Kara bulutları dağıtacağız!

6’lı Masa’nın 9 saat süren 10’uncu buluşmasından ‘tam uzlaşı’ çıktı. ‘hükümet programı’ ve ‘yol haritası’ 30 Ocak’ta açıklanacak.

Altılı Masa, ortak cumhurbaşkanı adayı çıkarılması ve TBMM seçiminde de iş birliği yapılması konularında tam bir uzlaşı ve kararlılık içinde olduğunu açıkladı. Muhalefet partileri, 6 Nisan öncesindeki bir tarihte eski seçim yasasıyla seçim yapılmasına destek verebileceklerini; ancak bu tarihten sonraki bir değişikliğin iktidarın ‘siyaset mühendisliği’ olacağını ve destek vermeyeceklerini vurguladılar.

Altı siyasi partinin genel başkanı; Gelecek Partisi Genel Merkezi’nde bir araya geldi. 9 saat süren toplantı sonrası yapılan açıklamada, genel başkanlar arasında ortak cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına karar verildiği bildirildi. Geçiş Süreci Yol Haritası ve Ortak Politikalar Metni’nin 30 Ocak’ta ortak tanıtım toplantısıyla kamuoyuna sunulacağı kaydedilen ortak açıklamada ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara’da öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş de gündeme geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’dan oluşan 6’lı Masa, 10’uncu kez bir araya geldi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde bir araya gelen altılı masanın toplantısı 9 saat sürdü. Toplantının ardından yapılan açıklamada, “Genel Başkanlar arasında ortak Cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına karar verdik. Geçiş Süreci Yol Haritasını ve Ortak Politikalar Metnini 30 Ocak’ta yapacağımız ortak bir tanıtım toplantısı ile kamuoyunun bilgilerine sunacağız” ifadelerine yer verildi.

“Üstlendiğimiz tarihi sorumluluğumuzun bilincinde olarak iş birliğimizi 12 Şubat 2022’deki ilk zirvemizde kamuoyuna duyurduğumuz ilke ve hedefler doğrultusunda sürdürme kararlılığımızı bir kez daha vurguluyoruz” denilen açıklamada, işbirliği sürecinin Türkiye’nin siyasi ikliminde psikolojik bir dönüşüme öncülük ettiği kaydedildi.

6 siyasi partinin genel başkanının bir araya geldiği süreçte, farklı düşünceleri ve yaklaşımları bir masa etrafında bir araya getirerek yeni bir siyasi iklim oluşturulduğu, önümüzdeki süreçlerde rehber olacak referans metinler ortaya konulduğu belirtilen açıklamada, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni, Temel İlkeler ve Hedefler, Seçim Güvenliği, Kurumsal Reform ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi metinleri siyasi tarihimizde 6 siyasi partinin ortak bir zemin inşası için ortaya koyduğu ve demokratik olgunluk seviyesini gösteren başarı örnekleri olarak tanımlandı.

2 temel şart

6’lı Masa’nın önümüzdeki günlerde atacağı adımları ve çalışma takvimini de oluşturduğu belirtilen açıklamada, partilerin siyasi iş birliği mimarisinin önemli ölçüde tamamlanmış olacağını ifade edilirken şunlar kaydedildi:

“Çetin siyasi şartlar altında bir yıllık yoğun bir çaba ile ortaya koyduğumuz bu vizyonun hayata geçirilmesinin iki gerekli şarta bağlı olduğunun da bilincindeyiz: Ortak Adayımızın Cumhurbaşkanı seçilmesi ve TBMM’de Anayasa reformu için gerekli çoğunluğun elde edilmesi” vurgusunun yer bulduğu ortak metinde, bu temel şartların sağlanabilmesi için, seçim güvenliği için oluşturulan komisyonun aralıksız çalışarak sandıkların tamamındaki her oyun korunmasını temin edecek tedbirlere yoğunlaşmasına, ortak bir komisyon tarafından genel başkanların kararlarına baz teşkil etmek üzere TBMM’de anayasal çoğunluğu elde edebilmek için milletvekili seçimlerinde uygulanabilecek alternatiflerin çalışılmasına ve nihai kararı vermek üzere genel başkanlara sunulmasına, genel başkanlar arasında ortak Cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına karar verildi.

“Uzlaşı kültürüyle hareket edeceğiz”

Cumhurbaşkanı adayı ve milletvekili seçimleri konusunda tam bir uzlaşı kültürüyle hareket edeceklerini ve seçimlerden sonra hem yürütmede hem yasamada yeni bir dönemi başlatacaklarını bildiren liderler açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bu çalışmaların kısa sürede tamamlanabilmesi amacıyla liderler arası toplantıların daha sık aralıklarla yapılmasına karar verdik. Bu bağlamda, bir sonraki toplantımız İYİ Parti’nin ev sahipliğinde 26 Ocak tarihinde yapılacaktır. Bu vesile ile ayrıca vurgulamak isteriz ki son günlerde gündeme gelen erken seçim tartışmaları bağlamında da ortak tutumumuz açıktır: Geçen sene bir siyasi mühendislik çabası olarak devreye sokulan seçim sistemi ile yapılacak hiçbir erken seçime destek vermeyeceğiz. 2018 seçimlerinde geçerli olan sistemle gerçekleşecek -yani 6 Nisan’dan önce yapılacak- bir erken seçime ise destek vermeye hazırız.”

İmamoğlu açıklaması

6 siyasi parti liderinin bir araya geldiği toplantıda gündemdeki siyasi ve ekonomik konular da ele alındı. “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen ve siyaset yasağını da içeren ceza hükmü, yargının siyasallaşmasının son çarpıcı örneği olmuştur” değerlendirilmesi yapılarak, “Yargının siyasallaşması karşısındaki tutumumuzu Saraçhane’de sergilediğimiz dayanışmayla bir kez daha göstermiş olduk. Sayın Erdoğan’ın kendi yaşadığı mağduriyeti başkalarına da yaşatacak adımlar atması güç yozlaşmasının en hazin örneklerinden birini teşkil etmektedir. Seçim sürecini etkilemek üzere yargıya müdahale niteliği taşıyacak benzer siyaset mühendisliği çabalarına karşı da bu dayanışmayı kararlılıkla sürdüreceğiz” görüşü paylaşıldı.

Siyaset ve ekonomi

Son aylarda gündemde yer alan başörtüsü konusunu da ele aldıklarını bildiren liderler, 12 Eylül ile 28 Şubat zihniyetinin eseri bu çağdışı yasağın bir daha gündeme gelmesini engelleyecek hukuki teminatın sağlanması konusunda tam bir mutabakata sahip olduklarının altını çizdi, iktidarın muhalefetten gelecek önerilere önyargısız yaklaşarak metinlerin uzlaşmayla kabul edilmesini desteklemesi istendi.

Merkez Bankası bağımsızlığını yok sayan iktidarın Türkiye’ye dünyada 7’nci, Avrupa’da en yüksek enflasyona sahip olma utancını yaşattığının altı çizilen açıklamada, TÜİK’in enflasyon hesaplamalarının da gerçek hayatla tutarlılığının kalmadığı belirtilerek ücret ve maaş artışlarında TÜİK verilerinin esas alınmasının millete karşı ağır bir hak gaspı olduğu dile getirildi.

Hükümetin panik içinde hareket ederek 2023 bütçesinde yer vermediği ve 24 saat geçmeden değişen adımlar atarak devlet ve bütçe yönetimindeki ciddiyetsizliğini ortaya koyduğu ileri sürülen açıklamada, çalışanların hakkı olan EYT düzenlemesini ve alım gücündeki erime karşısında hiçbir anlam ifade etmeyen maaş artışlarını müjde gibi sunulduğu ifade edildi.

Sinan Ateş tepkisi

Toplantıda, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in Ankara’da öldürülmesi de gündeme geldi. Cumhurbaşkanı, İçişleri ve Adalet Bakanları ile MHP Genel Başkanının derin bir sessizlik içine girmesinin cinayeti daha da vahim kıldığı ifade edilen açıklamada, “Daha önce siyasilere, akademisyenlere ve gazetecilere yönelik saldırıların faillerinin hiçbir ceza almadan serbest kalmalarının da verdiği cüretle kendileri gibi düşünmeyen herkese saldıran çetelerin elini kolunu sallayarak gezdiği, mafyatik yapıların karşılıklı infazlar gerçekleştirdiği bir ülkede kamu düzeninden ve demokratik hukuk devletinden bahsetmek mümkün değildir. Bu cürümleri işleyenlerin ve onların arkasındaki güçlerin hak ettikleri cezaları almasının takipçisi olacağız. Kimse ülkemizi her kesimden gençlerin feda edildiği yetmişli yılların karanlıklarına da, seksenli yılların darbeci 12 Eylül şartlarına da, doksanlı yılların faili meçhullerine de geri götüremeyecektir. Bizi bir araya getiren en önemli saik olan özgürlükçü kamu düzeni ve hukuk devleti ilkeleri ülkemizde egemen oluncaya kadar ortak bir mücadele vermeye kararlıyız” denildi.

“Ümitsizliğe kapılmayın”

6 siyasi parti liderinin toplantısından sonra yapılan açıklama şöyle noktalandı:

“Bu gelişmeleri kaygı ile izleyen Aziz Milletimiz, asla ümitsizliğe kapılmayınız. Siyaseti bir rant ve güç paylaşımı olarak değil, hak ve adalet temelli bir alan olarak gören bizler bu kara bulutları dağıtmaya kararlıyız. Kimsenin Cumhuriyetimizin 100. Yılını yolsuzluklarla, yasaklarla, baskılarla ve yoksullukla karartmasına izin vermeyeceğiz. Cumhuriyetimizin 100. Yılı toplumsal barışın, insan hak ve özgürlüklerinin, adaletin, demokratik hukuk devletinin, temiz siyasetin ve refah toplumunun gerçekleşmesi yönünde yeni bir başlangıcın yılı olacaktır.”

*******

“MUHALEFET UMUDU KÖRÜKLEDİ!”

Mehmet Şakir Örs (Gazeteci / Yazar) –

6’lı Masa’yı oluşturan muhalefet partileri, 2023 yılının ilk buluşmasında 10’uncu kez bir araya geldiler. Cumhuriyetin 100’üncü yılına girmiş olmanın bilincine ve sorumluluğuna yakışacak düzeyde etkinbir çalışma gerçekleştirdiler. 9 saat gibi oldukça uzun bir süreyi kapsayan mesainin sonunda, ortaya kapsamlı bir bildirge çıkardılar ve bunu kamuoyuna duyurdular.

Özellikle iktidar çevrelerinden yapılan yıkıcı tezviratı boşa çıkartırcasına, muhalefete ve dostlarına moral verdiler. Tam bir işbirliği içinde olduklarını duyurdular ve bundan sonraki süreçte de böyle davranacaklarının güvencesini verdiler. Ayrıca, cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak aday çıkarılması ile milletvekili seçiminde birlikte davranılması konularında da tam biruzlaşı içinde olduklarının altını çizdiler.

Bir yıla yakın süredir devam eden 6’lı Masa çalışması, aslında pek alışık olmadığımız farklı siyasal geleneklere ve çizgilere ait partilerin belli hedefler için ortaklaşmasını ifade ediyor. 6’lı Masa’yı oluşturan partiler ve liderleri, çok farklı profillere sahip. Ancak bu durum ortaklaşmayı engellemiyor, tam tersine birlikteliğe anlam ve zenginlik katıyor. Muhalefet partileri ve liderleri, tarihin ve yaşanan sürecin kendilerine yüklediği misyonun ve sorumluluğun ayırdında olduklarını her aşamada gösteriyorlar.

Toplantı sonrası yayınlanan bildirgede, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nucezalandırmaya ve onu görevinden uzaklaştırmaya yönelik girişimlere karşı ortak tutum alınması anlamlıdır. 6’lı Masa, İmamoğlu’na ve diğer muhalif belediye başkanlarına yönelebilecek her türlü hamleyi ortak bir ‘demokrasi sorunu ve konusu’ olarak kabul edeceğini ve eğer böyle bir gelişme olursa da ortaklaşa karşı durulacağını ilan etmiştir. 6 Nisan öncesindeki bir tarih için seçim tarihinin değiştirilmesine destek verilebileceğinin, sonraki tarihlerdeki bir değişikliğin ise iktidarın ‘siyaset mühendisliği’ olarak kabul edileceğinin açıklanması da ilginçtir.

6’lı Masa’nın ortak çalışmaları giderek son aşamaya geliyor. İyi Parti’nin ev sahipliğinde yapılacak 26 Ocak buluşmasının ardından, 30 Ocak’ta ‘hükümet programı’ ile ‘yol haritası’nın ilan edilecek olması, bunun somut göstergesidir. İş artık ortak adayın duyurulmasına kalıyor. Kısa bir süre içinde, özellikle de seçim tarihinin belirlenmesiyle, bunun da yapılacağı anlaşılıyor. Elbette ondan sonraki süreç ve saha ile kampanya çalışmaları ise büyük önem taşıyor.

Başkent kulislerinden siyaset mahfillerine yayılan bilgiler, muhalefetin ortak adayının büyük olasılıkla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olacağını gösteriyor. Doğrusu siyasetin doğası gereği; siyasal ilkeler ve gelenekler, ayrıca Kılıçtaroğlu’nun bu süreçteki tutumu, emeği ve kapsayıcılığı ile siyasal birikimi de bunu gerektiriyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu, yalnızca 6’lı Masa’nın değil, tüm muhalefetin ‘ortak aday’ı olmaya adaydır. Doğru olan ve yapılması gereken de budur.

6’lı Masa’daki uzlaşma daha da büyütülmeli ve diğer muhalif ittifakları ve toplumsal kesimleri de kapsamalıdır. Demokrasi için birliktelik, tüm muhalefeti kucaklamalıdır. Bunun için ille de birlikte masaya oturulması gerekmiyor. Sahada, pratikte ve hayatın doğal akışı içinde, bu birlikteliğin ve ortaklaşmanın hayata geçirilebileceğini düşünüyoruz. Demokrasiden, değişimden ve dönüşümden yana olanlar, bunu mutlaka hayatın içinde ve sandıkta gerçekleştirecektir. Şimdi yurttaşa / seçmene umut ve güven vermenin zamanıdır. Umudu, güveni ve coşkuyu hep birlikte körüklemeli ve büyütmeliyiz!..