Milletvekili listeleri açıklandı, siyasetçiler sahaya çıktı

14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için geri sayım sürüyor. Siyasi partiler 9 Nisan'da milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti.

YSK Başkanı Ahmet Yener, yaptığı açıklamada toplam 26 partinin aday listelerini sunduklarını söyledi. Liste sunmayan Yeni Türkiye Partisi (YTP) seçime katılamayacak. Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) YSK’ya verdiği listesini iki gün sonra geri çekti. YSK, listeler üzerinde incelemelerini tamamladıktan sonra 19 Nisan’da kesin aday listesini ilan edecek.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan yarışacak. Oy pusulasında 1. sırada Erdoğan, 2. sırada İnce, 3. sırada Kılıçdaroğlu ve 4. sırada Oğan yer alacak. Seçimlerde Cumhurbaşkanlığını kazanmak kadar TBMM çoğunluğu sağlamayı da hedefleyen partiler, stratejik hamlelerle milletvekili aday listelerini belirledi.

YSK’ya sunulan listeler partilerde tartışmalara da yol açtı. AKP, Ordu’da listeyi eleştiren il başkanını görevden aldı. Millet İttifakı’nın dört partini kendi bünyesine katarak liste yapan CHP’de ise verilen kontenjanlar parti içinde tartışmalara neden oldu. Özellikle DEVA Partisi’nden Sadullah Ergin’in Ankara’dan, Gelecek Partisi’nden Sema Silkin Ün’ün ise Denizli’den aday yapılması tartışmaları daha da alevlendirdi.

CHP’li Oğuz Kaan Salıcı, NTV yayınında Sadullah Ergin’in aday gösterilmesine gelen tepkilerle ilgili soruya “Biz isimler üzerinden giden bir süreç yürütmedik. DEVA Partililer ve diğer siyasi partiler bizi biliyor, biz de onları biliyoruz. Listelerde ortaklaşmanın getireceği sinerjiyle daha fazla arkadaşımızın parlamentoya gireceğini biliyoruz. Siyasetler kişiler değil partiler üzerinden, fikirler üzerinden yürür” dedi.

16 ilde ‘Fermuar’ yöntemi

CHP ve İYİ Parti listelerinin “fermuar yöntemiyle” hazırlandığı 16 il oldu. Bunlardan 9’unda CHP listesinden, 7’sinde İYİ Parti listesinden seçime girilme kararı alındı. CHP listesiyle girilecek iller arasında Adıyaman, Çorum, Erzincan, Hakkari, Rize, Van, Batman, Bartın ve Düzce yer aldı. İYİ Parti listesinden girilecek iller Yozgat, Bitlis, Çankırı, Gümüşhane, Muş, Aksaray ve Bayburt oldu.

Millet İttifakı’nda 5 parti ortak listede

Millet İttifakı’nda 5 parti ortak listeyle seçime girme kararı aldı. DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti, CHP listelerinden seçime girme kararı aldı. CHP’nin listesinde DEVA Partisi’nden 25, SP’den 24, Gelecek Partisi’nden 19, Demokrat Parti’den 3 aday bulunuyor. Demokrat Parti’nin 3 adayının da seçilebileceği, DEVA Partisi’nin 5 adayının seçilebileceği, Gelecek Partisi’nin 10’a yakın ve Saadet Partisi’nin ise 10’un üzerinde vekili olabileceği konuşuluyor.

CHP’de yarı yarıya değişim

Önceki dönemde 134 milletvekili çıkartan CHP listesinin neredeyse yarısı adaylar arasında yer almadı. Listeye giremeyen vekiller arasında Haluk Koç, Aykut Erdoğdu, Gürsel Tekin, İbrahim Kaboğlu, Mehmet Bekaroğlu, Akif Hamzaçebi, Cihangir İslam, Atilla Sertel, Kani Beko, Abdullatif Şener, Engin Özkoç dahil olmak üzere 66 kişi yer almadı. Söz konusu isimlerin seçimin kazanılması durumunda bürokraside görev alacağı konuşuluyor.

Adı bakanlık için geçen CHP genel başkan yardımcıları Bülent Kuşoğlu, Muharrem Erkek, Ahmet Akın, Onursal Adıgüzel; CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ve CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da listelerde yer almadı.

CHP Genel Başkan Yardımcılarından Veli Ağbaba, Bülent Tezcan, Ali Öztunç, Faik Öztrak, Fethi Açıkel, Gamze Akkuş İlgezdi, Gökçe Gökçen, Gülizar Biçer Karaca, Oğuz Kaan Salıcı ve Yüksel Taşkın ise liste başı olarak adaylıkta yer aldı. Böylece 17 kişilik MYK’nin sadece 11’i aday olmuş oldu. CHP’nin teslim ettiği aday listesinde 147 kadın yer alıyor.

CHP, Sezgin Tanrıkulu’nu Diyarbakır’dan, Mahmut Tanal’ı Şanlıurfa’dan, İlhan Kesici, Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Gezi eylemleri sırasında Erdoğan’ın “camide içki içildi” iddiasını yalanlayan eski müezzin Fuat Yıldırım’ı İstanbul’dan aday gösterdi.

 

Kontenjanların kaçı seçilebilir?

2018 seçimleri dikkate alındığında DEVA Partisi adaylarından, Sadullah Ergin, İdris Şahin, Mustafa Yeneroğlu, Mehmet Emin Ekmen dahil 11 isim CHP’nin oyları 2018 düzeyinde kalsa ve aynı sayıda vekili çıkarsa dahi vekil olabilecek.

Yedi isim ise kritik yerlerde olarak değerlendiriliyor. 2018’de CHP’nin 9 vekil çıkardığı İstanbul 3. bölgede DEVA’lı Medeni Yılmaz 10’uncu sıraya konuldu. Eski Bakan Selma Aliye Kavaf da Manisa’da 4’üncü sırada yer aldı. CHP 2018’de bu ilde üç vekil çıkarmıştı.

“Tam sınırdaki” adaylar ile oy artışı hedefleniyor. DEVA için geriye kalan 7 ismin ise aday çıkarılmasının zor yerler olduğu konuşuluyor. Kayseri’den bir vekil çıkaran CHP’de, bu sefer DEVA’lı Bahadır Özsoy 3’üncü sırada yer aldı.

Saadet Partisi’nden de aday gösterilen 24 isimden parti sözcüsü Birol Aydın, Mesut Doğan, Bülent Kaya’nın da aralarında olduğu 9 isim 2018 ile aynı vekil çıkarılması halinde Meclis’e gelecek. 7 isim ise “sınırda kritik yerlere” konuldu. Sekiz ismin ise Meclis’e gelmesi “zor” olarak yorumlanıyor. Sakarya’dan bir vekil çıkaran CHP’de SP’li Ali Fethi Gürler 7’nci sıraya konuldu. 

Gelecek Partisi kontenjanından da parti yöneticileri Sema Silkin Ün, Selim Temurci, İsa Mesih Şahin, Selçuk Özdağ dahil 10 isim 2018’deki vekillerin çıkarılması durumunda Meclis’e gelecek isimler arasında. Diğer isimler ise kritik ve ciddi oy artışı durumlarında gelebilecek yerlere konuldu. 

Demokrat Parti’den de milletvekili Cemal Enginyurt ve Haydar Altıntaş ve Salih Uzun da listelerde seçilebilecek sıralarda yer aldı.

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül de Erzincan’dan aday oldu. CHP 2018’de bu ilde yüzde 25 oy almış ancak vekil kazanamamıştı.

 

********

AKP’de “eski” isimler yeniden listede 

AKP’de milletvekillerin 65’i 3 dönem kuralı nedeniyle aday gösterilmedi. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, genel başkan yardımcıları Hamza Dağ ve Ali İhsan Yavuz, Genel Sekreter Fatih Şahin, grup başkanvekilleri Yılmaz Tunç ve Bülent Turan’ın da olduğu isimler 3, 4 ya da 5 dönemlik olmaları nedeniyle aday yapılmazken mevcut 285 vekilin 181’i liste dışı kaldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dışındaki tüm bakanlar ise çeşitli illerden aday oldu. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Ankara 1 ve 2. Bölgeden Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İstanbul 1 ve 2’inci bölgeden liste başı oldular.  Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ise Trabzon’dan adayı oldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya’dan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Şanlıurfa’dan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Eskişehir’den, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu İzmir’den, Ticaret Bakanı Mehmet Muş Samsun’dan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Mersin’den Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Kayseri, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Bursa’dan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ise Kahramanmaraş’tan kendisine yer buldu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ı, Cumhur İttifakı’nın ana ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de aday olduğu Osmaniye’den aday gösterdi. Osmaniye’de Bahçeli ile Yanık arasındaki rekabet merak ediliyor.

Liste dışı kalan isimler arasında Sedat Peker’in iddialarında adı geçen milletvekilleri Zehra Taşkesenlioğlu ile Tolga Ağar da yer aldığı görüldü. 

Eski bakanlardan Bakan Faruk Çelik, Abdülhamid Gül, Bülent Tüfenkci ve Ayşen Gürcan’ın yanı sıra AKP tabanında sevilen siyasetçilerden olan eski parti yöneticisi Haluk İpek gibi isimler yeniden aday oldu. 6284 sayılı kadına yönelik şiddetin önlenmesi kanununa sahip çıkan ve yaptığı “kanun kırmızı çizgimiz” gibi çıkışlarla dikkat çeken AKP’li Özlem Zengin de listelerde üst sıralardan yer buldu. Zengin, seçim bölgesi Tokat yerine İstanbul’dan aday gösterildi.

Cumhur İttifakı’nda çatlık mı?

AKP ile ortak bir listede olmak yerine partisinin 81 kendi logosuyla seçime girmesine karar veren MHP, geçtiğimiz günlerde aday listesini açıkladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ortak listeyle seçime girmemesi AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhur İttifakı’nın Meclis’te çoğunluğu sağlama stratejisini büyük ihtimalle akamete uğratacak. Saray’ı kızdırdığı iddia edilen liste olayının ardından Erdoğan, Osmaniye’de Bahçeli’nin karşısına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ı çıkardı. Yanık, birinci sıradan aday gösterildi.

İYİ Parti’de değişim hareketi

İYİ Parti, mevcut milletvekillerinden 25’ini yeni dönem için aday göstermedi. Aday gösterilmeyen milletvekilleri arasında partinin ‘görünen yüzü’ olarak da nitelendirilen İsmail Tatlıoğlu ile eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve İsmail Koncuk gibi isimler de yer alıyor. Aday gösterilmeyen isimlerden bazılarının olası iktidar değişikliğinde yürütmede görev alabileceği konuşuluyor.

Partinin 18 üyeden oluşan başkanlık divanının 15’i listede yer aldı. Eski AKP’li Bakan İdris Naim Şahin, Ordu’dan aday gösterildi. Dokuz şehirde Millet İttifakı ortaklığında aday çıkarmayan İYİ Parti, 7 ilde ise CHP’nin adaylarını kendi listesine aldı. İYİ Parti, Ali Keven’i Yozgat 2. sıradan, Bedri Ağaç’ı Gümüşhane 2. sıradan ve Ali Abbas Ertürk’ü Aksaray 2. sıradan kendi listesine taşıdı.

MHP’nin kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş’in doktor kızı Ayyüce Türkeş, Adana’dan 1. sıra adayı gösterildi. Hatay’da ‘depremin simgesi’ haline gelen eski futbolcu Gökhan Zan, ikinci sıradan eski futbolcu Ünal Karaman da Konya’da 1. sıradan aday gösterildi.

AKP’li eski Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Ankara 1.bölge 2. sıra, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin eski özel kalem müdürü Ömer Karakaş, Aydın 1. sıradan, eski AKP’li Turhan Çömez, Balıkesir 1. sıradan aday gösterildi. MHP’nin eski Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da Mersin’de 1. sıradan aday gösterildi.

İstanbul 2. bölge 2. sıradan aday gösterilen Salim Ensarioğlu’nun oğlu Vejdin Ensarioğlu ise Diyarbakır 1. sıradan listede yer aldı. Genel sekreter Uğur Poyraz’ın Ankara’dan değil, Antalya birinci sıradan aday gösterilmesi ise dikkat çekti.

*********

HDP, Yeşil Sol Parti’nin listesinde

Kapatma davası sebebiyle Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) adayları seçime, Yeşil Sol Parti’nin listesinden giriyor. Emek ve Özgürlük İttifakı çatısında yer alan Yeşil Sol Parti, listesinde dikkat çeken isimler yer alıyor.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç, 2 dönem kuralına rağmen aday gösterildi. Mithat Sancar Şanlıurfa’dan, Pervin Buldan Van’dan, Meral Danış Beştaş Erzurum’dan, Saruhan Uluç ise Antalya’dan aday gösterildi.

Senarist, yazar Sırrı Süreyya Önder İstanbul’dan, Ömer Faruk Gergerlioğlu ise Kocaeli listesinde yer aldı. Yerine kayyum atanan Ağrı Belediye Eş Başkanı Sırrı Sakık Ağrı’dan, Sezai Temelli Muş’tan Gazeteciler Hasan Cemal İstanbul’dan Cengiz Çandar ise Diyarbakır’dan aday oldu. HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Demokratik Yerel Yönetimler Kurulundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Batman’dan aday gösterildi.

Bazı isimler listede yer almadı

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ve HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da baraja takılarak listede yer almadı. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü ve Batman Milletvekili Feleknas Uca, HDP Dış İlişkiler Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDP Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, HDP Basın, Yayın ve Propoganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Tayyip Temel, HDP Ekonomi ve Tarım Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan bu dönem aday gösterilmedi.

Takvim nasıl işleyecek?

19 Nisan: Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanılacak, siyasi partilerden sandık kurulunda görev alacak olan üye listelerinin ilçe seçim kurulu başkanlığına verilmesi istenilecek.

27 Nisan: Gümrük kapıları ile yurt dışında oy verme işlemi başlayacak.

4 Mayıs: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.

7 Mayıs: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

9 Mayıs: Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek.

13 Mayıs: Seçim propaganda süreci saat 18.00 itibarıyla sona erecek.

14 Mayıs: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00’te sona erecek. Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları saat 23.59’a kadar ilan edilecek.

İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanmadığı takdirde 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ikinci oylamasına ilişkin seçim takvim, 15 Mayıs itibariyle başlayacak.

 

********

“LİSTELER TARTIŞMALI DA OLSA SEÇMEN DEĞİŞİMDEN YANA”

Metin Öney (Eski Milletvekili)- 30 gün sonra, 14 Mayıs günü ülkemiz için çok önemli iki konuda karar vermek üzere sandığa gideceğiz. Bunlardan biri Cumhurbaşkanlığı seçimi, diğeri ise milletvekilleri seçimidir. Birincisi yani Cumhurbaşkanlığı seçimi çok çok önemlidir. Çünkü Anayasa değişmediği sürece, tüm yetkiler mevcut sisteme göre Cumhurbaşkanlığında toplanmıştır. Bu sebeple, mevcut Cumhurbaşkanı devam etse veya değişse dahi aynı yetkileri kullanacak demektir.

Hal böyle olunca, seçim süreci ile ilgili şu tahlilleri öncelikle yapmamız mümkündür. Şöyle ki… Seçimlerin hukuka uygun yapılabilmesi için iki önemli şart vardır. Birincisi seçim güvenliğidir. Bu çok önemlidir. Başta seçmen kütükleri olmak üzere, seçimle ilgili tüm kurum ve kuruluşların yani ilçe seçim kurulları, il seçim kurulları ve önemle Yüksek Seçim Kurulunun hukuka uygun kararlar vermesi şarttır. Şu an itibarı ile öncelikle seçmen listeleri usule ve esasa uygun bir biçimde düzenlenmiş midir? Bu konunun seçmen sayısı ile doğrudan ilgisi vardır. Ve elbette, oy pusulaları, sandığa nasıl girdi ise o şekilde çıkması gerekir. Geçmişte bu konunun nasıl yanlışlarla dolu olduğunu yaşamış bir milletiz. İktidar gücü bu konuda asla etkili olmamalıdır. Bunun yanı sıra, sandık güvenliği de çok önemlidir. Seçmen hiçbir baskıya maruz kalmadan hür iradesi ile oyunu kullanmalıdır. Bu hususta en küçük şaibe söz konusu olmamalıdır.

İttifaklar esas itibarı ile partilerin temel dünya görüşünü yansıtmamaktadır. Mesela, CHP’de 3 Demokrat, 23 DEVA, 19 Gelecek, 24 Saadet partili yer almaktadır. Bu tablo şüphesiz CHP’yi yansıtmamaktadır. 16 İlde de CHP ile İYİ Parti ittifak yapmıştır. Adaylar bu doğrultuda düzenlenmiştir. Bunlara irili ufaklı diğer partileri de eklemek mümkündür. Bütün bunlar esas itibarı ile seçmenin temel dünya görüşünü elbette yansıtmayacaktır, ancak içinde bulunulan şartlar bu tarz düzenlemeleri gerekli kılmıştır.

Bütün bunlarla beraber, TBMM’de çoğunluk sağlamak zor olacaktır. Şöyle ki… Yasa çıkarılabilmesi için 300, Anayasanın TBMM’de değiştirilebilmesi ve referanduma sunulabilmesi için 360, referanduma gitmeden Anayasanın değişmesi için 400 milletvekilinin oyuna ihtiyaç vardır. Bütün bunların sağlanması oldukça zor gözükmektedir.

Açıklanan milletvekili listelerinin de seçmen nezdinde çok tartışılır olduğu da bir gerçektir. Ancak, içinde bulunulan sosyal, siyasal ve ekonomik durum, seçmenin bu kez iradesini değişimden yana kullanmasında zaruret vardır. Bu kez iradenin bu doğrultuda yani değişimden yana tecelli edeceği inancı kamuoyunda önemli ölçüde yankı bulmaktadır.

 

*********

“DEĞİŞİM VE YENİDEN İNŞA LİSTELERİ”

Mehmet Şakir Örs (Gazeteci / Yazar)- Cumhurbaşkanı adaylarının duyurulmasının ardından, milletvekili aday listeleri de belirlenip açıklandı. Böylece, 14 Mayıs seçim sürecinde, önemli bir aşama daha geride kaldı. İçinde bulunduğumuz hafta boyunca, ister istemez partilerin aday listeleri ve aday isimleri, kamuoyu tarafından mercek altına alındı. İttifaklar, listeler ve adaylar çokça konuşulup tartışıldı.

Partilerin aday listelerine bakıldığında en dikkat çeken özellik olarak; Millet İttifakı’nı oluşturan partiler liste ortaklaşmasını sağlarken, iktidar blokunu oluşturan ve Cumhur İttifakı’nda yer alan partilerin (MHP, BBP, YRP) kendi logoları ve listeleri ile seçime katıldıklarını görüyoruz. Bu durum, bir anlamda seçimin olası sonuçlarını görüp 14 Mayıs sonrasına hazırlanmak ve siyaseten ön almak olarak da değerlendirilebilir. İktidar blokundaki ayrışma, matematiksel olarak muhalefeti daha avantajlı duruma getiriyor. Bunun gerçekten böyle olup olmayacağını ise, seçim sonuçları alındığında göreceğiz. İktidarın muhalefeti sıkıştırmak ve muhalefetin artık oylarını boşa çıkarmak amacıyla yaptığı seçim yasası değişikliği, sonuçta kendisini vurabilir.

Aslında vatandaşın ‘değişim’ talebini tüm partilerin gördüğünü ve listelerini bu talebe uygun olarak yapmaya çalıştıklarını düşünüyoruz. İktidar partisinin ‘üç dönem’ kuralını hatırlayıp katı biçimde uygulamasının altında da bu gerçeklik yatıyor. İktidarın mevcut 285 milletvekilinden sadece 104’ü listelerde yer alabildi. Böylece yüzde 65 oranında bir değişim yapıldı. Ancak iktidar partisinin değişimi isimlerle sınırlıydı. Oysa vatandaşın talebi sistem ve düzen değişikliği, daha da ötesinde bir anlayış ve zihniyet değişimiydi. Bizce iktidar, işte bu gerçekliğin ayırdında değil. Ayrıca, gördüğümüz kadarıyla; iktidar yanlılarının, muhalefet listesinden bazı isimleri cımbızlayarak, muhalif seçmenin kafasını karıştırma çabaları da bu kez sonuç vermeyecek.

Muhalefet ise iktidar blokunu boşa düşürmek ve kendisine kurulan seçim tuzaklarını boşa çıkarmak amacıyla, olabildiğince listelerde ortaklaşmaya çalıştı. Bunda da başarılı oldu. Ama burada asıl özveri gösterenler, ana muhalefet partisi CHP’nin örgütleri ve siyasi kadrolarıydı. Biz, Cumhuriyetin kurucu partisi CHP’nin ve onun lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun; tarihin kendilerine yüklediği kuruculuk misyonuna ve sorumluluğuna uygun davrandıklarını ve doğrusu büyük özveri gösterdiklerini düşünüyoruz. Böylece CHP, ‘Türkiye’nin birleştirici gücü’ olduğunu; bunun yalnızca bir slogandan ibaret olmadığını, bir kez daha herkese gösterdi ve kanıtladı.

Gördüğümüz kadarıyla, 13’üncü Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile başta ana muhalefet CHP olmak üzere, Millet İttifakı partileri; hedefledikleri değişimi ve yeniden inşayı gerçekleştirecek listelerle / kadrolarla seçime hazırlanıyorlar. Bu bağlamda hem cumhurbaşkanlığını kazanıp ve hem de TBMM’de muhalefetin etkin çoğunluğu elde etmesini sağlayıp, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmeyi hedefliyorlar. Dolayısıyla, adım adım bu ortak hedefe doğru yürüyorlar.

Bizce, aslında, ‘ittifak içinde ittifak’ formülü ile Millet İttifakı içinde SP-DEVA-GP alt ittifakı oluşturulabilseydi, daha doğru yapılmış olur ve daha iyi bir sonuç alınabilirdi. Hem de ana muhalefet CHP ve örgütleri, bu kadar sıkıştırılmaz ve zorlanmazdı. Ayrıca iktidardan kopacak muhafazakâr seçmenin daha rahat akabileceği bir mecra yaratılmış olurdu. Birbirlerinin logosu altında seçime girmeyi istemeyen bu partilerin, CHP’nin altı oku altında seçime girmeyi kabul etmeleri ise, doğrusu ilginç bir durum oluşturuyor.

Diğer muhalefet bloku Emek ve Özgürlük İttifakı’nda da keşke liste ortaklaşması tam olarak sağlanabilse ya da seçim çevreleri paylaşılabilseydi… Örneğin hem Yeşil Sol’un ve hem de TİP’in liste çıkardığı İzmir 2’nci bölge gibi seçim çevrelerinde; her iki liste birbirini kesip,sonuçta hiç istemedikleri biçimde, iktidar yanlılarının fazla milletvekili çıkarmasına da yol açabilir!..

Biz her şeye karşın, bilinçli seçmenin, büyük bir ciddiyetle ve sorumlulukla gerçekçi davranacağını; her seçim çevresinin özelliklerini dikkate alarak, muhalefet adına en anlamlı / doğru / verimli sonuçlar elde edilecek biçimde hareket edip, oyunu kullanacağını düşünüyoruz. Geniş toplumsal kesimlerin, ülkede demokrasinin ve değişimin gerçekleşmesi yolunda; oylarını sandıkta ortaklaştırıp buluşturacaklarına da yürekten inanıyoruz.

Loading