Tarım ve gıda sektöründe yaşanan son gelişmeler, girdi fiyatlarındaki aylık ve yıllık değişimler ile üretici ve market fiyatları arasındaki farkları değerlendirerek, ‘peynir fiyatlarının, et fiyatlarını’ geçtiğini söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal ürün arzının azaldığı bir döneme girildiğini belirten Bayraktar, örtü altı tarımı için tarımsal ürün maliyetlerine gübre, ilaç ve işçilik gibi masrafların yanı sıra bir de ısıtma ve elektrik gibi masrafların eklendiği bir sezonun başladığını anımsattı. BirGün’de yer alan habere göre Bayraktar, “Tarımsal girdi fiyatlarındaki artışlar, ürün maliyetlerini yukarı doğru çekiyor. Bu maliyetlerden dolayı artan ürün fiyatları tüketiciyi mağdur ederken üretici ise eline geçen gelirin çoğunu masraflarına veriyor. Bu sebeple üreticilerimizin gelirleri düşüyor. Geliri düşen üreticimiz mağdur oluyor ve üretimden uzaklaşıyor. Bu durum, tarımsal üretimin artmasını olumsuz yönde etkilerken tarımsal ürün arzının azalmasına sebep oluyor. Şurası iyi bilinmelidir ki tüketici fiyatlarındaki artış, sadece tarımsal ürün maliyetlerinden ve arz azalmasından kaynaklanmıyor. Ürün üreticiden çıkıp markete ulaşıncaya kadar fiyatı ciddi oranda artıyor” dedi.
Bayraktar tüketicilere seslenerek, “Tüketicilerimiz her türlü ihtiyacını erteleyebilirken gıdaya olan talebini, karnını doyurabilmek için erteleyemiyor. Bu manada gıda sektörü, spekülasyona açık bir sektördür. Bu sektörde tüketicilerimize de düşen görevler vardır. Bir markanın aynı ürünleri değişik satış yerlerinde çok farklı fiyatlardan satılabiliyor. Tüketici, ürün fiyatlarına yön verme ve müdahale etme gücünü kullanmalı, fahiş fiyattan ürün satan marketleri, alışveriş yapmayarak cezalandırmalıdır” ifadelerini kullandı.
Bazı marketlerde peynir fiyatlarının et fiyatlarını geçtiğini ifade eden Bayraktar, “Üreticimiz, ürettiği ürünlerin tüketici fiyatlarını gördüğünde şaşkınlığa uğruyor. Üretenin değil aracıların daha fazla kazandığını görünce de üretimden soğuyor” ifadelerini kullandı.