İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin Ocak ayı olağan meclis toplantısında küresel ekonomi ile Türkiye ekonomisinin panoramasını ortaya koyan Öztürk, merkez bankalarının uyguladığı faiz politikasının küresel ticareti, özellikle de gelişen ülkelerin ekonomilerini yavaşlatmaya devam ettiğini söyledi. Dünya Ticaret Örgütü’nün 2023 yılında küresel ticaretin yüzde 1 büyüyeceğini öngörürken Çin’in sıfır-covid politikasından vazgeçerek dünya ekonomisine geri dönmesinin iyimserliği artırdığını dile getiren Öztürk, resesyon beklentisini azaltırken daha iyimser öngörülere neden olduğunu anlattı. “Bir anlamda Davos’taki dünya zenginleri ve büyük ekonomilerin yöneticileri, Çin’in daha fazla büyüme olasılığına bel bağlamış durumdalar” diyen Öztürk, Uluslararası Para Fonu-IMF de küresel büyüme tahminini yüzde 2,7’den yüzde 2,9’a çıkardığını, 2023’te Türkiye’nin yüzde 3, Çin ekonomisinin ise yüzde 5,2 oranında büyüyeceğinin öngörüldüğünü dile getirdi.
DTO İzmir Şube Başkanı Öztürk, küresel ekonomideki temkinli iyimser revizyonlara rağmen, zayıf talebin etkisiyle deniz taşımacılığında negatif havanın devam ettiğine dikkat çekerken, şu bilgileri verdi:
“Baltık Kuruyük Endeksi, 22Aralık’tan itibaren yüzde 50’nin üzerinde düşerek, 680 puanın altına geriledi. Ana rotalarda 40’lık spot konteyner navlunlarını gösteren Dünya Konteyner Endeksi (Drewry) ise 2,046 dolar oldu. Ana rotalarda sefer iptalleri artmaya devam ederken, son 2 yılda verilen 6,7 milyon TEU’luk yeni gemi siparişi de denizcilik endüstrisini düşündürüyor. 5 Şubat’ta sona erecek Çin Yeni Yılı’nın, deniz taşımacılığında ve navlunlarda bir hareketlenmeye yol açacağı da tahmin ediliyor.”
Türkiye’nin ihracatın sonbahar aylarından bu yana yavaşlamaya devam ettiğini, ithalatın daha hızlı arttığını gündeme getiren Yusuf Öztürk, dış ticaret açığının da 110 milyar dolara tırmandığını hatırlattı. Döviz kurlarının ithalatı destekler hale gelmesinin yanı sıra bazı siparişlerin Çin ve Uzakdoğu’ya kaydığının gözlemlendiğini de belirten Öztürk, Türkiye’nin seçim sürecine girdiği bir dönemde enerji fiyatlarında indirim, yüksek enflasyona karşı fiyat sabitlemeleri, EYT düzenlemesi, kamu alacaklarının yapılandırılması gibi toplumu doğrudan etkileyecek düzenlemelerin gündeme geldiğini, ihracatçıların rekabetçi kur, sanayicilerin de finansmana erişim isteklerini dillendirdiğini söyledi.
“Deniz filomuzun büyümesi fırsat olmalı”
İMEAK DTO İzmir Şube Başkanı Öztürk, “İmalat ve ihracat sektörlerinin yaşadığı her sıkıntı, denizcilik sektörümüzü doğrudan etkiliyor. Mal ticaretinde zayıf talebin etkisini, ülkemiz deniz taşımacılığında ve limanlarda elleçlenen yük hacminde de yaşıyoruz. Denizcilik Genel Müdürlüğü, Aralık ayıyla ilgili verilerini henüz açıklamadı ancak 2022 yılında limanlarda elleçlenen konteynerin bir önceki yıldan daha düşük, yani 12,6 milyon TEU’nun altında gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye’nin ihracatını artırması için yeni ticaret anlaşmalarına ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ihtiyaç ise devam ediyor. Ticaret savaşları ve pandemi ile şekillenen ticaretin bölgeselleşme eğilimi, doğru düzenlemeler ile ülkemiz imalat sektörüne ve deniz taşımacılığına olumlu yansıyabilir. Türk bayraklı, Türk sahipli gemi filosunun geçen yıl yüzde 30 büyüyerek 41 milyon Dwt büyüklüğüne ulaşmasını ve Türk gemi filosunun dünyada 14. sıraya çıkmasını önemli bir fırsat olarak görmeliyiz” diye konuştu.
İzmir Alsancak Limanı’nda elleçlenen yük miktarında bir önceki yıla göre düşüş yaşanmakla beraber, 2021 yılında 38 bin ton olan rüzgar gülü/kanadı ihracatının 2022’de iki kata yakın artarak 62 bin tonu geçtiğini bildiren Öztürk, “Bölgemiz, rüzgar santrali yatırımlarında öne çıktığı gibi, bu sektörün ihracatında ve lojistiğinde önemli bir merkez oldu. İzmir Kalkınma Ajansı’nın bu ay yayınladığı “İzmir Rüzgar Sanayii Lojistik İhtiyaç Analizi”, endüstriyi daha ileriye götürecek lojistik altyapı imkanlarına işaret ediyor” dedi.
Yusuf Öztürk, kruvaziyer turizminde limanlarımıza ilk rezervasyonların gelmeye başladığını da hatırlatırken, bu yılın geçen yıldan daha iyi olacağını düşündüklerini, 27-30 Mart günleri arasında Miami’de düzenlenecek ve dünyanın en önemli kruvaziyer buluşması Seatrade Cruise Global Fuarı’na katılarak Türkiye, Ege ve İzmir’i tanıtacaklarını bildirdi.
“Ukrayna limanlarındaki gemilerimiz dönmeli”
24 Ocak akşamı Ukrayna’nın Herson Limanı’nda saldırıya uğrayan Türk sahipli Tuzla Gemisi’nin personeline geçmiş olsun dileklerini ileten DTO İzmir Şube Başkanı Öztürk, “Ukrayna limanlarında bekleyen gemilerimizin çoğu tahıl koridoru vesilesiyle çıktı. Dileriz ki halen mahsur durumdaki 10’un üzerindeki Türk bayraklı ve Türk sahipli gemi de kurtarılır ve çok zor şartlarda çalışan gemi personeli bir an önce tahliye edilir” diye konuştu.