EYMSİB Asya pazarında gücünü artırmak istiyor

Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği, 2022 yılı ihracat değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi.

Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Başkanı Hayrettin Uçak, 2023 hedeflerinin 1 milyar 400 milyon dolar olduğunu belirterek geçen sene Hindistan’a düzenledikleri UR-GE projesinde bu yıl yeni rota olarak Endonezya ve Singapur’u belirlediklerini, bu yolla Asya pazarında güçlerini artırmak istediklerini belirtti. 2023 yılında katma değeri yüksek ürünlere daha fazla önem vereceklerini dile getiren Uçak, ihracatı artırmak için ihraç miktarını artırmaktansa ihraç değerini artırmayı önemsediklerini ifade etti.

Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) 2022 yılı ihracat değerlendirme toplantısını Tavacı Recep Usta Restoran’da gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan EYMSİB Başkanı Hayrettin Uçak, 2022 yılı ile ilgili ihracat rakamlarını ve 2023 yılına ilişkin hedeflerini paylaştı.

“2022’de ihracatımız, bir önceki yıla göre yüzde 6 arttı”
2022 yılının yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörü için tatmin edici bir yıl olduğunu söyleyen Uçak, “Türkiye genelinde 3 milyar doları taze meyve sebze, 2 buçuk milyar doları meyve sebze mamulleri olmak üzere toplam 5 buçuk milyar dolar ihracat gerçekleşti ve bu ihracatın 1 milyar 250 milyon dolarına denk gelen yüzde 22’si Birliğimiz üzerinden gerçekleşti. Birliğimiz ihracatı 2021 yılına göre yüzde 6 oranında artmış oldu. Özellikle meyve sebze mamulleri sektöründeki yüzde 12’lik artış bizleri memnun etti” dedi.

“En fazla ihraç edilen ürün sofralık üzüm”
Yaş meyve sebze ürünlerinde 2022 yılında en fazla ihracatı gerçekleşen ürünün sofralık üzüm olduğunu aktaran Uçak, “53 milyon dolarlık üzüm ihracatını 41 milyon dolarla domates, 36 milyon dolarla kiraz ve 33 milyon dolar ile mandalina takip etti. En fazla ihraç edilen 5.ürün de 29 milyon dolarla kestane oldu. Meyve sebze mamullerinde ise 2022 yılı ihracat şampiyonu 2021 yılında olduğu gibi turşular oldu. EİB üzerinden yapılan turşu ihracatı ilk kez 250 milyon doları geçti ve 257 milyon dolar olarak gerçekleşti. Meyve sebze mamulleri ihracatında ikinci sırayı 149 milyon dolar ile kurutulmuş domatesler alırken kurutulmuş domatesleri, meyve konserveleri, dondurulmuş meyveler ve sebze konserveleri takip etti” ifadelerini kullandı. 2022 yılında toplam 797 ihracatçı firmanın desteği ile 189 ülke ve bölgeye yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatı gerçekleştirmeyi başardıklarını kaydeden Uçak, “2022 yılında ihracatımızın en fazla gerçekleştiği ilk 5 pazarımız Almanya, ABD, Rusya, İngiltere ve Hollanda oldu” diye konuştu.

“Asya pazarında gücümüzü artırmak istiyoruz”
2023 yılında yurtdışı tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini artırarak devam ettirmek istediklerini söyleyen Uçak, “Bu kapsamda Almanya, Rusya, İngiltere, İspanya gibi ülkelerde fuar katılımlarımız olacak. Aynı zamanda geçen sene Hindistan’a düzenlediğimiz URGE projemizde bu yıl yeni rota olarak Endonezya ve Singapur’u belirledik. Bu yolla Asya pazarında da gücümüzü artırmak istiyoruz” dedi.

2022 yılının sonuna doğru taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerinde ihracatçı firmalardan oluşan iki farklı komite kurduklarını dile getiren Uçak, “Komite üyelerimizden bazıları da bugün aramızdalar, onların da proje önerileri ile hem yurt içi hem de yurtdışında önemli proje ve çalışmalara imza atmak istiyoruz” diye söyledi.
“Katma değeri yüksek ürünlere daha çok önem vereceğiz”

2023 yılında ihracatı artırmayı hedeflediklerini, yeni rekorlara imza atmak istediklerini belirten Uçak, “2023 yılında katma değeri yüksek ürünlere daha çok önem vermek, bu ürünleri göz önüne çıkarmak istiyoruz. İhracatımızı artırmak için ihraç miktarını artırmaktansa ihraç değerini artırmayı önemsiyoruz. Kilogram fiyatı son derece yüksek ve C vitamini deposu olan Kumkat, özel ambalaj ve reçeteler ile piyasaya sunabileceğimiz soslar, meyve ve sebze cipsleri gibi ürünleri parlatmak, bu ürünlere özel projeler üretmek istiyoruz” diye konuştu.

2023’ün zorlu bir yıl olacağını ifade eden Uçak, “Avrupa’daki durgunluk bu yıl kendini daha belirgin bir şekilde hissettirecektir. Ama hem Avrupa ve Amerika’daki payımızı koruyarak yeni pazarlarla birlikte Cumhuriyetimizin 100.yılında da başımız dik bir şekilde yolumuza devam edeceğiz ve ihracatımızı artıracağız” ifadelerine yer verdi.
Balık: 2023-2024 dönemi çok daha zor geçebilir

EYMSİB Başkan Yardımcısı Cengiz Balık da “2023 yılının zor bir yıl olacağını öngörüyoruz. Yeni pazarlar konusunda daha çok çalışmamız gerekiyor ve mevcut pazarlardaki payımızı düşürmemek adına pes konusunda daha çok mücadele etmemiz gerekiyor. Kesinlikle ürünü almadan, ürünün kalıntı durumunu tespit etmeden önce ürünü hasat etmemiz gerekecek. Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projesine 2 yıldır devam ediyoruz. Biz de bir şeyler öğreniyoruz, bölgenin haritasını çıkartıyoruz. Bölgede kullanılan pestisitleri görüyoruz. Firmalar da işin farkındalığına vardı. Bunu üreticide de oluşturmak gerekiyor. Türkiye’de üretilen meyce sebzenin ancak yüzde 10’unu ihraç ediyoruz. Kalan yüzde 90’ı kayıp ya da iç piyasada tüketiliyor. Dahili piyasada dikkate alınırsa tüketilen ürünlerde aynı hassasiyet gösterilirse bu konuyu aşarız. Yoksa 2023-2024 yılı çok daha zor geçecek. Üretimin bu bölümünü hiç atlamadan üzerine 1 değil 10 düşerek halletmemiz gerekiyor. Ürün kalitesini artırmamız gerekiyor. Hasat esnasında ciddi kayıplara maruz kalıyoruz. Bu da maliyetlerimiz yükseltiyor” diye konuştu.
EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz ise 2023 yılının mart ayında 2 uzak pazar olan Malezya ve Kolombiya’ya ticaret heyet programı düzenleyeceklerini söyledi.

EYMSİB Komite Başkanı Makbule Çiftçi de, “Komite olarak ihracatta kabiliyeti artırmak için uğraşıyoruz. Ege Üniversitesi’ndeki araştırma görevlileri ile birlikte 2023’de güzel projelerle karşınıza çıkacağız” ifadelerine yer verdi.
EİB Yönetim Kurulu Üyesi Türkmen Türkmenoğlu, “Avrupa’nın resesyon korkusu varken pozitif anlamda fabrikalarımızdan da yeni üretim atakları, pazarlar anlamında pozitif yönlü haberler almaktayız” dedi ve katma değerli üretimin önemine vurgu yaptı.

Loading