İZİKAD’la “Mutluluk peşinde”

Aktif bir yılı geride bıraktıklarını hatırlatan İZİKAD Başkanı Betül Sezgin, “Gerçekleştirdiğimiz 6’ncı Gelişim Çalıştayı’nda aynı amacı hayal eden insanların niteliği, iyi bir planlama, iyi bir yönetim, amaç birliği benimsemek, fedakârlık içinde olmak ve dostluk ile birlikte ortak amaca yürümek için bir araya geldik” dedi.

ZEYNEP GÜREL

Bir yılı bitirirken, yeni bir yılı karşılamaya hazırlanıyoruz. Yeni yıla özel dileklerimizi, beklentilerimizi, hedeflerimizi umutla sıralıyoruz. Elbette öncelik beden-ruh ve zihin sağlığımızda. Sağlıklı olabilmenin temel anahtarı ise huzur ve mutluluk. İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD), tam da bu amaçla özel bir çalıştay düzenledi. Bu yıl 6’ncı kez düzenlenen çalıştayın ana teması “Mutluluk Peşinde” olarak seçildi. Çalıştayda, hem 2022 yılını değerlendirildi, hem de önümüzdeki yılın çalışma, etkinlik ve projelerini planladı. Aynı zamanda fikir analizi, planlama, strateji, sentezleme, ortak ekip ruhu oluşumu üzerine çeşitli atölye çalışmaları ve drama faaliyetleri de yapıldı.

İZİKAD olarak aktif bir yılı geride bıraktıklarını dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, düzenledikleri çalıştayla 2023 yılına yönelik bir projeksiyon tutmak istediklerini söyledi. Çalıştay boyunca Çeşitli atölye çalışmaları ve eğitim faaliyetlerinde bulunduklarını vurgulayan Sezgin, “İZİKAD 6’ncı Gelişim Çalıştayı’nda aynı amacı hayal eden insanların niteliği, iyi bir planlama, iyi bir yönetim, amaç birliği benimsemek, fedakârlık içinde olmak ve dostluk ile birlikte ortak amaca yürümek için bir araya geldik” diye konuştu.

Sezgin, “Deneyimleyerek öğrenmek, yaşayarak çözümlemeyi drama ile iş hayatımıza yansıtmaya çalıştık. Son derece verimli bir atölye çalışması olduğunu söyleyebilirim. 2023 yılında imza atacağımız projeleri de değerlendirdik. 2023 yılında da aktif bir İZİKAD göreceksiniz” dedi.

Günün sorusu: Mutlu musun?

Çalıştayda ilk olarak masal anlatıcısı Sıla Topçam’la “Mutluluk nedir?” konulu sohbet gerçekleştirildi. Topçam, etkinliğin ana fikrini şu cümlelerle özetledi: “Her yolculuk bir masaldır. Masalcıdan masal dinleyen herkes kendi masalını hayal eder. Her masal mutlu bir sonla biter. Kendi masalında ne kadar iniş çıkışlı yol olsa da denemekten vazgeçmeyen çok istenilen her şey sonuca ulaşır. Kişi kendi ve kendinden sonra gelenler için sürdürülebilirlik için çalışan gün sonunda yol sonucunda mutlu olacaktır. Diğer insanlara faydam, katkım düşünülen noktada yılmadan kalkıp yürüyen mutluluğa kavuşur.”

Kahkaha, mutluluk getirir

Gizem Dağ’ın yönettiği “Kahkaha meditasyonu” da çalıştayda “mutluluk” garantili bir atölye çalışması oldu. Kahkaha meditasyonunda ilk olarak diyaframın çalıştırıldığını belirten Dağ, “İlk olarak seslerle diyaframımızı açıyoruz. Ve sonrasında da bizi en çok mutlu edecek durumlarla ilgili cümle kurup kahkahalarımızı atıyoruz. Mesela “Alışveriş yapmaktan çok mutluyum” deyip kahkahamızı atıyoruz. Kahkaha atmak, gülmek ruhsal açıdan oldukça önemli” diyerek meditasyonun yapılışını anlattı.

Deneyimleyerek öğren, yaşayarak çözümle

Çalıştayda daha sonra Sahne Ayna Sanat Grubu Necdet Erdeniz eğitim çalışması yapıldı. Mutluluk konu başlığının içini, dramayla doldurarak ilerlediklerini belirten Erdeniz, çalışmayı şu şekilde özetledi:

“Deneyimleyerek öğrenmek, yaşayarak çözümlemeyi drama ile iş hayatımıza yansıtmak.

Oyun oynayarak hatırlamayı, kendimize yeni şeyler eklemek bakış açımızın değiştiği yeni unsurlara kavuşmak, potansiyelimizi, birlikte hareket etmeyi. Dramayla eğitim, katılan herkesin bir birine dokunduğu eğitimdir. Mutluluk kavramı ile drama da ne oynarız ve neler kazanırız. Küçük şeylerden mutlu olduğumuz gibi büyük şeylerden çıkan mutluluk tercih ederiz. Büyük mutluluklar daha zor yollardan geçerek olur. Ekibimizle birlikte baş etmemiz gereken problemler vardır. Bu problemler doğru zamanda, doğru planlarla, başkasının planına doğru zamanda dahil olup kazanabiliriz.”

********

DRAMA OYUNUNDAN YAŞAMIMIZA NELER KATABİLDİK?

-Başkasının planın da doğru zamanı beklemek.

-Önceden planlama, sorunları çözme.

-Ekip olma, takım ruhu, birlik ruhu

-Baskı altında doğru kararı verebilmek

-Sıkışmış durumda hissetmek

-Stresli ama ekiple zor olaylarla baş ederken keyif almak

-Hataları kötü yargılamamak, ders almak

-Sabırlı olmak ve ekip arkadaşlarına şans tanımak,

-Öfke ve acele yanlışı getiriyor. Öfke, yaratıcılığı etkiliyor.

– Zamanla saygıyı ve beklemeyi öğreniyoruz.

– Benimsemek, çözüme ortak olmak, inanmak.

-Eş zamanlı davranmak