Ege’den meyve sebze ihracatında ilk hedef 1.5 milyar dolar

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında ihracatımızı artırmak, dış ticaret fazlası veren bir ülke olmak hedefinde çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” mesajı verdi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) 2023 yılında 1.5 milyar dolarlık ihracat hedefledi. Üçüncü kuşak tarım girişimciliği eğitimi, iyi tarım uygulamaları, gıda kayıplarının önlenmesi gibi projeler gerçekleştiren, uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesini destekleyen EYMSİB, üyelerini katma değeri yüksek ürünler için yeni projelere katılma çağrısı yaptı. EYMSİB Başkanı Hayrettin Uçak, üyelere seslenirken, “Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında ihracatımızı ve üyelerimizin memnuniyetini artırmak, dış ticaret fazlası veren bir ülke olma hedefinde çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 2022 yılı mali genel kurulu EİB binasında gerçekleşktirildi. Divan Başkanlığını Aydın Elçiboğa’nın yaptığı genel kurulda yönetim ve denetim kurulları ibra edildi, Birliğin 2023 bütçesi de 35 milyon TL olarak kabul edildi.

EYMSİB Başkanı Hayrettin Uçak, pandemi, sel, yangın ve bu yılın Şubat ayı başında yaşanan deprem felaketi ile Türkiye’nin zorlu süreçlerden geçtiğini hatırlatırken, Birlik üyeleri, üreticiler, tedarikçiler ve çalışanlarıyla birbirlerine kenetlendiklerini dile getirdi. EYMSİB çatısı altındaki 797 firmanın 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6 oranında artışla 1 milyar 250 milyar dolarlık ihracat yaptığını bildiren Uçak, “Türkiye’nin 5.5 milyar dolarlık ihracatının yüzde 22’sini gerçekleştirmeyi başardık. 2023 yılı ilk çeyreğinde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artışla ihracatımızı 272 milyon dolardan 322 milyon dolara çıkardık. Bu artış hızı ile 2023 yılında 1 milyar 400 milyon dolarlık hedefimize rahatlıkla ulaşacağımızdan eminim. Bizler cumhuriyetimizin 100. Yılına ithafen 1.5 milyar dolar barajını aşmak için çalışacağız” dedi.
Hayrettin Uçak’ın verdiği bilgilere göre 2022’nin ihracat şampiyonu 257 milyon dolarla turşu oldu. Üzüm, kiraz, mandalina, dondurulmuş meyveler, konserve sebzeler, kurutulmuş domates ve domates salçası ihracatta öne çıktı.

Projelere devam

Pestisitlerle ilgili projenin ikinci yılını tamamladıklarını, üretim bölgelerinden alınan numune sayılarını da artırarak proje alanlarını genişlettiklerini bildiren Uçak, olumsuz değerlendiren bazı bölgelerde işletme bazlı eğitimler başlattıklarını söyledi. Hayrettin Uçak, Ur-Ge, Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Programı, İyi Tarım Uygulamaları, gıda kayıplarını önleme projelerinin de hız kesmeden geliştirilerek sürdürüldüğünü ifade etti.
Meyve sebze ve mamulleri sektörlerinde ihracatçı firma temsilcilerinin yer aldığı komiteler kurduklarını, ihraç ürünlerinde yaşanan sorunlara birlikte çözüm bulmaya çalıştıklarını anlatan Uçak, domates, domates salçası, dondurulmuş patates ve soğan gibi ürünler için İzmir ile Ankara arasında adeta köprü kurduklarını söyledi. Uçak, “Özellikle salça ve dondurulmuş ürünlerdeki kotalar, şeker tedarik sorunlarını gidermek için büyük mesai ve efor sarf ediyoruz” diye konuştu.

Hayrettin Uçak, fuar ve heyetlerle ihracatçılara yeni pazarlar açmak için yurt dışı faaliyetlerine de aralıksız devam ettiklerini söylerken, “Ur-Ge heyetimizle Hindistan, Endonezya ve Singapur’da etkinlikler yaptık. Hiç vakit kaybetmeden hem taze meyve sebze hem de sebze meyve mamullerini kapsayan geniş katılımlı Ur-Ge projesi başlatıyoruz. Ticaret Bakanlığımızın da yüzde 75 oranında desteği var. Projelerimiz ve heyet programlarımız ihracatçılarımız için büyük fırsatlar sunuyor. Üyelerimize projelerimizde birlikte çalışma çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

Loading