilişkin verilerini düzenli açıklamaya davet ediyoruz. Görünür olmayan bir şeyi ölçemeyiz. Ölçemediğimiz bir şeyi de görünür kılamayız. Biz de bu nedenle, yönetimde kadın konusunda, uluslararası verilerle de karşılaştırılabilir şekilde şirketlere yönelik veri üretimine de katkıda bulunacağız.”
Açılışın ardından program “İş Dünyasında Yönetimde Eşitlik için Söylemden Eyleme Nasıl Geçilir?” başlıklı panel ile devam etti. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal Kalkınma Yuvarlak Masası Başkanı Yılmaz Yılmaz, Yüzde 30 Kulübü Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Oya Sener, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Burçak Güven, UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Fezal Okur Eskil, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Yılmaz, EBRD Türkiye Başkan Yardımcısı ve Ankara Ofis Lideri Mehmet Üvez panelde konuşmacı olarak yer aldı.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal Kalkınma Yuvarlak Masası Başkanı Yılmaz Yılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’de halka açık şirketlerde yönetim kurullarındaki kadınların oranı, yıllar içinde çok yavaş bir artış eğilimi gösteriyor. Türkiye’deki iş dünyası temsilcileri olarak yönetim kurullarında kadın temsilinin artırılması için bu alandaki ilerlemeyi artık hızlandırmak istiyoruz ve iş dünyasını harekete geçmeye davet ediyoruz. Kadınların erkeklerle eşit oranda ve eşit fırsatlarla hayatın her alanına katılımını başardığımız zaman ülke olarak ekonomik, demokratik ve toplumsal kalkınma hedeflerimize daha da yakın olacağız.”
Panelde konuşmacılar, çalışma hayatının giriş düzeyinden üst yönetim kademelerine kadar her aşamasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının önemini vurgularken, yönetim kurullarında kadınların eşit temsili başta olmak üzere bu alanda yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulundu ve bu konuda işbirliklerinin önemine dikkat çekti.