İnci Holding A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜSİAD Sanayide Dijital Dönüşüm Programı Görev Gücü Başkanı Perihan İnci, Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunları aşmak için “fabrika ayarlarına dönmesi” gerektiğini savundu. Dijitalleşmenin getirdiği fırsatlardan da yararlanılmasını öneren İnci, “2040 yılında kişi başına 30 bin dolarlık milli gelirle zengin ülkeler arasına girebiliriz” dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Toplantısı’na konuk olan Perihan İnci, gündemdeki konuları değerlendirdi. Uluslararası alanda Rusya-Ukrayna Savaşı, yurt içinde deprem, sel gibi felaketlerin yanı sıra iklim krizine de dikkat çeken İnci, sınır güvenliği ve göç sorununun üstüne deprem felaketiyle birlikte bir de iç göç yaşandığını, depremzedelerin yurdun değişik yerlerine dağıldığını anlattı. Seçim atmosferindeki kutuplaşmaya da değinen İnci, eğitimli insan kaynağı sorununun çözülmesi, insanların kendilerini geliştirmesi, 264 milyar dolarlık potansiyel taşıyan dijitalleşmeye ağırlık verilmesi gerektiğini anlattı.
Perihan İnci, sadece sorunları ortaya koyarak ilerleme sağlanamayacağını belirterek güçlü yönlere de dikkat çekilmesini isterken, “İkinci yüzyılda güçlü kaslarımız hangi alanda var, buna odaklanmalı. Cumhuriyetin birinci yüzyılını geride bırakırken, yeni yüzyıldan ne beklemeliyiz? Umudumuz nerede olmalı? Türkiye’nin kuruluş değerlerine, fabrika ayarlarına geri dönmemiz gerekiyor. Türkiye’yi Türkiye yapan cumhuriyet değerlerine sahip çıkmalıyız. Hukukun ve bilimin üstünlüğünü yeniden tesis etmeliyiz. Bugün sizlere hitap edebiliyorsam Atatürk’ün yolu sayesinde. Gençlerimize umut ve heyecan verecek bir gelecek sağlamamız gerekiyor. TÜSİAD çatısı altında hazırladığımız raporlarda belirleyici maddi olmayan kaynaklar olduğunu görüyoruz. Artık söylemekten eyleme geçme zamanıdır. İş insanları önce fizibilite yapar sonra planlama yaparız. Bugün karşınızda kendi yatırımlarını yapan bir kadın yönetici olarak konuşuyorum. Biz ikinci yüzyıla aile değerlerini aktardığımız gençlerimizle giriyoruz, umarım yöneticiler de bunun farkında olurlar” dedi.
“Devir planı yapılmıyor”
İşletmeleri geleceğe hazırlamak ve bunu sürdürülebilir kılmak için birden fazla senaryo ile çalışılmasının önemine değinen Perihan İnci, planlamada 3-5 ay gibi kısa vadeden 3-5 yıl aralığına kadar bütün vadelerin göz önüne alınmasını önerdi.
Şirketleri yöneten iş insanların gelecek nesillere ilişkin devir planı yapmadıklarını ifade eden İnci, ”Hepimiz, az veya çok iş ve varlık sahibiyiz kaçımızın net bir geleceğe devir planı var? Çoğumuzun olmadığı gibi STK’ların da bir devir planı yok. Ülkemizde birçok problem liyakatsizlikten kaynaklanıyor. Nesiller birbirine rakip değildir. Bugün yapacağımız iyi şeyler genç nesiller sayesinde olacak. Çoğu zaman bin bir emekle kurulan işler yok olup gidiyor. Kurucular devir planı yapmadığı için birbirine girip yok olan aile şirketleri gördüm. Devlet başkanlık sisteminin yok edildiğinin sonuçlarını ve devletin nasıl kilitlendiğini depremde gördük. Umarım Türkiye’deki kurumların başındaki liderler insan kaynağı potansiyelinin fakına varırlar” ifadelerini kullandı.