İAOSB’nin yeni yönetiminden iddialı hedefler

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin (İAOSB) yeni yönetimi, işe iddialı başladı.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin (İAOSB) Cenk Karace başkanlığındaki yönetim kurulu bir yandan bölgenin sınırlarını büyütmeye hazırlanırken, Ar-Ge ve Teknopark merkezi, enerji kümelenmesi, yeşil OSB, mavi yaka personelin eğitimi gibi üretimde katma değeri yükseltecek hedeflere kilitlendi. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın yeni hizmet binası da İAOSB’de inşa edilecek.
İAOSB’nin 21. Olağan Genel Kurulu’nda katılımcıların güvenoyunu alan Cenk Karace başkanlığındaki yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile OSB Üst Kuruluşu (OSBÜK) delegeleri, ekonomi basını ile bir araya geldi.
Swissotel’de düzenlenen toplantıda Karace, kendilerinden önceki dönemlerde görev yapan yönetimlere güzel bir OSB meydana getirdikleri için teşekkür etti. Cenk Karace, “Hayallerimiz var ve bunları hayata geçirmek için görev aldık. Bu bir bayrak yarışı” dedi. İAOSB’nin İzmir’deki en büyük OSB olduğunu belirten Karace, “Toplam 6.4 milyon metrekarelik alanda 607 parselde faaliyet gösteriyoruz. 45 bin çalışanla 2.5 milyar dolarlık ihracata imza atan bölgemiz sanayicileri 1.5 milyar dolarlık da ithalat yapıyor. En büyük hayalimiz OSB’yi büyütmek. Buradan bir müjde vermek istiyorum; bölgeyi genişletme talebimiz olumlu karşılık buldu ve yakında ilgili bakanlıklarla, yetkililerle görüşeceğiz. İnşallah onay gelirse Sasalı’daki arıtma tesisi ve Kaklıç’taki 2. Ana Jet Üssü’ne doğru olan bölgede bu parsellere yenilerini ekleyeceğiz” diye konuştu.
OSB içindeki hizmet destek alanlarında yap-işlet modeliyle teknopark, Ar-Ge Merkezi kurmak, home office gibi yapıları inşa etmek istediklerini belirten Karace, “Çünkü fabrikalardaki Ar-Ge personelini fabrikada tutmak çok zor; fabrika ortamlarında çalışamıyorlar. Onlara farklı mekanlar yaratmak için bu tür projeler yapıp firmalara kiraya vereceğiz” ifadelerini kullandı.
Sanayicinin en büyük ihtiyacının ve önemli giderinin enerji olduğunun altını çizen Karace, şunları söyledi: ”OSB de güneş enerji santralleri, rüzgar enerji santralleri yapacağız. Sanayicilerimizin sermayeleri ile güneş tarlaları, rüzgar gülleri kuracağız. Çünkü enerji önümüzdeki en büyük sorun. Bunun yanı sıra etkin insan kaynakları birimi oluşturmalıyız. Çünkü işletme ve makine mühendisine ulaşmaktan çok daha zor olanı CNC operatörü, kaynakçı, elektrikçi bulabilmek. Mavi yaka istihdamında hem eğitim hem de bu personelin kazandırılmasında önemli bir rol oynayacağız” bilgisini verdi.
OSB ile Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) arasında daha önceden imzalanan protokolü de hatırlatan Cenk Karace, şöyle konuştu:
“EBSO’nun merkez hizmet binasını İAOSB içinde inşa edeceğiz. Bununla ilgili bir para sorunumuz da yok. Ayrıca duayen sanayicilerimizin de fikirlerini alcağız, onları dinleyeceğiz. Danışma Kurulu veya Yüksek İstişare Kurulu oluşturacağız. Genç Sanayiciler Kulübü kurarak ihracat ve yazılım gibi konuları kendi içlerinde konuşmalarını sağlayacağız. Yüksek okul ve üniversitelerle işbirlikleri yapacağız. Bir üniversite ile de teknoparkın yapımını ele alacağız. Dünya Bankası’ndan sağlanan kaynakla arıtma tesisinden çıkan suyu sulama ve temizlikte değerlendirerek Yeşil OSB hedefimize ilerleyeceğiz. 2000 yılından önce yapılan binaların depreme dayanıklılık testlerini yaptıracağız. Bizim çağa ayak uydurmamız gerek. Bizim ihraç ettiğimiz ürünlere katma değer kazandırmamız ve yüksek teknolojik ürünler satmamız gerek” diye konuştu.