Turizm’de sezon sonu yaklaşırken izlenimlerim

Çok sıcak bir yaz sezonunu geride bırakmak üzereyiz. Eylül sonbaharın ilk ayı, gündüz güneş yaksa da geceleri daha serin geçeceği günlere girmiş bulunuyoruz. Termometrelerin yer yer 43 dereceyi gördüğü Temmuz ve Ağustos ayları, sezona iyi başlayan turizmde pik ayları oldu. Bu nedenle turizm sezonunun da çok sıcak geçtiğini söyleyebiliriz. Hem gelen turist sayısında hem de gelirde Türkiye 2023 yılında verimli bir sezon geçirdi. Türkiye’ye Temmuz’da gelen yabancı ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,25 artış ile 7 milyon 148 bin 44 olarak gerçekleşti. 2023 yılının 7 ayında 30 milyon 93 bin 446 ziyaretçiyi ağırladı.

Ziyaretçi sayısı turizmde gidişatı belirlemede önemli ipuçları verir. Ben gelenlerin sayısından ziyade elde edilen gelir kısmıyla daha çok ilgilenirim. Türkiye, turizmde potansiyeli yüksek bir ülke olmasına rağmen, sektörden alması gereken gelir miktarına resmi ve özel sektörün tüm çabalarına rağmen ne yazık ki daha ulaşamadı. Bunun çeşitli sebepleri var. Bir tanesi, dünya turizminden büyük kazanç sağlayanların kurduğu düzen, kurum ve kurallara tam olarak sahip olamayışımızdır.
Ekonomik bir konu olan fiyat, kalite ve servis konularını bir türlü uluslararası kurallar çerçevesine oturtamamanın sıkıntısını yaşıyoruz. Bu alandaki eksikliklerimizi yıllardır gideremememiz, rakiplerimizin işine yarıyor. Tercihte onlar önümüze geçmiş oluyor.

Sektörün kamu ve özel kurumları arasında tam bir uyum ve mutabakata zafiyetler var. Ayrıca, turizme elverişli bölgelerimizin gelişiminde sağlıklı bir planlama olmadığı yaşanan sorunlardan anlaşılmaktadır. İşte turizmde önemli merkezlerimiz, Bodrum, Çeşme, Marmaris, Didim, Kapadokya, İstanbul’un önemli yerleşim yerleri… Birçoğunun altyapısı yoğun bir nüfus için yeterli değil. Yaz sezonunda binler ve hatta milyonlarca ziyaretçi akınına uğrayınca, turist tatil yerine sıkıntı ve bir kaos içinde kendisini buluyor. Turizm sektörü tabii gelişecek, para da bırakacaktır, ancak bir müddet sonra bu sıkıntıların talep eğrisini de düşüreceği bir gerçektir. Vakit geçirmeden turizm merkezlerinin imkan ve kapasitesine uygun talep eğrisinin gelişimini dizginlemek şarttır. Ayrıca Türkiye sağlık turizmi alanında da ilerlemiş ve adından söz ettiren bir ülke haline geldi. Bu nedenle sağlık turizminin gelişiminin de çok hassas bir şekil düzene kavuşturulması gerekir. Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının ortak çalışmasıyla “Sağlık Turizmi Mevzuatı” acilen çıkarılmalıdır. Keza yat turizmi, büyük bir potansiyel içeriyor. Bu sektörün de disipline edilmesi gerekir. Liman mevzuatları hızla tekrar ele alınmalı mevcut aksaklıklar, iyileştirilmelidir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültür alanında atılımlarını ve yatırımlarını hızla yenilemektedir Atatürk Kültür Merkezi, İzmir Kültür Sanat Fabrikası, Festival Yolları Projesi çok iyi atılımlardandır. Sonuç: Evet iyi bir sezon yaşıyoruz. Gelen turist sayısında ciddi rakamlara ulaşıldı. Gelenin memnuniyeti, gelen sayısını artıracaktır.

Loading