Türkiye’nin ilk fidan üreticisi firmalarından İrgeler’in Ziraat Mühendisi Erkan Durmuş, Growtech Fuarı’nda Gözlem Gazetesi’ne konuştu. Durmuş, teknolojinin tarımdaki önemine vurgu yaptı.
Firma hakkında bilgi veren Durmuş, “İrgeler Fidancılık, merkezi Bursa İnegöl olan 1940’lı yıllarda kurulan Türkiye’nin ilk fidancılarından biri. Anaçlara aşılı Şeftali, Basık Şeftali, Nektarin, Basık Nektarin, Elma, Kiraz, Erik, Armut, Naşhi (Japon Armutu), Kayısı, Üzüm, Hurma, Ayva, Kivi, Vişne, Badem, Ceviz, Muşmula ve Yaban Mersini türlerine ait standart ve sertifikalı meyve fidanı üretiyoruz” diye konuştu. Durmuş, Özbekistan, Azerbeycan, Türkmenistan bölgelerine ihracat yaptıklarını söyledi.
“Üretim şekline göre bölge seçiyoruz”
Afyon Sandıklı’da saksılı üretim yapan termal ve ful otomasyon seraları olduğunu dile getiren Durmuş, “Geçen yıl da doku kültürü laboratuvarımızı oluşturduk. Firma bünyesinde ekstradan soğuk hava alanımız var. Sadece fidancılık değil, depolama üzerine de meyve ve fidan depolaması üzerine artı anaç üretimi doku kültürü laboratuvarı üzerinden üretim yapan bir firmayız. Üretimimizi, Bursa İnegöl ve Afyon Sandıklı’da gerçekleştiriyoruz. Üretim şekline göre bölge seçiyoruz. Bölgenin durumuna göre seçilebiliyor. Saksılı üretim için Afyon Sandıklı ama açık köklü üretim için genelde Bursa İnegöl’ü seçiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Otomasyon olmazsa olmaz”
Günümüzde, tarımın teknoloji odaklı ilerlemesi gerektiğini ifade eden Durmuş, “Afyon Sandıklı’daki termal seramız full otomasyon bir sera. tarımda mümkün olduğu kadar doğadan uzak olmamız gerekiyor çünkü ne kadar doğaya bağlı olursak o kadar plansız hareket etmemiz gerekiyor. Sera ortamıyla havadaki olumsuzlukları minimuma indiriyoruz. Artı otomasyon sistemiyle kontrolü daha fazla elimize alabiliyoruz. Günlük belirlediğimiz miktarlarda belirlediğimiz sürede su, gübre veya ilaç aktarımını yapıyoruz. Otomasyon kesinlikle olmazsa olmaz” dedi.